واضح آرشیو وب فارسی:دنياي اقتصاد: خودروهاي CNGسوز در انتظار تست ادواري
مژگان ميرزاييطبق مصوبه دولت نهم شركتهاي خودروساز از ابتداي سال گذشته در حالي ملزم به توليد 40درصد از محصولات خود به صورت دوگانهسوز شدند كه هنوز مركزي براي تست ادواري كيت و مخزن اين خودروها پيشبيني نشده و هيچ سازماني نيز مسووليت احداث اين مركز را در كشور به عهده نگرفته است.
هماكنون بيش از 5 سال از زمان CNGسوز كردن اتوبوسها و بيش از دو سال از زمان CNGسوز كردن تاكسيها و خودروهاي سواري در كشور ميگذرد به طوري كه پيشبيني ميشود بيش از 2ميليون خودرو دوگانهسوز در كشور در حال تردد است، اما به دليل فراهم نبودن زيرساختهاي لازم براي توليد اين نوع خودروها، مشكلات يكي پس از ديگري هماكنون نمود پيدا كرده است. به طوري كه نبود مركزي براي تست ادواري خودروهاي CNGسوز و همچنين مراكز خدمات پس از فروش خودروهاي مذكور را تهديد ميكند. براساس آمار اعلام شده از سوي مديرعامل شركت واحد اتوبوسراني تهران و حومه در حال حاضر در حدود 870 دستگاه اتوبوس CNGسوز در كشور وجود دارد كه اين تعداد اتوبوس از مرز تست ادواري مخزن گذشته و 350 دستگاه اتوبوس گازسوز نيز در اين مرز قرار دارند، همچنين به گفته مديرعامل سازمان تاكسيراني تهران هماكنون در حدود 14هزار و 500 دستگاه تاكسي CNG در تهران تردد ميكنند كه مخازن آنها تاكنون مورد تست ادواري قرار نگرفتهاند. از سوي ديگر زمان تست ادواري 200هزار خودروي CNGسوز سواري نيز در كشور فرا رسيده اما تاكنون هيچ اقدامي در اين خصوص از سوي دستگاههاي مسوول صورت نپذيرفته است. با توجه به آمار ذكر شده بيش از 216هزار خودروي دوگانهسوز كه از زمان تست ادواري آنها گذشته در كشور تردد ميكنند كه عدم اجراي اين نوع تست ادواري بر روي خودروهاي مذكور در آينده نزديك فاجعهآفرين خواهد شد.
بسياري از كارشناسان صنعت خودرو معتقدند سوخت CNG رطوبت بسياري دارد كه اين رطوبت خوردگي مخازن را به دنبال خواهد داشت كه به منظور برطرف كردن مشكل خوردگي در مخازن، تست ادواري خودروها بايد هر شش ماه و در برخي موارد هر سال به صورت منظم انجام شود، تا در صورت به وجود آمدن هرگونه مشكل بر روي كيت و كپسول، رفع عيب شده تا از بروز مشكل بر روي خودرو جلوگيري شود.
به گفته مجيد فهيمه اميري، مدير قواي محركه سايپا و مدير طرح خودروهاي دوگانهسوز، سايپا تست ادواري خودروهاي دوگانهسوز دو مرحله مختلف دارد كه در مرحله اول تست ادواري روتين خودرو است كه در مراكز معاينه فني انجام ميشود، اما مرحله دوم تست كلي كيت و كپسول است كه اين امر بايد در مراكز مجزا و مخصوصي صورت پذيرد.عليرضا فيضبخش، مدير پروژه دوگانهسوزهاي ايرانخودرو نيز معتقد است تست ادواري بر روي خودروهاي دوگانهسوز بايد هر 6 ماه يا يك سال يك بار انجام شود تا به اين طريق سلامت كيت و كپسول به تاييد برسد.
به گفته فيضبخش با توجه به خوردگيهاي به وجود آمده در كيت و كپسول، براي مخازن عمري در حدود 20 سال تعريف شده كه در صورت انجام مراحل تست اين امر محقق خواهد شد و در غير اين صورت طول عمر كيت و كپسول كاهش خواهد يافت.
هيچ مركزي احداث نشده
به گفته فيضبخش فراهم كردن زيرساختها براي انجام تست ادواري به عهده سازمان بهينهسازي مصرف سوخت است كه به دليل فراهم نبودن زيرساختها تاكنون تست ادواري بر روي هيچ خودروي انجام نشده كه اين امر ميتواند در آينده مشكلساز شود.
فهيمه اميري نيز در اين خصوص معتقد است به دليل عدم تجهيز مراكز معاينه فني و احداث يك مركز مجهز تاكنون اجراي طرح تست ادواري به مرحله اجرا در نيامده است كه اين موضوع در حال حاضر با توجه به گازسوز شدن 5 ساله برخي خودروها با تاخير بسيار مواجه شده است.
