واضح آرشیو وب فارسی:ايرنا: فيون و ساركوزي، مشكل اعتماد - 1
خبرگزاري جمهوري اسلامي (ايرنا): پاريس - دولت "فرانسوا فيون" نخست وزير فرانسه روزهاي پر كار و پر شايعه اي را سپري مي كند.
فيون پيش ازانتخابات رياست جمهوري فرانسه در ارديبهشت ماه سال گذشته در جايگاه مشاور ارشد ساركوزي، همكاري تنگاتنگي را با وي آغاز كرد و چنانكه انتظار مي رفت پس از پيروزي راست ها به مقام نخست وزيري اين كشور برگزيده شد.
درطول يك سال گذشته اين مستاجر كاخ "ماتينيون" تمامي تلاش خود را چندان توفيقي را نيز به همراه نداشته است، براي موفقيت همكار سابق و رييس كنوني جمهوري فرانسه به كار بسته است.
ساركوزي در يك سال گذشته زير شديدترين انتقادهاي سنديكاهاي كارگران و كارمندان بوده است. بخشي از امور روزانه فرانسه با اين انتقادها حتي به تعطيلي كشيده شد. ولي نخست وزير همچنان به رتق و فتق امور مشغول است.
انتقادها از ساركوزي تنها مربوط به او نيست. بلكه كابينه و وزراي او را هم در بر مي گيرد. انتقاد از فيون با وجود اين كه در اين يك سال ميانگين محبوبيتي بيش از رييس جمهوري داشته، برقرار بوده و كاستي نپذيرفته است. جز اين كه همه جريان هاي مخالف دولت بر اين باورند كه او وسيله اي در دستان ساركوزي براي تامين اهداف اوست.
دامنه اين انتقادها تا آنجا رفت كه يك نشست تلويزيوني در چند روز پيش، نخست وزير و وزراي او را به صحنه رويارويي مستقيم با افكار عمومي كشانيد و در يك چالش صريح رويارو با نمايندگان جسور رسانه ها ، عملكرد و حتي ويژگي هاي شخصيتي او بي تعارف به تيغ تيز انتقاد سپرده شد.
از آن روز تاكنون فيون با اين گمان افكار عمومي روبةرو بوده است كه شايد ساركوزي تصميم به بركناري او دارد.
اين كه رهبر راست هاي حاكم در اليزه بتواند با فدا كردن نخست وزير، بازي شطرنج را ادامه دهد امر تازه اي نيست و پيش از او روساي جمهوري پيشين نيز همين مصلحت سنجي را داشته اند. ولي در اين امركه آيا ساركوزي خود مصمم بر اين كار است؛ يا اين كه ارباب گستاخ و بي پرواي رسانه ها به نمايندگي از مردم بخواهند مسئول اليزه را به اين باور و يقين برسانند كه بايد عوامل خود را در ماتينيون جابه جا كند، ترديد وجود دارد.
از همين رو سخن از جابجايي نخست وزير در اين آشفتگي هاي اجرايي هر روزه بالا مي گيرد. بر همه ناكامي هاي دولت در اداره كشور فرانسه و اعتراضات صنفي معمول كه در اين كشور سابقه اي طولاني دارد، بايد قيمت نفت و انرژي و اقلام مصرفي روزانه را هم افزود كه داد مردم را در آورده است.
اصلاحات ساركوزي هم با سرعت مطلوب او پيش نمي رود و وي هنوز با وجود داشتن فرصتي چهار ساله نگران از اين است كه مبادا فرصت اصلاحات عميق ساختاري و نهادي فرانسه ازكف برود و نتواند در فرصت باقيمانده اعتماد مردم را بازسازي كند. با اين همه گمان نمي رود كه ساركوزي با تغيير نخست وزير نيز بتواند اعتماد مخالفان را جلب و همدلي ملي را براي تامين جراحي هاي اصلاحي خود فراهم آورد.
برهمه مشكلات گذشته و جاري فرانسه بايد دو ناكامي ديگر را هم افزود كه در ايجاد ياس عمومي، موثر و كاري بوده است. يكي از اين دو رويداد "راي نه" و پر جنجال مردم ايرلند به معاهده ساركوزي (كه در اروپا به عنوان معاهده پيشنهادي ساركوزي شناخته مي شود) است و ديگري شكست سنگين تيم ملي فوتبال اين كشور در بازي هاي اروپايي است.
