واضح آرشیو وب فارسی:ايرنا: گليم بافي هنري با قدمتي به بلنداي تاريخ
گليم بافي از صنايع كهن ايران زمين است كه قدمت آن به هزارههاي قبل از ميلاد ميرسد.
گليم نوعي فرش بدون پرز است كه با نخ پشمي، پنبهاي يا كنفي جهت زير - انداز يا تزيين با درگيري تار و پود بافته ميشود.
گليم بافي در اغلب نقاط ايران بخصوص در ميان قشقاييها، السونها، كردها، لرها و بلوچها رواج خاصي دارد.
بافت گليم همچون بسياري از رشتههاي گوناگون صنايع دستي روستايي خاص زنان است و زنان عشاير و روستايي ايران، آفريننده نقشها و رنگ آميزيهاي دلپذيري هستند كه در نوع خود در حد كمال است.
دستگاه گليم بافي اغلب بصورت افقي روي زمين قرار ميگيرد، چلهكشي آن تقريبا شبيه به چله كشي قالي است، تارها اغلب به رنگ سفيد و پنبهاي و پودها پشمي و رنگين است و نقوش مختلف را با پودهاي رنگارنگ بر روي گليم ايجاد ميكنند.
گليم بافي در ايران شيوههاي گوناگون دارد و در اغلب نقاط ايران همه شيوهها رايج است، ولي هر نقش و رنگ آميزي كه بافندگان مناطق مختلف بكار ميبرند داراي ويژگيهاي خاص خود است كه اغلب از روي نقش و رنگ آميزي يك گليم، ميتوان به محل توليد آن پي برد.
در استان كرمانشاه گليم يكي از عمدهترين كف پوشها است كه بافت آن بيشتر در منطقه هرسين رواج دارد و از ديرباز گليم هرسين از شهرت خاصي در ايران و جهان برخوردار است.
در فرهنگ عشايري، روستايي و سنتي شهري كرمانشاه همچون ساير مناطق ايران از ديرباز بافت زيرانداز عموما توسط زنان صورت ميگرفت و گليم همواره گوياي فرهنگ خاص هر منطقه بوده است.
قدمت گليم بافي در كرمانشاه و منطقه هرسين تاريخ مشخصي ندارد اما با توجه به مطالب مختلف در كتاب نويسندگان مشهور از شهرت جهاني برخوردار است و از گذشتههاي دور در بخشهاي مختلف كرمانشاه همانند خود شهر كرمانشاه ، هرسين ، سنقر ، اطراف جوانرود و گيلانغرب رواج دارد.
معاون صنايع دستي سازمان ميراث فرهنگي ، صنايع دستي و گردشگري استان كرمانشاه در خصوص اين هنر و صنعت گفت: در استان كرمانشاه و بيشتر در مناطق اطراف هرسين افراد زيادي به گليم بافي مشغولند.
"نصرت الله سپهر" در گفت و گو با خبرنگار ايرنا افزود: در استان كرمانشاه در مجموع ۲۵۰۰نفر به صورت خانگي به گليم بافي مشغولند و ۲۲ كارگاه گليم بافي در سطح استان فعال است.
وي گفت: در شهرستان هرسين افراد زيادي به صورت خانگي به گليم بافي مشغولند و به طور تقريبي و براساس مجوزهاي صادر شده حدود ۲۸۶زن و ۱۷ مرد درسطح كارگاه مشغول فعاليت هستند.
وي افزود: ۱۲كارگاه گليم بافي در شهرستان كرمانشاه، پنج كارگاه در شهرستان سنقر و سه كارگاه در شهرستان هرسين فعال است و بيشترين تعداد گليم بافان خانگي نيز در همين شهرستانها فعالند.
وي در خصوص مشكلات هنر گليمبافي در استان گفت: با توجه به اينكه بيشتر كساني كه در سطح استان در زمينه گليم بافي مشغول فعاليت هستند به دليل سطح اقتصاد پايين و كم هزينه بودن حرفه گليم بافي به اين صنعت رو آورده- اند نيازمند حمايت همه جانبه ميباشند.
وي گفت: در بين اين افراد صنعتگران هنرمندي هستند كه با دستان تواناي خويش زيباترين بافتهها را با كيفيت عالي ميبافند بنابراين براي رونق اين صنعت گرانبها و ارزآور نياز به حمايت همه جانبه از صنعتگران هست.
وي در اختيار دادن تسهيلات با سود و بهرهكم، فراهم نمودن و بسترسازي و حمايت از كالاهاي توليدي در بازار فروش ، آشناسازي مردم با مناطق مختلف توليد و صنعت دستي، حمايت در صادرات كالاهاي توليدي با كيفيت را از جمله نيازها و راهكارهاي رفع مشكلات اين صنعت عنوان كرد.
وي گفت: بيمه صنتعگران كه علاوه بر بيمه كار بايد همراه با بيمه درمان باشد تا صنعتگران با روحيه بيشتر به كارمشغول باشند از ديگر ضروريات است.
وي با اشاره به اقدامات انجام شده گفت: از ابتداي سال ۸۶تاكنون كارت شناسايي براي گليم بافان خانگي و ۲۲مجوز كارگاهي براي گليم بافان استان صادر شده است.
وي افزود: در رشته گليم بافي ۴۴۸نفر در رشته گليم سنتي و ۴۶۶نفر در گليم نقش برجسته سال گذشته در استان آموزش ديدند.
وي در خصوص تسهيلات ارايه شده به گليم بافان استان گفت: سال گذشته در مجموع هشت گليم باف در استان يك هزار و ۷۰ميليون ريال وام دريافت كردند كه دو نفر از گليم بافان از محل بنگاههاي زودبازده مبلغ ۵۶۰ميليون ريال و شش نفر از صندوق امام رضا ۵۱۰ميليون ريال وام دريافت كردند.
وي گفت: گليم بافان استان تاكنون در ۲۰نمايشگاه استاني، ۱۰نمايشگاه منطقهاي و ۶۰نمايشگاه سراسري حضور فعال داشتهاند.
وي صادرات گليم در سال گذشته در استان را مبلغ ۵۸۰ميليون ريال معادل شش هزار و ۱۷۰دلار به كشور ايتاليا عنوان كرد.
شنبه 25 خرداد 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ايرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 317]