واضح آرشیو وب فارسی:ايسنا: پس از توليد آزمايشي ميدان آزادگان؛ بررسي مجدد طرح جامع اينپكس كه يكبار رد شده، چه معنايي دارد؟!
خبرگزاري دانشجويان ايران - تهران
سرويس: انرژي
در حالي كه احتمال مشترك بودن مخزن نفتي آزادگان بسيار جدي است و شركتهاي آمريكايي در آن سوي مرزها اقدامات خود را آغاز كردهاند؛ در كشور ما طرح جامع توسعه شركت اينپكس كه پس از بررسيهاي بسيار، يكبار در هيات مديره شركت نفت رد شده بود، در قالبي جديد دوباره مطرح شده و برنامهريزي تلفيقي به بررسي آن پرداخته است!
به گزارش خبرنگار خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا)، پس از تعللهاي متوالي شركت اينپكس ژاپن براي حضور در پروژه توسعه ميدان نفتي آزادگان و كاهش سهم اين شركت به 10 درصد، دستور توليد زودهنگام اين ميدان از سوي مدير عامل وقت شركت ملي نفت به شركت مناطق نفتخيز جنوب واگذار شد كه پس از 6 ماه، در زمستان سال گذشته توليد روزانه 20 هزار بشكهاي اين ميدان محقق شد. سپس با توليدي شدن اين ميدان برنامه افزايش توليد زودهنگام تا 50 هزار بشكه مطرح و مورد موافقت قرار گرفت.
در چنين شرايطي همزمان با طرح موضوع افزايش توليد ميدان نفتي آزادگان تا 170 هزار بشكه در روز - در جلسه 19 خرداد - موضوع ارايه طرحي جديد از سوي شركت متن مطرح شده است.
برخي منابع آگاه در وزارت نفت از تكراري بودن اين طرح خبر ميدهند و ميگويند كه طرح جديد همان طرح جامع توسعه شركت اينپكس است كه در سالهاي پيش يكبار مطرح شد و پس از بررسيهاي مختلف اين نتيجه به دست آمد كه طرح شركت ژاپني نه از نظر فني و نه از نظر مالي و اقتصادي مناسب نيست، زيرا با توجه به اينكه قرار بوده به شكل بيع متقابل به شركت اينپكس واگذار شود، اينپكس از ابتدا سرمايهگذاري كلان براي ساخت كارخانههاي مورد نياز طرح را با ظرفيت حدود 150 هزار بشكه در روز انجام ميدهد و به اين منظور 2.2 ميليارد دلار هزينه پيشبيني شده است.
اين در حالي است كه اين طرح بر اساس اطلاعات و فرضيات اوليه به دست آمده از چاههاي اكتشافي تهيه شده است كه مطابق آن، توليد50 هزار بشكه تا سه سال آينده محقق خواهد شد و به صورت مرحلهاي پس از آن، توليد افزايش پيدا ميكند.
از سوي ديگر گفته ميشود كه چون در اين طرح اطلاعات شركت اينپكس مربوط به بخشي از ميدان بوده و نه كل آن، تعداد كمي چاه در نظر گرفته شده كه اگر قرار باشد افزايش پيدا كند نياز به هزينه سنگينتري دارد.
طبق گفته اين منابع آگاه، به طور معمول در جهان مخازن نفت سنگين در اعماق كم وجود دارند كه با تزريق بخار قابل استحصال ميشوند، ولي مخزن آزادگان با شرايط خاصي كه دارد، علاوه بر داشتن نفت سنگين، عميق نيز هست است و بههمين دليل بر اساس طرح شركت اينپكس به دليل نداشتن تجربه توسعه ميدانهاي نفت سنگين و عميق، بخش زيادي از نفت درجا در اعماق باقي خواهد ماند.
در اين زمينه به طور همزمان شركت ملي مناطق نفتخيز جنوب كه مسوول توليد زودهنگام اين ميدان است، همانطور كه گفته شد در جلسه 19 خرداد هيات مديره شركت ملي نفت طرحي پيشنهاد داده كه در حال بررسي است.
