واضح آرشیو وب فارسی:دنياي اقتصاد: نخستين واكنش ايران به بسته هستهاي
دنياي اقتصاد- منوچهر متكي، وزير امور خارجه از اعلام نظر تهران درباره بسته هستهاي 1+5 پس از بررسي و در زمان مناسب خبر داد. او با تاييد وجود موضوع امنيت منطقه اي در بسته پيشنهادي 1+5 به ايران اظهار كرد: به هر صورت براي كشورهاي اروپايي و مصرفكنندگان عمده انرژي در آسيا بحث مديريت انرژي در خليجفارس از اهميت ويژهاي برخوردار است و به عبارت ديگر اين كشورها اين دغدغه را دارند كه نوعي مديريت سياسي با اهداف خاص در اين عرصه اعمال شود.
تاكيد وزير امور خارجه بر همگرايي كشورهاي حوزه خليجفارس
تهران بسته پيشنهادي 1+5 را بررسي ميكند
دنياياقتصاد- در حالي كه جورج بوش، رييسجمهور آمريكا در آخرين سفر اروپايي خود قضاوتي زودهنگام نسبت به پاسخ ايران به بسته پيشنهادي كشورهاي 1+5 داشت و تلاش ميكرد كشورهاي قاره سبز را به تشديد تحريمهاي اقتصادي عليه كشورمان ترغيب كند، منوچهر متكي، وزير امور خارجه از اعلام نظر تهران درباره بسته ياد شده پس از بررسي و در زمان مناسب خبر داد.
متكي كه ديروز پس از ايراد سخنراني در مراسم افتتاحيه هجدهمين همايش بينالمللي خليجفارس در نشست پرسش و پاسخ سخن ميگفت، با تاييد وجود موضوع امنيت منطقه اي در بسته پيشنهادي 1+5 به ايران اظهار كرد: به هر صورت براي كشورهاي اروپايي و مصرفكنندگان عمده انرژي در آسيا بحث مديريت انرژي در خليجفارس از اهميت ويژهاي برخوردار است و به عبارت ديگر اين كشورها اين دغدغه را دارند كه نوعي مديريت سياسي با اهداف خاص در اين عرصه اعمال شود.وزير امور خارجه كشورمان همچنين در پاسخ به سوال ديگري درباره احتمال اقدام نظاميآمريكا عليه ايران با اشاره به مشكلات ايالات متحده در خاورميانه و روند رو به افزايش انزجار از دولتمردان آمريكايي تصريح كرد: به اعتقاد ما با توجه به خلا تصميمسازي كه در آمريكا پس از انتخابات كنگره تا به امروز پيش آمده و همچنين با عنايت به شكستهاي پيدرپي آمريكاييها در سياستهاي آن، فكر نميكنيم واشنگتن در موقعيت بحران آفريني ديگري براي پرداخت كنندگان ماليات در آن كشور باشد.
وي با اشاره به رويكرد محتاطانه 1+5 به مقوله امنيت در خاورميانه و خليجفارس اظهار كرد: اين رويكرد محتاطانه از اين منظر بايد مورد بررسي قرار گيرد به هر صورت مقوله امنيت منطقه اي با رويكرد بوميسازي و تكيه بر كشورهاي منطقه، الزاما به معناي رد همكاري با ديگران نيست.
متكي تصريح كرد: آنچه ما با آن مخالف هستيم، هژموني و رويكرد آمرانه ديگر كشورها به موضوعات منطقه است در واقع ما با رويكرد همكاري در قالب منطقهاي هيچ مشكلي نداريم. ما فكر ميكنيم مناطق مختلف در اتصال و ارتباط مستقيم و در رابطه تاثير گذاري بر يكديگر قرار دارند؛ از اين رو آنچه در اين منطقه در عرصههاي مختلف اهميت ويژه مييابد، تاثير گذاري نوع ساماندهي مسائل بر مناطق ديگر است.
وزير خارجه با اشاره به ارائه بسته پيشنهادي ايران به كشورهاي غربي براي مديريت و حل مهمترين مسائل جهان اظهار كرد: فلسفه ارائه بسته ايران در اوايل ماه گذشته ميلادي به گروه كشورهاي 1+5 و ديگران با چنين نگاهي تنظيم شده بود. در واقع رويكرد ما در اين بسته رويكردي مسوولانه، متعهدانه و در چارچوبي سازنده بوده است.وي به طور تلويحي به مقايسه بسته پيشنهادي ايران و 1+5 پرداخت و يادآور شد: اتفاقا بسته پيشنهادي ما نه خواستي را براي خودمان مطرح ميكند و نه در يك نگاه مبتني بر چانهزني به طرح مباحث مختلف ميپردازد؛ بلكه صرفا با اهداف سازنده و به منظور كمك به حل معضلات و مشكلات منطقهاي و فرامنطقهاي ارائه شده است.
