واضح آرشیو وب فارسی:ايرنا: سرمايه داران تركيه در خصوص كشمكش هاي سياسي در كشور هشدار دادند
خبرگزاري جمهوري اسلامي (ايرنا): آنكارا - انجمن كارفرمايان، صاحبان صنايع و بازرگانان بزرگ تركيه ( توسيعاد) كه به عنوان يك نهاد مدني موثر و اهرم فشار در جامعه تركيه شناخته مي شود، در خصوص روند تحولات و كشمشك هاي سياسي در اين كشور هشدار داد و گفت: در راهي پيش مي رويم كه برنده اي ندارد.
به گزارش ايرنا، توسيعاد روز پنجشنبه در اولين اجلاس شوراي عالي مشورتي خود در سال جاري با حضور " كمال دوريش " اقتصاد دان مشهور تركيه اي و رييس فعلي برنامه توسعه سازمان ملل ، هشدارهاي تندي به طرف هاي درگير در چالش هاي سياسي اخير در اين كشور داد كه با اقامه دعوي عليه حزب حاكم " عدالت و توسعه (آك) " بسيار شعله ور شده است.
" مصطفي كوچ " رييس و صاحب بزرگترين هلدينگ تجاري تركيه موسوم به " كوچ هلدينگ " و رييس شوراي عالي مشورتي توسيعاد، طي سخناني در اين اجلاس با اشاره به كشمكش هاي سياسي اخير در تركيه گفت: تركيه در حال گذر از دوره بسيار سختي است و در چنين برهه اي توسيعاد احساس مسئوليت سنگيني مي كند.
او اضافه كرد: ما همانند برادراني هستيم كه نمي توانيم ميراث پدري را بين خود تقسيم كنيم. متاسفانه اكنون در تركيه شاهد انسداد فكري و عقلي بسياري از سياستمداران هستيم كه آنها سياست كشور را محكوم به حركت در قالب هاي تنگ و كوتاه مدت كرده اند. اين درگيري ها به تركيه ضربه مي زند و انرژي خود را بي مورد از دست مي دهيم.
مصطفي كوچ گفت: قطب بندي هاي سياسي در كشور به اساس و پايه هاي نظام جمهوري لائيك تركيه ضربه مي زند و متاسفانه كشور را وارد راهي كرده است كه هيچ برنده اي نخواهد داشت.
خانم " آرزوحان دوغان يالچين تاش" رييس توسيعاد نيز با تاكيد براين كه تركيه از يك دوره فوق العاده عبور مي كند، همه را به احترام گذاشتن به حقوق و كمك به تقويت دمكراسي در كشور دعوت كرد و گفت: همه بايد از احكام صادره توسط قوه قضائيه درس عبرت بگيرند.
او با دعوت به تنظيم و نگارش قانون اساسي جديدي كه بتواند راه ادغام و همگرايي تركيه با دنيا و اتحاديه اروپا را تامين كند، گفت: قانون اساسي جديد بايد يك سند وفاق عمومي باشد.
يالچين داغ خواهان حفظ انضباط مالي و توجه به تورم و افزايش رشد اقتصادي و تحكيم روابط تركيه با صندوق بين المللي پول شد.
توسيعاد در اجلاس عالي شوراي مشورتي خود در سال جاري با سنت شكني از " رفعت حصارجيكلي اوغلو" رييس اتحاديه اتاق ها و بورس هاي تركيه از سخنگويان پرقدرت سرمايه بخش آناتولي تركيه و همچنين از اتحاديه هاي مهم كارگري تركيه دعوت كرده بود تا در اين نشست كه فراخواني براي تشكيل قانون اساسي جديد براي تركيه دارد، شركت كنند.
حصارجيكلي اوغلو به بهانه " داشتن برنامه كاري ديگري " در اين اجلاس شركت نكرد و " ترك - ايش " از مهمترين اتحاديه هاي كارگري نيز دعوت به تنظيم قانون اساسي جديد در شرايط فعلي سياسي تركيه را مغاير با نگرش هاي خود عنوان كرد و " حق - ايش " ديگر اتحاديه مهم كارگري نيز با بهانه مشابهي از شركت در اين جلسه خودداري كردند.
از نكات جالب توجه در اجلاس اين بود كه كنفدراسيون اتحاديه هاي كارگري انقلابي تركيه با عنوان اين كه در هر سكويي از منافع كارگران دفاع خواهد كرد دعوت توسيعاد را اجابت كرد.
برخي از كارشناسان در آنكارا تحولات و كشمشك هاي سياسي اخير در تركيه را به نوعي چالش سرمايه سنتي حاكم در استانبول با سرمايه روبه قدرت گيري بخش آناتولي تركيه ارزيابي كرده و مي گويند: سرمايه سنتي در استانبول كه توسيعاد با در اختيار داشتن نزديك به نصفي از توليد ناخالص داخلي تركيه مهمترين نماينده آن است ، مي خواهد ساختار سنتي تركيه به نحوي كه تامين كننده روند همگرايي تركيه با غرب باشد، حفظ شود.
سرمايه آناتولي كه مهمترين نماينده آن نيز انجمن صاحبات صنايع و بازرگانان مستقل تركيه موسوم به " موسيعاد " ( از حاميان جريانات اسلامگرا و رقيب اصلي توسيعاد) است ، به شدت از گذر به مردم سالاري و شكستن انحصار سرمايه در تركيه و از بين رفتن تبعيض بين شرق و غرب تركيه و همگرايي با دنيا با حفظ ارزش هاي ملي و معنوي حمايت مي كند و لذا اجابت نكردن برخي نهادهاي مدني مهم تركيه از دعوت توسيعاد را مي توان از اين ديد نيز مورد ارزيابي قرار داد.
برخي از اين كارشناسان اقامه دعوي انحلال عليه حزب عدالت و توسعه (آك) را نيز به نوعي مجادله اين دو قشر سرمايه داري در تركيه ارزيابي مي كنند.
خاورم**2011**230**1431
پنجشنبه 30 خرداد 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ايرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 251]