به گفته اميري نبود مراكز مجهز براي تست خودروهاي CNG سوز موجب شده كه شركتها به صورت خودجوش بازبيني مخازن اين گونه خودروها را در دستور كار خود قرار دهند. مدير قواي محركه سايپا معتقد است علاوه بر تست چشمي مخزن بايد هر سه سال و يا پنج سال يك بار كيت و كپسول از خودرو جدا و تمام مراحل استانداردسازي بر روي آن انجام شود و پس از آن مجددا بر روي خودرو نصب شود. اما در حال حاضر خلاء نبود چنين مركزي در كشور احساس ميشود و بايد تا پيش از به وجود آمدن هر مشكلي در اين خصوص مركزي احداث شود.
نصب برچسب سلامت توسط خودروسازها
به گفته فيضبخش پس از هر دوره تست بر روي خودروهاي دوگانه سوز برچسبهاي تست مخزن بر روي اين خودرو نصب ميشود كه در حال حاضر شركتهاي خودروساز وظيفه تجديد اين برچسبها را كه به صورت كارخانهاي دوگانه سوز ميشوند را به عهده گرفته، اما در خصوص خودروهايي كه به صورت كارگاهي دوگانه سوز ميشوند شركت بهينهسازي مصرف سوز اقدام به نصب برچسب معاينه ميكند. فيضبخش در ادامه ميگويد: تاريخ برچسبهاي معاينه مخزن خودروهاي دوگانه سوز شده در شركتهاي خودروساز دو سال اما در خودروهايي كه به صورت كارگاهي دوگانه سوز ميشوند يك سال است و پس از پايان اين مدت بايد دارندگان خودروهاي دوگانه سوز براي تست مجدد و نصب برچسب جديد اقدامات لازم را انجام دهند.
مسوول كيست؟
احمد نعمتبخش، دبير انجمن خودروسازان نيز در گفتوگو با خبرنگار ما در پاسخ به اين پرسش كه مسوول احداث مركز معاينه فني چه سازماني است، ميگويد: در رابطه با معاينه فني خودروهاي گازسوز مسووليت آن با وزارت كشور و مراكز معاينه فني خودرو است؛ اما در زمان تبديل خودروها به سوخت LPG و طي توافقي كه ميان مراكز معاينه فني با وزارت نفت صورت پذيرفت معاينه خودروها به وزارت نفت سپرده شد اگر اين توافق شامل كليه خودروهاي دوگانه سوز شود تست ادواري خودروهاي CNG سوز نيز به عهده وزارت نفت خواهد بود. وي در ادامه ميگويد: تست ادواري از سوي موسسه استاندارد تدوين شده ولي اجباري نشد. لذا بايد وزارت كشور از موسسه استاندارد بخواهد كه استاندارد خودروهاي گازسوز را اجباري كند و در صورت اجباري شدن اين تست، موسسه استاندارد ابزار لازم براي ملزم كردن دارندگان اين گونه خودروها براي انجام تست ادواري برخوردار خواهد شد. به گفته نعمتبخش در استاندارد تدوين شده در موسسه استاندارد تعيين شده است كه هر سه سال يك بار اين مخازن بايد مورد بازبيني قرار گيرند. همچنين بر اساس اين استاندارد شركتهاي خودروساز ملزم شدند كه مخازن را به صورتي نصب كنند كه تكنسين بتواند به راحتي مخزن
را معاينه كند.
فاجعه در راه است
حسين تيموري كرماني نيز در خصوص تست ادواري تاكسيهاي دوگانهسوز ميگويد: گازي كه مورد استفاده قرار ميگيرد رطوبت بسياري دارد و رطوبت نيز خوردگي مخازن را به دنبال خواهد داشت كه اين مساله ميتواند خطر انفجار را ايجاد كند و در واقع آنچه در حال حاضر اتوبوسهاي گاز سوز را تهديد ميكند براي تاكسيهاي گازسوز نيز خطري جدي محسوب ميشود. به گفته تيموري تاكنون هيچ سازماني مسووليت اجراي طرح تست ادواري خودروها را نپذيرفته و سازمان تاكسيراني در حال مذاكره با وزارت كشور است تا سازمان مربوطه در اين خصوص مشخص شود. اجراي طرح CNG سوز كردن در اتوبوسهاي كشور از سال 81 و در تاكسيها از سال 82 به مرحله اجرا درآمده و در حال حاضر اكثر وسايل حمل و نقل عمومي به صورت دوگانه سوز توليد و در خطوط مورد استفاده قرار ميگيرند، اما عدم ارايه سرويسهاي لازم موجب شده كه اين گونه وسايل در حال حاضر با مشكل مواجه شوند. به گفته تيموري كرماني براي تاكسيهاي LPG سوز يك مركز براي تست ادواري در كشور در نظر گرفته شده اما با توجه به اينكه تعداد تاكسيهاي CNG سوز در كشور بيشتر است هيچ مركزي براي تست آنها در نظر گرفته نشده است.
يکشنبه 2 تير 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: دنياي اقتصاد]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 137]