در اين كشور كه انتقاد بطور عام و مخالفت با دولت از ارزشها و رسالت هاي روزمره شهروندي شناخته مي شود، كافي است يك اتفاق ناخواسته همچون مساله مخالفت ايرلند يا شكست تيم فوتبال نيز از راه برسد و بهانه كافي به دست مردم و رسانه هاي همگاني بدهد.
آخرين نظرسنجي ها كه در يازدهم و دوازدهم ماه جاري ميلادي (حدود يك هفته پيش) موسسه "ث.اس.آ." اجرا كرد؛ حكايت از بي اعتمادي مردم نسبت به اقدامات رييس جمهوري دارد. در اين نظرسنجي رضايت فقط 33 در صد از مردم فرانسه از اقدامات ساركوزي گزارش شده است. 57 در صد از مردم گفته اند كه اعتمادي به مسير رييس جمهوري ندارند و او در مسيري اشتباه سير مي كند.
حتي اين وضع؛ ديد مردم نسبت به سوسياليست ها يعني جناح مخالف دولت را نيز چندان بهتر نكرده است. بر اساس اين گزارش 61 در صد (با هشت امتياز افزوده) از مردم فرانسه بر اين باورند كه عملكرد و دخالت هاي سوسياليست ها در امور روزمره در مسيري مثبت نيست.
با وجود آن كه 66 در صد از مردم فرانسه بر اين باورند كه ساركوزي عملكرد ديپلماتيك قابل قبولي داشته است؛ ولي همزمان مي گويند كه او نمي تواند ميان مردم فرانسه همدلي خوبي فراهم آورده ونيز به وعده هاي دوران تبليغات انتخاباتي خود عمل كند.
در باره بايد و نبايد وعده هاي اصلاحي نيز مردم فرانسه در موضعي برابرند.
در حالي كه 47 در صد از مردم بر اين باورند كه ساركوزي بايد به وعده هايي كه براي اصلاحات در فرانسه داده؛ عمل كند؛ 45 در صد از مردم به اصلاحات او خوشبين نيستند و معتقدند نبايد اصلاحات او عملي شود.
در اين زمينه است كه زمزمه جابجايي و ارزيابي وزرا در هيئت دولت نيز به گوش مي رسد. هر چند كه هيئت دولت اين زمزمه ها را تاييد نمي كند. ولي روزنامه پاريزين در يكي از شماره هاي اخير خود از درجه بندي وزرا گزارش داده و بنا بر يك بررسي رسانه اي و برون دولتي به ترتيب از خانم "رشيده داتي" وزير دادگستري ، "هروه مورن" وزير دفاع ، "روزلين باشلو" وزير بهداشت و "ميشل بارنيه" وزير كشاورزي به عنوان وزراي برتر و مستحق تشويق ياد كرده است.
وزراي كار و آموزش وپرورش با نمره هايي قابل قبول و متوسط معرفي شده و از خانم ها "آليو ماري"، "والري پكرس" و "كريستين آلبانل" وزراي كشور، آموزش عالي و فرهنگ به عنوان وزراي قابل تجديد نظر ياد شده است.
دفتر فيون البته اين گزارش را يك بررسي رسانه اي مي داند كه هيچ منشا دولتي ندارد و طبقه بندي كيفي وزرا را رد مي كند. ولي گزارش ها نشان مي دهد كه سرويس هاي مختلف دفتر نخست وزير، خود گزارش از كارها و عملكرد وزرا تهيه مي كنند كه در چارچوب سياست هاي وزارتي هيئت دولت قابل توجيه است و بررسي هاي "اريك بسون" دبير هيئت دولت در همكاري با يك موسسه خصوصي از جمله اين موارد است .
به علاوه خبر مي رسد كه دو تن از اعضاي سابق پارلمان به نامهاي "كلود گايارد" و "هروه فابر اوبرسپي" از جمله نامهايي است كه اين روزها براي ورود به كابينه فيون از آنها ياد مي شود كه نشانه آثاري است كه از برخوردهاي اخير اعضاي دولت با اكثريت راست مجلس ناشي شده است.
ادامه دارد ...
شنبه 1 تير 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ايرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 122]