واضح آرشیو وب فارسی:همشهری: اوباما بررسي نحوه گفتوگو با ايران را كليد زد
آمريكايشمالي- به گفته تحليلگران و كارشناسان بينالمللي شايد اوباما گزينهاي باشد كه بتواند تغيير در مسير سياست خارجي آمريكا با ايران را ايجاد كند.
اوباما كه پيش از اين تاكيد كرده بود در اولين سال رياستجمهورياش با رئيسجمهوري ايران مذاكره خواهد كرد تا مذاكرهاي اصولي و مفيد براي آمريكا به همراه داشته باشد، با آماج انتقادهاي تند از سوي مخالفان اين سياست و همچنين برخي مقامات آمريكايي و البته اسرائيلي مواجه شد.
باراك در كشاكش عبور از امواج انتقادها كه سرمنشااي اسرائيلي داشت، در سخنراني در كميته امور اسرائيل در آمريكا كه بانفوذترين لابي هوادار اسرائيل در آمريكا به شمار مي رود، اظهارات تندي در باره ايران بيان كرد و اين در حالي بود ك تنها يك روز قبل از آن سخنراني او توانسته بود سران حزب دمكرات را مجاب كند كه از رقيبش هيلاري كلينتو براي به دست آوردن پست رياستجمهوري پيش افتاده و بدين گونه كلينتون از دور رقابت با راي چهرههاي ارشد حزب دمكرات خارج شده بود.
اين پرسش بزرگ
اما از آن روز يك پرسش بزرگ باقي ماند؛ دليل تندروي ناگهاني اوباما در قبال ايران چه بود؟ بر پايه آخرين خبر اين پرسش براي خود اوباما هم مطرح است. زيرا همين ديروز او كميتهاي را ترتيب داده تا راههاي گفتوگو با ايران را بررسي كنند.
اين خبر را السفير داده و اضافه كرده كه دنيس راس، مذاكرهكننده ارشد دولت بيل كلينتون، جيمز استانبرگ، معاون مشاور امنيت ملي دولت كلينتون، دانيال كرتزر، ديپلمات مسئول سياستهاي منطقهاي در دولت بوش و پدرش از جمله كارشناساني هستند كه براي اين ماموريت انتخاب شدند.
اين كارشناسان مامورند تا راههاي گفتوگو با مسئولان عاليرتبه ايراني و سوري را جهت حفظ ثبات در عراق و خاورميانه پيدا كنند. به گفته كرتزر از كارشناسان انتخاب شده براي انجام اين ماموريت، فلسفه باراك اوباما، نامزد انتخابات رياستجمهوري آمريكا نزديك شدن به جهان از طريق ائتلاف و گفتوگو با دشمنان است. دنيس راس نيز معتقد است كه بايد با تعدادي از مسئولان ايراني ارتباط برقرار كرد.
گروههاي گمانهها
پرسش مزبور البته در لابه لاي گمانهها با پاسخهايي نيز همراه شده است؛ تحليلگران نظريات متفاوتي دارند، برخي اصرار ايران به ادامه غنيسازي اورانيوم را دليل اين تغيير سياست ميدانند و برخي مكان سخراني را با توجه به لابي صهيونيست ها و انتخاب لحن تند وي عليه ايران ميدانند.
اما برخي ديگراعتقاد دارند كه دليل عمده اين تغيير سياست، سياست برتر خود اوباما در برابر ايران باشد كه عقيده دارد، ايران ميتواند از انرژي هستهاي استفاده كند، اما تنها مخالف دستيابي ايران به سلاح اتمي است.
اين همان سياست برتر است در برابرجان مك كين كه اصلا حاضر نيست ايران چرخه سوخت هستهاي داشته باشد. گروهها و نيز تحليلگراني كه به موضوع سياستهاي آمريكا در منطقه علاقه نشان ميدهند هم معتقدند كه پيام باراك اوباما براي بسياري از مردم منطقه اميدواركننده است، آنها مدعي هستند كه دولت بعدي، آمريكا را درمسير تازهاي قرار ميدهد. در همين رابطه 3نفر از استادان دانشگاههاي آمريكايي به تحليل درباره اين موضوع پرداختهاند.
مناسبات بهتر در منطقه با اوباما
روث اوبردين، كارشناس مسائل سياست خارجي آمريكا و استاد دانشگاه نيويورك انتخاب اوباما را براي منطقه اينگونه توصيف ميكند: با انتخاب اوباما بهعنوان رياستجمهوري در آمريكا شاهد مناسبات بهتري در خاورميانه خواهيم بود.
اوبردين در ارزيابي خود از روابط ايران و آمريكا بعد از پايان رياستجمهوري بوش ميگويد: اگر اوباما بهعنوان رئيسجمهوري آمريكا انتخاب شود ما شاهد مذاكرات بيشتر، ادا و اصول كمتر و يك بده بستان بهتر با كشورهاي خاورميانه خواهيم بود.
وي با بيان اينكه اوباما ميتواند از طريق مذاكرات به صلح دست يابد و به برخي كشورها عزت نفس دهد، گفت: افزون بر اين، اروپا نيز ممكن است خواستار همكاري بسيار نزديك با او مانند ساير كشورها شود.
بنابراين من فكر ميكنم كه اوباما به اين روند با احتياط ادامه دهد. اين كارشناس مسائل سياست خارجي آمريكا تاكيد كرد: در مقابل اگر مككين انتخاب شود اين روند همانگونه خواهد بود و حتي ممكن است وخيمتر هم شود.
وي كه كهنه سرباز جنگ ويتنام است احتمالاً ميخواهد اشتباهات زياد آن جنگ را جبران كند و سختتر از بوش خواهد بود.
برخورد نظامي آمريكا با ايران از بين ميرود
دان ريتر، استاد علوم سياسي دانشگاه اموري و كارشناس مسائل سياست خارجي آمريكا نيزعقيده دارد اگر اوباما به رياستجمهوري آمريكا برسد احتمال برخورد نظامي بين آمريكا و ايران از بين خواهد رفت.
روابط ايران و آمريكا تغيير ميكند
استيو شيير، استاد علوم سياسي دانشگاه كارلتون در ارزيابي خود از روابط ايران و آمريكا بعد از پايان دوره رياستجمهوري بوش با تاكيد بر اينكه اگر اوباما به رياستجمهوري آمريكا انتخاب شود، روابط ايران و آمريكا تغيير خواهد كرد چرا كه او بر مذاكرات چند جانبه تاكيد خواهد كرد و به گزينههاي نظامي و چنين حرف هايي بهايي نخواهد داد، گفت: اوباما تلاش خواهد كرد تا بهطور نزديك با اروپا در رابطه با ايران و بسيار كمتر با اسرائيل كار كند، او اسرائيل را از تعقيب هرگونه گزينه نظامي دلسرد و مايوس خواهد ساخت.
تاريخ درج: 30 خرداد 1387 ساعت 14:13 تاريخ تاييد: 30 خرداد 1387 ساعت 16:37 تاريخ به روز رساني: 30 خرداد 1387 ساعت 16:30
پنجشنبه 30 خرداد 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: همشهری]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 104]