واضح آرشیو وب فارسی:ايسنا: تعيين پايتخت جهاني كتاب سال 2010؛تهران انتخاب نميشود
پس از اينكه در سال 1384 تهران به پيشنهاد اتحاديه ناشران و كتابفروشان و وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامي به عنوان يكي از نامزدهاي پايتخت جهاني كتاب وارد رقابت با شهرهاي ديگر شد و تا يك قدمي دريافت عنوان پايتختي كتاب جهان پيش رفت، هر بار كه خبر پايتخت كتاب اعلام ميشود، خبرگزاريها به اين موضوع به مثابه فرصتي كه از دست رفت مينگرند.
در انتخاب پايتخت جهاني كتاب شرايط نشر، امكانات و برنامههاي غيردولتي و دولتي موثر است و شهرهايي انتخاب ميشوند كه از همه اين نظرها حرفي براي گفتن داشته باشند و در سال 1384 با برنامهريزيهايي كه نهادهاي غيردولتي مانند اتحاديه ناشران و كتابفروشان داشتند تا يك قدمي دريافت اين عنوان پيش رفتند. از چند روز پيش نيز با اعلام ي اسلووني به عنوان پايتخت جهاني كتاب در سال 2010، اين بحثها در خبرگزاريها شدت گرفته است. سال 1384 عليرغم كوششها و رايزنيهاي اتحاديه ناشران و كتابفروشان و برخي از چهرههاي فرهنگي ايران، در رقابت تهران با شهرهاي ديگر در نهايت تهران به خاطر مميزي دولتي- كه بر كتاب اعمال ميشود- در رقابت با تورين ايتاليا از رقابت بازماند و تورين با يك راي بيشتر پايتخت جهاني كتاب اعلام شد. حال كه مميزيها نسبت به آن سالها افزايش يافتهاند و نهادهاي واقعي غيردولتي در اثر عدم حمايت امكان برنامهريزي درازمدت را از دست دادهاند، عملا سخن گفتن از چنين فرصتهايي غيرواقعي است. اتفاقات اينچنيني كه ميتواند به رونق صنعت نشر ايران بينجامد، حكايت از ظلم مضاعف به ناشران، نويسندگان و كتابخوانان ايراني دارد. آنان از يك سو با مميزي و تضييع حقوق قانونيشان كه قانون اساسي به آنان داده روبهرو هستند و از سوي ديگر نهادهاي بينالمللي نيز آنان را از چنين امتيازهايي محروم ساخته، به خاطر اينكه حقشان در جاي ديگري تضييع ميشود.با اين حال سازمان علمي، فرهنگي و آموزشي ملل متحد (يونسكو) در راستاي برنامههاي در حال اجراي خود براي ترويج كتابخواني، در نشستي در پاريس، شهر ليوبليانا - پايتخت كشور اسلووني - را بهعنوان پايتخت جهاني كتاب در سال 2010 انتخاب و معرفي كرد.
كميته انتخاب يونسكو پس از اعلام اين خبر در مقر يونسكو در پاريس اعلام كرد:
كميته انتخاب يونسكو متشكل از نمايندگان اين سازمان و جمعي از حرفهايهاي انجمن جهاني ناشران كتاب، فدراسيون جهاني فروشندگان كتاب و فدراسيون جهاني موسسهها و سازمانهاي كتابخانهاي است.
رسول خادم عضو شوراي شهر تهران پس از انتخاب شهر ي اسلووني بهعنوان پايتخت جهاني كتاب در سال 2010، در توضيحي به ايسنا گفت: وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامي تنها در سال 2006، درخواست پايتخت جهاني كتاب را به ما ارائه داد كه شوراي اسلامي شهر تهران نيز در اين زمينه اعلام آمادگي كرد. از آن زمان تا امروز، اين وزارتخانه درخواست ديگري مبني بر كانديدا شدن براي انتخاب پايتخت جهاني كتاب به ما ارائه نداده است. به گزارش ايسنا رئيس اداره ارتباطات كميسيون ملي يونسكو نيز در اينباره مسووليت را متوجه بخشهاي ديگري كرده و گفته بود: براي نامزد شدن شهري از ايران بهعنوان پايتخت جهاني كتاب، سازمانهاي داخلي از جمله وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامي و سازمانهاي فرهنگي ديگر، در دو سال اخير اعلام آمادگي نكردند.
فرهاد اعتمادي در عين حال تصريح كرده بود كه طرف ديگر قضيه اين است كه اگر ما اعلام آمادگي كنيم، فضاي مناسبي براي نشر در ايران نداريم و يونسكو اين موضوع را بررسي ميكند. اين موضوع ميتواند مسالهاي باشد كه ما را در رقابت با كشورهاي ديگر در موقعيت نامناسبي قرار دهد. آن سالي كه ما كانديدا شده بوديم و پايتخت جهاني كتاب شد، يونسكو به موضوع نشر در ايران نيز اشاره كرد و اين يكي از دلايل نپذيرفتن ايران بهعنوان پايتخت جهاني كتاب بود.
انتهاي خبر // روزنا - وب سايت اطلاع رساني اعتماد ملي//www.roozna.com
------------
------------
جمعه 31 خرداد 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ايسنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 258]