وزير خارجه در پاسخ به سوال يكي ديگر از شركتكنندگان در اين نشست در خصوص نوع استفاده ايران از ابزارهايش براي اعمال نفوذ در منطقه اظهار كرد: ايران نفوذ خود را بر اساس آرامش و ثبات در منطقه تعريف كرده است و رويكرد مبتني بر ثبات خود را به عنوان رويكردي مقبول پيگيري ميكند.
امنيت نيابتي
وزير امور خارجه همچنين طي سخناني در هجدهمين همايش بينالمللي خليجفارس خطاب به كشورهاي منطقه گفت: هيچ يك از ما نميتواند امنيت خودش را به تنهايي تضمين كند؛ تجارب گذشته را نبايد تكرار كنيم؛ امنيت در خليج فارس تنها به دست مردان و زنان با كفايت خود منطقه تامين ميشود؛ امنيت وارداتي معني و مفهوم ندارد. امنيت نيابتي شكست خورده است. امنيت نظامي متكي بر سلاح و عناد نظامي
ابر قدرتها اختلاف، اشغال، ناامني، برادر كشي و غارت ذخاير نسلهاي امروز و آينده فرزندان اين منطقه را به همراه داشته است. متكي اظهار كرد: با توجه به تحول مفهوم امنيت در پرتو رخدادهاي اخير، امنيت مشاركتي متشكل از بازيگران كشورهاي هر حوزه و منطقه به يك پارادايم غالب تبديل شده است. از اين رو بايد گفتمان تازهاي درخصوص ترتيبات امنيت خليج فارس شكل گيرد. به نحوي كه معادلههاي گذشته مبتني بر حضور بيگانگان و مستثنا كردن برخي كشورهاي عمده به سود تحولات جاري مانند استراتژي امنيتي آمريكا مبتني بر تهديدسازي ساختگي براي تسلط بر كشورهاي حوزه خليج فارس متحول شود.
وي خاطرنشان كرد: هماكنون زمينههاي بسيار مساعدي براي شكلگيري اتحاديههاي اقتصادي - سياسي و امنيتي در حوزه خليج فارس مهيا است و تجربه تلاشهاي معطوف به برقراري صلح و ثبات از سوي ايران در حوزههاي منطقهاي پيرامون خود نشانگر آن است كه ايران ميتواند سكان اصلي امنيت و ثبات در منطقه خليج فارس باشد. در صورت كاهش تحريكات خارجي و رفع تلاش بيگانگان براي بيم آفريني به منظور فروش تسليحات خود در اين منطقه كشورهاي حوزه خليج فارس به دليل همگونيهاي مذهبي و اجتماعي خود آمادگي لازم را براي شكل دادن به ترتيبات همكاري جويانه در اين حوزه و تقبل مسووليت برقراري ثبات و امنيت درون جوش در اين حوزه دارا هستند. وزير امور خارجه گفت: ايران هم چنين از تمايل كشورهاي عضو شوراي همكاري خليج فارس براي استفاده از فناوري صلحآميز هستهاي به منظور توليد انرژي استقبال كرده و آمادگي خود را به منظور همكاري و انتقال تجربيات به كشورهاي همسايه خود اعلام ميكند.
حقانيت ايران
وزير امور خارجه در بخش ديگري از سخنان خود گفت: ابراز تمايل كشورهاي عضو شورا به استفاده از انرژي هستهاي دليلي بر حقانيت ايران براي بهرهگيري از فناوري صلحآميز هستهاي است، زيرا كشورهاي غربي همواره در برنامه هستهاي ايران به اين دليل كه داراي ذخاير فسيلي است، شبهه وارد كرده و آن را براي اهداف نظامي معرفي ميكنند. در حالي كه كشورهاي شوراي همكاري كه داراي منابع عظيم انرژي فسيلي از قبيل نفت و گاز بوده با تلاشها به اين واقعيت پي بردهاند كه اين منابع در آينده نه چندان دور به اتمام خواهد رسيد. همچنان كه بهرهمندي نيروگاه بوشهر از آخرين تاسيسات ايمني و استانداردهاي بينالمللي هستهاي ميتواند الگو قرار گيرد.
متكي گفت: ايران براساس اعتقادات ديني و انساني خود موضوع عاريسازي منطقه خاورميانه از سلاحهاي كشتار جمعي به ويژه سلاح اتمي را كه مخربترين نوع سلاحهاي كشتار جمعي است، مطرح كرده و بر همين اساس بر تعهدات بينالمللي و انساني خود زير نظر آژانس بينالمللي انرژي اتمي برنامههاي هستهاي خود را پيگيري خواهد كرد. وي افزود: هماكنون تلاشهايي براي دامن زدن به نگرانيهاي تصنعي در رابطه با فعاليت صلحآميز هستهاي ايران از سوي برخي از كشورهاي فرا منطقهاي با هدف تحت تاثير قرار دادن مناسبات دوستانه ايران با همسايگان خود در حال انجام است؛ معتقديم هدف از اين گونه القائات از سوي كشورهاي ياد شده صرفا ادامه فشارهاي در چارچوب سياست محرومسازي ملت ايران و ملتهاي منطقه از حقوق مشروع خود، ايجاد و افزايش تنش و بدگماني ميان كشورهاي منطقه و دور نگاه داشتن آنها از دستيابي به اين فناوري پيشرفته است. اميدواريم رهبران و مسوولان كشورهاي همسايه و دوستان ما در خليج فارس توجه شايستهاي به اين واقعيت مبذول كنند.
