واضح آرشیو وب فارسی:اطلاعات: تعيين استاندارد مصرف سوخت خودروها با كدام معيار؟
در پي انتشار اطلاعيه سازمان بهينهسازي مصرف سوخت كشور در روز بيست و چهارم ارديبهشت ماه مبني بر توقف توليد 11 مدل خودرو ساخت داخل، از سوي ايران خودرو توضيحي به شرح زير در اختيار روزنامه قرار گرفت.
از سال 1382 كميتهاي موسوم به با حضور ارگانها و سازمانهاي مرتبط شامل وزارت نيرو، وزارت صنايع، وزارت نفت، موسسه استاندارد و تحقيقات صنعتي ايران، سازمان حفاظت از محيطزيست و سازمان بهينهسازي شكل گرفت. در اين كميته كه تصميمات آن مستقيماً صنعت خودرو كشور را تحت تاثير قرار ميدهد، هيچ نمايندهاي از خودروسازان بزرگ كشور حضور ندارد و گفته شده است كه وزارت صنايع در واقع خودروسازان را نمايندگي ميكند.
هدف ذاتي كميته مذكور تعيين معيارهاي استاندارد مصرف سوخت در خودروهاي توليد كشور است در حالي كه اساساً استانداردهاي جهاني در اين زمينه وجود ندارد و كشورهاي مختلف در واقع برمبناي وضعيت خاص خود، مصرف انرژي و افزايش راندمان سوخت يا انرژي را به عنوان يك راهبرد مديريت ميكنند.
به هر حال كميته مذكور از آغاز فعاليت تلاش كرد تا با بهرهگيري از مكانيزمها و شيوههاي مختلف اندازهگيري مصرف سوخت خودرو، معيارهايي را تدوين كند.
براي اندازهگيري معيار مصرف سوخت خودروها از دو روش استفاده ميشود.
شيوه حجمي: در اين روش مصرف سوخت خودرو را در پيمايش از صفر تا 20 هزار كيلومتر در سه حالت (مسافت 10 هزار 15 هزار و 20 هزار) با سرعت ثابت 90 و 120 كيلومتر با دستگاه ثبت ميكنند استفاده از اين روش نيازمند وجود شرايطي است. اول اينكه ابزارآلات و تجهيزات مهندسي خاص آن در اختيار باشد و دوم آنكه تست پيست يا تست جاده خاص خود را دارد كه به آن Test Track گفته ميشود.
در جهان معمولاً از اين روش استفاده ميشود، اما در ايران استفاده از اين روش امكانپذير نيست، چون هم ابزار و تجهيزات مهندسي آن در دسترس نيست و امكان انجام تست پيست در شرايط كاملاً علمي و فني وجود ندارد، لذا در كشور ما تمامي موارد مربوط به اندازهگيري مصرف سوخت به روش انجام شده است كه در دنيا چندان جاري و متداول نيست.
شيوه كربن بالانس: در اين شيوه، ميزان آلايندگي مصرف سوخت محاسبه ميشود و طي آن خروجي اگزوز شامل NOX و CO و HC كه معيارهاي آلايندگي هستند، اندازهگيري شده و عدد FC يا مصرف سوخت به دست ميآيد كه نشاندهنده مصرف سخت بر مبناي ليتر بر 100 كيلومتر است.
در كميته تدوين معيار مقرر شد كه از روش كربن بالانس براي اندازهگيري ميزان مصرف سوخت استفاده شود كه اين امر با استقبال و خوشحالي خودروسازان بويژه ايران خودرو روبرو شد زيرا محصولات ايران خودرو طبق گزارشهاي مستند و قانوني از تاريخ 1/1/82 آلايندگي مصوب محيطزيست را رعايت كرده است. استنباط ما اين بود چون محصولات ما استاندارد آلايندگي يورو 2 را پاس ميكنند، لذا در حاشيه امنيت قرار دارند، اما شرايط به گونه ديگر تغيير يافت زيرا معيارها به طور مرتب و به شكل غيرعملي تغييرات مداوم يافت و اساساً مبناي كارشناسي نداشت.
قابل ذكر است كه در كميته تدوين به طور متوالي معيارها را تغيير دادند و با آنكه روش اندازهگيري را تعيين كرده بودند با تدوين معياري موسوم به سيكل شهري را در نظر گرفتند و پس از اعتراض كارشناسان، آن را به 1-4241 تغيير دادند و سيكل تركيبي را در آن گنجاندند و دوباره تغيير ديگري دادند و استاندارد آمريكايي يعني محاسبه برمبناي حجم اتاق خودرو را جايگزين محاسبه بر مبناي حجم موتور كردند و اسم آن را معيار 2-24241 گذاشتند. ضمناً اخيراً از همين معيار نامناسب نيز عدول كرده و سليقهاي و غيركارشناسانه گفتهاند بايد از هر عددي كه از طريق اين معيار به عنوان مصرف سوخت خودرو به دست ميآيد، 25 درصد كم شود!
همه اين تغييرات نشان ميدهد كه در تدوين معيارهاي اندازهگيري مصرف سوخت، سلايق شخصي دخالت داشته و به شكل علمي و كارشناسي و شيوههايي كه در دنيا مرسوم است استفاده نشده است.
نكته جالب اين كه در هيچيك از اين تصميمگيريها، كارشناسان و مديران و متخصصين مراكز تحقيقاتي صنعت خودروسازي كشور كه داراي تجارب و دانش غني در اين زمينه هستند دعوت به همكاري نشده است و تمامي تصميمگيريها يك طرفه بوده است و به همين دليل پس از مدتي دچار تغييرات مجدد شده است.
بالاخره پس از آنكه تصميمات مذكور با اعتراضهاي زيادي روبرو شد، به دستور وزير نفت جلسهاي با حضور كارشناسان و نمايندگان وزارت نفت، وزارت صنايع، سازمان بهينهسازي و موسسه استاندارد در محل دفتر وزير محترم نفت برگزار شد و آقاي مهندس محمدنژاد معاون وزير نفت پس از شنيدن نقائصي كه در معيار استاندارد تعيين شده توسط سازمان بهينهسازي وجود دارد، به مديرعامل سازمان بهينهسازي دستور داد كه در جلسه كارشناسي ديگري، لازم است تمامي نقائص رفع و كارشناسان وزارت صنايع بايد به طور كامل قانع شوند. در جلسه دوم نيز نمايندگان وزارت صنايع با ارائه گزارشهاي كاملاً علمي و مستند، نقائص و مشكلات معيارهاي تدوين شده را بازگو كردند كه با اعتراض معاون سازمان بهينهسازي روبرو شدند و جلسه به نتيجه نرسيد.
متاسفانه به رغم تصريح معاون وزارت نفت، سازمان بهينهسازي يك روز بعد و در اقدامي نامتعارف، نسنجيده، شخصي و برخلاف توافقهاي كميته مرتبط، اطلاعيهاي را براي رسانههاي همگاني ارسال كرد كه در آن قيد شده بود خط توليد 11 خودرو در كشور بايد متوقف شود. در حالي كه اساساً انتشار اين اطلاعيه مطابق مقررات موجود فقط وظيفه موسسه استاندارد و تحقيقات صنعتي ايران است. به همين جهت اين اقدام سازمان بهينهسازي با اعتراض شديد مسئولان ارشد وزارت صنايع به وزارت نفت روبرو شد و يك روز بعد اعلام شد كه اطلاعيه مذكور به اجرا گذاشته نخواهد شد.
شنبه 25 خرداد 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: اطلاعات]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 166]