واضح آرشیو وب فارسی:ایسکانیوز: اهميت جنگل هاي مصنوعي در كنترل هرزآب و فرسايش خاك
تهران - خبرگزاري ايسكانيوز:شايد بتوان ايجاد پوشش گياهي را مهمترين بخش برنامه هاي بهسازي اراضي دانست كه به منظور كاهش خطرات سيلاب اجرا مي شود .
ايجاد جنگل هاي مصنوعي براي كنترل هرز آب و جلوگيري از فرسايش خاك ايده ال به نظر مي رسدو تجديد حيات جنگل از اهميت بيشتري برخوردار است زيرا اين امر خود مانعي در راه بهره برداري مكرر از محصولات جنگلي، چراي دام و ساير موارد مي باشد. در حاليكه هزينه ي نگهداري و حفاظت از انواع ديگر پوشش هاي نباتي معمولا گران و استفاده ي مكرر و زياد از اين منابع ممكن است باعث نابودي بيشتر وضعيت هيدرولوژي منطقه مي شود.
برخي از متخصصين هيدرولوژي جنگل معتقدندكه سيلاب در اراضي جنگلي توليد نمي شود و مي توان گفت، عدم وجود گياه و نبات در سطح خاك و انتقال رسوب را آسان تر مي سازد.
اما فرسايشي كه بعضي مواقع پس از برش جنگل و استفاده از اراضي حاصله توليد مي شود ، نقش اصلي جنگل ها را در سيلاب دهي نشان مي دهد .
ورود رسوبات برخي مناطق بدون آبراهه هاي اصلي و ته نشين شدن بعدي آن علاوه بر اينكه سبب افزايش سطح سيلابي در مجاري مي شود و در مراحل نهايي نشست گل ولاي در نهرها ، مناطق سيل گير ، مخازن و حتي خود مجاري و آبراهه ها ،خساراتي را سبب مي شود . در بعضي مناطق كه داراي شيبها ي تندي هستند ، ريشه ي درختان و درخت هاي جنگلي با حفظ و نگهداري خاك از ايجاد فرسايش توده اي در دوره هاي بارش و پس از بروز آتش سوزي هاي شديد جلوگيري مي كند.
چون تبخير و تعرق پوشش جنگلي از ساير جوامع گياهي بيشتر است ، از اينرو در فصول تابستان و پائيز خاك ها ي جنگلي معمولا خشك هستند . حال اگر در اين دوره ي باراني سيل آسا ريزش كند قسمت اعظم هرز آب زير سطحي تبديل به نگهداشت ذخيره اي در خاك جنگل مي شود.
اراضي حاصله از تبديل جنگل ها به طور اصولي تحت استفاده هاي كشاورزي، چراي مفرط دام ، آتش سوزيهاي مكرر و احداث جاده هاي بي مورد و تفرجگاه هاي غير ضروري ، سبب كاهش سريع نفوذ آب در خاك و ارتقاء سيلاب هاي محلي و افزايش حجم هرز آب مي شود.
به عبارت ديگر مي توان گفت كه كاهش يا متوقف شدن نفوذ پذيري خاك پس از قطع درختان جنگل تنها به سبب حذف درختان نمي باشد بلكه بيشتر به علت عمليات و اقداماتي است كه متعاقب آن بر روي اراضي صورت مي گيرد.
اين در حالي است كه ،جنگل ها به عنوان فيلتر هاي طبيعي نقش بسيار مهمي در بالا بردن كيفيت آب بر عهده دارند . آب ضمن عبور از لايه هاي مختلف خاك و پوشش گياهي ، مواد شيميايي خود را در خاك و گياه جا گذاشته و تصفيه مي شود.
آب وخاك نيز جزء زير ساختهاي توليدي كشور محسوب مي شود و حفاظت آن با سازمان جنگل ها است ، از اين رو مهندس پرورش مدير كل منابع طبيعي استان هر مزگان بااشاره به اينكه آب وخاك دوركن اساسي كشاورزي است ،مي گويد :امروز دنيا روي گياهان دارويي حساب باز كرده و اهميت فراواني براي آن قائل است ،اگر چه در كشور ماهم اين چنين است منتها با اين تفاوت كه ما گياهان دارويي را به صورت فله اي و خام به كشورهاي حوزه خليج فارس صادر مي كنيم و عرب ها آن را فراوري نموده و بابسته هاي شكيل به چندين برابر به جهانيان به فروش مي رسانند .
وي بحران آب و خشكسالي را به عنوان يك تلنگر مطرح مي كند و مي افزايد :اگر به بخش كشاورزي توجه نشود بي شك موضوع امنيت غذايي در كشور رخ خواهد داد.
مهندس اسكندري وزير كشاورزي ، سدسازي را به دليل برهم زدن اكوسيستم طبيعي كاري زيان ده برشمردو اظهار اميدواري كرددر آينده فعاليتهاي آبخيز داري به خاطر منفعت بيشتر و هزينه كمتري كه دارد جايگزين سد سازي ها شود.
وي بااشاره به اينكه سالانه در كشور نزديك به 300روز آفتابي داريم ،مي گويد:تنها ده درصد از كل انرژي برق كشور از طريق سدهاي آبي تامين مي شود ، درصورتي كه كشورهاي نظير آلمان كه اكثر روزهايش مه آلود است،25درصد انرِژي خودرا از آسياب هاي بادي و خورشيدي مي گيرد .
مهندس اسكندري اضافه مي كند،هرجا سداحداث كرديم بسياري از منابع طبيعي كشور تخريب شده است و اجراي كارهاي آبخيزداري با توجه به داشتن يك دهم هزيه در مقابل سد سازي بسيار مقرون به صرفه تر است و اميدواريم كه اين در كشور نهادينه شود./187/110
يکشنبه 2 تير 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ایسکانیوز]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 873]