گفته ميشود كه از ديگر مزاياي طرح اين شركت داخلي، اين است كه با كمتر از نصف اين درآمد يعني 90 ميليون دلار امكان عملياتي كردن برنامه افزايش توليد تا 50 هزار بشكه در كمتر از 9 ماه و نه سه سال محقق ميشود كه در نتيجه 110 ميليون دلار سود آن خواهد بود.
همچنين به دليل تهيه طرحهاي افزايش توليد همزمان با كسب اطلاعات بيشتر و موثق از وضعيت ديناميكي ميدان، اين طرح بدون ريسك انجام ميشود كه طرح افزايش توليد تا 170 هزار بشكه در روز نيز در راستاي همين سيستم است.
از سوي ديگر در اطلاعات به دست آمده از زمان توليد نفت از ميدان آزادگان، مطالعات بيانگر اين است كه برخي از فرضهاي اوليه تاييد نميشود؛ بنابراين سرمايهگذاري سنگين و يكباره براي ساخت تاسيسات با ظرفيت بالا و براساس فرضيات اوليه حداقل در خصوص محل احداث آنها، با ريسك و ترديد مواجه است.
به نظر ميرسد در چنين شرايطي، اگرچه به ظاهر شركت مهندسي و توسعه نفت (متن) كه به ادعاي منابع آگاه با ارائه مجدد طرح شركت اينپكس به نام خود متخلف شناخته ميشود، ولي نوك پيكان انتقاد متوجه مديريت برنامهريزي تلفيقي شركت ملي نفت است كه طرح به ظاهر جديد كه همان طرح شركت اينپكس كه يكبار رد شده است را دوباره براي بررسي پذيرفته است كه منجر به تعليق 6 ماه تا يك سال در عمليات اجرايي توليدي ميشود.
از طرف ديگر گويا عدهاي از اين موضوع بهرهبرداري سياسي ميكنند و پس از حضور شركت اينپكس در تهران و مذاكره با مسوولان وزارت نفت كه حدود يك ماه پيش انجام شد، بر حضور ژاپن در طرحهاي نفتي ايراني تاكيد ميكنند؛ در حالي كه پس از پيگيري مساله توسط خبرنگار ايسنا با مجريان مرتبط با طرح توسعه ميدان آزادگان در مناطق نفتخيز جنوب، مشخص شد كه قرار است مناقصه ساخت و اجراي بهرهبرداري و كارخانهها انجام شود كه در صورت تمايل ژاپن به حضور در طرحهاي اقتصادي ايران، اينپكس ميتواند در اين مناقصه حضور پيدا كند.
همچنين برخي كارشناسان بينالمللي مطلع در اقتصاد انرژي ضمن اشاره به تاكيد اينپكس براي حضور در بخشهاي مديريتي و تصميمگيري كه
به اطلاعات دسترسي خواهند داشت، هدف اينپكس را اقتصادي ندانسته و اظهار ميكنند كه اينپكس درصدد كسب اطلاعات فني چاهها در بخش ايران ميدان آزادگان و مبادله آن با شركتهاي آمريكايي حاضر در بخش عراق اين ميدان است.
عبدالحميد دلپريش ـ مدير برنامهريزي تلفيقي شركت ملي نفت ايران - در گفت وگو با خبرنگار ايسنا، با پذيرش اين موضوع كه به تازگي شركت متن طرحي را براي توسعه ميدان آزادگان ارائه داده است، خاطرنشان ميكند كه هنوز هيات مديره شركت ملي نفت در خصوص اين طرح تصميمگيري نكرده و هر دو طرح پيشنهادي شركتهاي متن و نفتخيز جنوب در مديريت برنامهريزي تلفيقي در حال بررسي و مطالعه است.
اگرچه وي تكراري بودن اين طرح شركت متن را تاييد نميكند، ولي نكته مهم اين است كه در اين صورت آيا انجام چنين اقداماتي كه منجر به طولاني شدن مذاكرات، معطل ماندن توسعه ميدان نفتي بزرگي مانند آزادگان ميشود، با منافع ملي كشور كه توسعه و رسيدن به اهداف سند چشمانداز است، مغاير نيست؟!
انتهاي پيام
يکشنبه 26 خرداد 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ايسنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 234]