واضح آرشیو وب فارسی:ايرنا: شماري ازمسوولان بوشهر: بافت قديم اين بندر درتوسعه شهري مغفول مانده است
شماري از مسوولان بوشهر گفتند: در توسعه عمران شهري به بافت قديم بندر بوشهر توجهي نشده و اين بافت در اين زمينه نسبت به ديگر نقاط شهر بسيار عقب ماندهاست.
محلههاي "كوتي"، "شنبدي"، "بهبهاني" و"دهدشتي" كه تركيب اصلي بافت قديم را تشكيل ميدهند، تا پيش از پيروزي انقلاب محلههاي اصلي و مهم بندر بوشهر محسوب ميشدند و هنوز نيز به "چهار محل" معروف هستند ولي آثار كمي از توسعه يافتگي در اين محلها مشاهده ميشود.
اين مسوولان در گفت و گو با خبرگزاري جمهوري اسلامي افزودند: ساختار بافت قديم بوشهر،وجود ضوابط دست و پاگير و نبود يك نهاد متولي بصورت متمركز در زمينه ساماندهي امور مربوط به اين بافت، باعث شده است بافت قديم بوشهر همگام با شهر توسعه نيابد.
مديرعامل شركت آب و فاضلاب استان بوشهر گفت: در موافقت نامه اجراي طرح فاضلاب شهر بوشهر فاضلاب بافت قديم اين شهر پيش بيني نشده بود.
حميدرضا دهقاني افزود: به دليل كم عرض بودن كوچهها و فرسودگي بناها در بافت قديم بوشهر، اجراي طرح فاضلاب با روشهاي معمول در كشور امكان پذير نيست وبه سيستمهاي وارداتي نياز است كه اين امر نيز نيازمند صرف هزينههاي بسيار بالا است.
وي اضافه كرد: تعدد انشعابهاي غيرمجاز و بالابودن هزينه نوسازي شبكههاي آب در بافت درمقايسه با ديگر نقاط شهر مشكلات زيادي را در اين زمينه ايجاد كردهاست.
رييس شوراي اسلامي شهر بوشهر اظهارداشت: بهرغم اينكه مطالعات زيادي براي ساماندهي بافت قديم انجام شده است ولي تاكنون به يك جمع بندي و راهكاري اساسي در اين زمينه دست نيافتهايم.
اردشير محمدي باغملايي اضافهكرد: ازآنجا كه براي احيا و مرمت بافت بدون مشاركت مردم به جايي نخواهيم رسيد، سال گذشته مصوبهاي در شورا تصويب شد كه براساس آن براي مرمت مناطق مسكوني بافت تا سقف ۸۵درصد و مناطق تجاري ۶۵درصد بخشودگي گذاشته شد.
وي با بيان اينكه استقبال خوبي كه از اين مصوبه شد، افزود: اين مصوبه امسال در مرحله بازنگري است تا با اصلاحاتي اجرايي شود.
محمدي باغملايي بيان كرد: تسهيلاتي كه دولت در اين زمينه پرداخت ميكند يا ناچيز است و يا بهگونهاي است كه مردم براي دريافت آنها با مشكلات زيادي مواجه ميشوند.
وي بااشاره به نگرشهاي افراطي به بافت قديم در گذشته بيان كرد: در اين زمينه بايدبه تعادلي برسيم كه علاوه بر حفظ هويت فرهنگي و تاريخي بافت، به شكلي دراحيا و مرمت بافت مداخله كنيم كه علاوه بر جاري كردن زندگي در بافت قديم، زندگي مدرن شهري نيز در آن داشته باشيم.
رييس كميسيون عمران شوراي اسلامي شهر بوشهر گفت: بيتوجهي و كوتاهي در ساماندهي بافت قديم و اقدامات پراكنده و لاكپشت وار در اين زمينه خيانت به تاريخ اين بندر و اين استان است.
داريوش پوربهي افزود: تاكنون اقدامي اساسي و هماهنگ براي بازسازي بافت و بناهاي تاريخي آن انجام نشده و بافت تقريبا به حال خود رها شده است.
وي اضافهكرد: به دليل نبود شبكه فاضلاب، روشنايي معابر، وضعيت نامناسب آب و بهداشت در محلههاي بافت، گروهي از ساكنان بافت را ترك كرده و بناها در حال تخريب هستند.
پوربهي با تاكيد بر عزم جدي همه مسوولان براي نجات بخشي بافت قديم اظهار داشت: بايد با اختصاص اعتبارات لازم، واگذاري امور خدماتي و اجازه كار كارشناسي به شهرداري زمينه ساماندهي بافت را فراهم كرد.
وي با بيان اينكه ميراث فرهنگي به تنهايي قادر به نجات بخشي بافت نيست، اضافه كرد:تقسيم كار و تعيين وظايف هر يك از دستگاههاي اجرايي براي حمايت از ميراث فرهنگي در اين زمينه ضروري است.
پوربهي ادامه داد:اين امرباعث ميشودميراث فرهنگي فارغاز دغدغه ساماندهي همهبناهاي بافت،بااعتبارات محدودي كه در اختيار دارد،براي مرمت و بازسازي پايدار تك بناهاي تاريخي بافت اقدام كند.
شهردار بوشهر نيز باتاكيد بر لزوم مشاركت مردم در بازسازي و احياي بافت قديم گفت:در طول سالهاي گذشته بناهاي بافت رابهاجبار از ساكنان آن گرفتيم و در اختيارنهادهاي دولتي قرار داديم ولي به دليل اينكه قدرت حفظ و احياي آنها را نداشتيم اين بناها رو به ويراني هستند.