وي در بخش ديگري از سخنان خود اظهار كرد: ما در آن سوي آبها به دنبال برادرانمان هستيم. برادراني كه سرنوشت مشتركي با آنها داريم؛ ما در آبهاي خليج فارس به همراه آنها در درون قايق واحدي نشستهايم و به سوي مقصد و مقصود واحدي در حركتيم يا به عبارت بهتر همكاري و همراهي ما در اين تعامل نه تنها مفيد كه ضرورت است. ما البته همسايگان خودمان را انتخاب نكردهايم؛ آنها نيز ما را انتخاب نكردهاند؛ دست تقدير ما را در كنار هم قرار داده است. ولي زندگي خوب و توام با امنيت و رفاه براي ملتها و نسلهاي آينده ديگر تقدير نيست و اين مهم توسط دستهاي خودمان قابل تحصيل است و بايد در اين راه بكوشيم و معادلهاي را برقرار سازيم كه در آن هيچ طرفي با هر عده و عدهاي بازندهاي معرفي نشود. وي افزود: بازي برد- برد اگر چه در عمل بسيار سخت است، ولي محال نيست و در هر صورت چه در تداوم و استمرار و چه در عمق و ريشه پايدارتر است. ما در خليج فارس به دنبال يك همكاري مشترك با برادران خود در آن سوي آبها هستيم. ما با همديگر همسايهايم.
ما امت واحدي هستيم. تاريخ مشترك، دين مشترك، تمدن مشترك و از همه مهم تر آمال، آرزوها و آينده مشتركي داريم؛ اگر از ما سوال كنند قبله شما كجاست، بي درنگ آن سوي آبها را نشانه ميرويم، درست همانجايي كه قبله ديگر ملتهاي منطقه است و قبله جز وحدت و اتحاد و همدلي و همراهي و نشاني از حركت به سوي فلاح و رستگاري ماموريتي ندارد و اين مهم هدف ما در برپايي اين كنفرانسها و بالاتر و والاتر در سفرها و دعوتها و استقبالها است.
وزير امور خارجه با بيان اينكه ايران همكاري و همگرايي منطقهاي در خليج فارس را در صدر اولويتهاي سياست خارجي خود قرار داده است، گفت: كشورهاي خليج فارس ميتوانند با طراحي الگوي بومي، زمينههاي تحقق آن را فراهم ساخته و در جهت دهي به معادلات اين منطقه و ارتقاي جايگاه بينالمللي آن نقش محوري ايفا كنند. سفرهاي متعدد مقامات جمهوري اسلامي ايران به جنوب خليج فارس و دعوت از مسوولان اين كشورها براي بازديد از كشورمان هدفش ارتقاي سطح همكاريها است؛ نه توقع داريم در اين همكاري حقوق شما تضييع شود و نه توقع داريم از ما چنين انتظاري داشته باشيد؛ بلكه توقع ما يافتن راههاي همكاري بيشتر است؛ به نحوي كه منافع دو طرف را تامين كند؛ لذا پيشنهاد مي كنيم منافع خود را به نحوي تعريف كنيم كه مخل منافع ساير همسايگانمان نباشد؛ بلكه امنيت و رفاه و آسايش و ثبات را براي همه فراهم كند.
وي تاكيد كرد: طرح ما همكاري در تمامي ابعاد سياسي، اقتصادي، اجتماعي، فرهنگي، نظامي و امنيتي است. اين مهم در پيشنهادهاي دوازدهگانه رييس جمهور كشورمان در بيست و هشتمين اجلاس سران شوراي همكاري خليج فارس به روشني بيان شد؛ از جمله ميتوان به همكاري در زمينههاي امنيتي، اقتصاد و انرژي، توريسم، مبادلات آموزشي، علمي، فناوري و پژوهشي، همكاري در صيانت از محيط زيست خليج فارس و درياي عمان، تامين آب و گاز مورد نياز برادرانمان در جنوب خليج فارس، سرمايهگذاري مشترك در منابع نفت و گاز به صورت دو و چند جانبه، لغو رواديد و تسهيل رفت و آمد شهروندان اشاره كرد. هدف عالي جمهوري اسلامي در پس اين پيشنهادها و حضور در اجلاس سران شوراي همكاري و هر دعوتي ايجاد چارچوبي مرضي الطرفين براي همكاري و همگرايي است و اين مهم در پيشنهادهاي رياست محترم جمهوري خطاب به سران منطقه آمده است.
سه شنبه 28 خرداد 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: دنياي اقتصاد]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 252]