شاهپور رجايي افزود: در طرحهاي احيا، رونق اقتصادي و مهندسي اجتماعي آن رعايت نشدوبهدليل نبودتوجيه منطقي براي مداخله در بافت، سرمايهگذاريهايي كه در بافت انجام شده و ميشود به بررسي و مهندسي مجدد نياز دارد.
وي بيان كرد:قيمت تمام شده ارايه خدمات در بافت قديم در مقايسه با ديگر نقاط شهر بالاست كه كاهشاين هزينهها نيازمند استفاده از دانش روز در بافت است.
رجايي اضافه كرد:بخش قابل توجهي ازساكنان بافت بنا به نياز در آن زندگي مي كنند و ضرورتي براي دريافت خدمات نميبينند و گمان ميكنند اين امر ادامه زندگي آنان را در بافت با مشكل مواجه ميكند.
وي بابيان اينكه مداخلههاي شهرداري و ميراث فرهنگي در بافت موازي است، اظهار داشت: اين امر و حضور كمتر دستگاههاي دولتي در بافت قديم به تخريب بيشتر بافت كمك ميكند.
شهردار بوشهر، خواستار فراهم كردن زمينه بازگشت مالكان و افرادي كه به بافت قديم تعلق خاطر دارند، شد.
رييس سازمان ميراث فرهنگي، صنايع دستي وگردشگري استان بوشهر گفت: بافت قديم بوشهر با ۳۸هكتار وسعت و يكهزار بنا كه ۳۰بناي آن تاريخي است، يكي از مهمترين مناطق شهري بوشهر در دوره قاجار به شمار ميرود كه اكثر ساكنان آن متمولين شهري بودهاند.
دكتراحمد دشتي افزود: بافت قديم به دليل برخورداري از موقعيت جغرافيايي و اقليمي مناسب، مجاورت با ساحل دريا و بالابودن آبهاي سطحي در دوران قاجار به عنوان يكي از مهمترين سكونتگاههاي دولتي و غيردولتي محسوب ميشد.
وي اظهارداشت: براساس سياستهاي سازمان در دو سال گذشته مطالعات محورهاي مهم بافت قديم انجام شد و امسال نيز عمليات احيا و مرمت آن اجرايي خواهد شد.
دشتي اضافه كرد: در سفر دوم رييس جمهوري و هيات دولت به اين استان كه بهمن سال گذشته انجام شد، ۱۱۰ميليارد ريال براي مرمت و احيا بافت قديم بوشهر و بندر تاريخي سيراف در طول سه سال اختصاص يافت كه از اين مبلغ ۷۰ ميليارد ريال از منابع استاني و مابقي از منابع ملي تامين خواهد شد.
وي تصريح كرد: همچنين پنج درصد از اعتبارات تملك داراييهاي استان براي ايجاد زيرساختهاي ميراث فرهنگي، صنايع دستي و گردشگري استان اختصاص يافته كه رقم خوبي است.
دشتي يادآور شد: از آنجا كه سياست اجرايي اين سازمان در بافت قديم بستن تفاهم نامهها است، با دانشگاه خليج فارس، آموزش و پرورش، مركز آموزش فني و حرفهاي و شهرداري تفاهمنامههايي به منظور بهرهمندي از پتانسيلهاي آنها براي توسعه و مرمت بافت امضا شده است.
وي گفت: يكي از راهكارهاي نجات بخشي بافت قديم ورود دستگاههاي دولتي و دانشگاهها به بافت است كه برهمين اساس ۳۰ميليارد ريال براي تملك و مرمت سايت دانشكده هنر و معماري اختصاص داده شده و طرح مرمت و ساخت آن نيز انجام شده است.
دشتي باتاكيد بر حذف بخشينگري در احيا بافت بيان كرد: ميراث فرهنگي به تنهايي قادر به تامين زيرساختها در بافت نيست و همه دستگاههاي زيربنايي بايد در اين زمينه همكاري كنند.
وي افزود: به دليل بالابودن ميزان رطوبت و فرسودگي بناهاي بافت، مرمت اين بناها از عهده مردم خارج است و دولت نيز نميتواند به تنهايي اين امر را انجام دهد.
معاون امور عمراني استانداري بوشهر گفت: بنا به دلايل مختلف ازجمله نبود مديريت واحد شهري مرمت و بهسازي شهري بافتهاي تاريخي و فرسوده با نگاه تداوم توسعه شهري بطور مطلوب اجرايي نشده است.
مسعود نصوريافزود: بايد با تعريف نحوه مداخله ومشاركت دستگاههاي اجرايي براي بهسازي فرسودگي كالبدي، ايجاد زيرساختهاي اساسي و رفع ناهنجاريهاي بافت به منظور اجراي يك كار درازمدت و با حذف نگاه بخشي نگري اقدام كنيم.
وي با تاكيد بر تدوين برنامهاي مشخص و كاربردي براي احيا بافت و تبديل آن به يك سند راهبردي اظهار داشت: كارشناسان ميتوانند از شيوههاي واقعي و عملي كه در داخل كشور نيز بومي شدهاند براي احيا مستمر بافت بهره ببرند.
نصوري خواستار تسريع همراه با دقت و نظارت در فعاليتهاي كارشناسي در زمينه احيا بافتهاي فرسوده و تاريخي شد. ك/۴
تصاوير مرتبط
يکشنبه 26 خرداد 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ايرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 294]