واضح آرشیو وب فارسی:ايسنا: دبير كميته كشوري تجويز و مصرف منطقي دارو: از اين پس آمار دقيق تجويز دارو دربيمارستان ها ثبت مي شود نيمي از مراجعان به پزشكان عمومي آنتي بيوتيك دريافت مي كنند
خبرگزاري دانشجويان ايران - تهران
سرويس: بهداشت و درمان - عمومي
دبير كميته كشوري تجويز و مصرف منطقي دارو از ثبت وضعيت دارويي بيمارستان ها از سال 87 خبر داد و اعلام كرد: به اين ترتيب از اين پس آمار دقيق تجويز و مصرف دارو در بيمارستان ها جمع آوري مي شود.
دكتر فاطمه سليماني در گفت وگو با خبرنگار بهداشت و درمان خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا) با اين توضيح كه تاكنون تنها نسخ مطب هاي پزشكي تحت بررسي و آمارگيري قرار مي گرفت، گفت: بر اساس اين طرح از سال جاري پرونده دارويي بيماران در بيمارستان ها ثبت مي شود و پس از آناليز و مقايسه با شاخص هاي سازمان بهداشت جهاني (WHO) به ويژه از نظر آنتي بيوتيك ها، راهكارهاي مورد نظر اتخاذ مي شود.
وي هدف از جمع آوري آمار دارويي بيمارستان ها را اصلاح شاخص هاي تجويز و مصرف دارو در بيمارستان ها تا حد منطقي شدن برشمرد و افزود: به اين ترتيب اميد آن مي رود تا بتوانيم الگويي طراحي كنيم تا بر اساس آن تجويز و مصرف دارو در بيمارستان ها صورت گيرد.
دبير كميته كشوري تجويز و مصرف منطقي دارو از سوي ديگر، مصرف بي رويه آنتي بيوتيك را از چالش هاي اساسي درمان در بيمارستان ها و ساير مراكز درماني كشور عنوان و اضافه كرد: در ايران مصرف آنتي بيوتيك ها بسيار بالاست و علاوه بر تجويز اين نوع داروهاي ضد عفونت از طريق نسخ پزشكي آمار فروش آنتي بيوتيك ها از طرق ديگر نيز نشان دهنده مصرف بالاي اين قبيل داروهاست كه با اپيدميولوژي و پراكندگي بيماريها و همچنين ميزان جمعيت كشور تناسب ندارد.
سليماني با اعلام اين كه نيمي از بيماران مراجعه كننده به پزشكان عمومي حداقل يك نوع آنتي بيوتيك دريافت مي كنند با اين توضيح كه اين آمار نشان دهنده آن است كه 50 درصد بيماران نياز به آنتي بيوتيك درماني دارند، تصريح كرد: اما در واقع اين گونه نيست؛ چرا كه در كشور بسياري از بيماريها ريشه كن شده و ديگر نيازي به درمان صرف با آنتي بيوتيك وجود ندارد.
وي افزود: حتي در بسياري از بيماريهاي ديگر از جمله سرماخوردگي ها نيز ضرورتي براي آنتي بيوتيك درماني احساس نمي شود اما با اين حال شاهد تجويز بي رويه اين دارو در نسخ بيماران هستيم.
وي در اين زمينه به تدوين پروتكل ها و دستورالعمل هاي متعدد اشاره كرد و گفت: همه ساله اين دستورالعمل ها و پروتكل ها به روز مي شود تا از مصرف و تجويز غيرمنطقي دارو به ويژه آنتي بيوتيك كاسته شود. همچنين طرح ثبت آمار مصرف و تجويز دارو در بيمارستان ها از جمله طرح هاي كلان در اين زمينه است كه در صورت اجراي صحيح، دستاوردهاي بسياري را به دنبال خواهد داشت.
دبير كميته كشوري مصرف و تجويز منطقي دارو در ادامه گفت وگو با ايسنا، خطر مقاومت ميكروبي را اصلي ترين عارضه مصرف بيش از حد آنتي بيوتيك ها برشمرد و با هشدار نسبت به مصرف بالاي آنتي بيوتيك ها در بيمارستان ها خاطرنشان كرد: مقاومت در برابر ميكروب ها در بيمارستان ها عوارض جبران ناپذيري از غيرقابل درمان شدن برخي انواع عفونت ها تا حتي مرگ بيمار را به دنبال دارد.
سليماني در اين رابطه با بيان اين كه در حال حاضر بسياري از عفونت هاي ساده ديگر با آنتي بيوتيك هاي موجود قابل درمان نيستند، اين امر را نشان دهنده ايجاد مقاومت ميكروبها در برابر آنتي بيوتيك ها دانست و هشدار داد: در صورت ادامه روند تجويز و مصرف غيرمنطقي آنتي بيوتيك ها در آينده نزديك با عدم پاسخگويي اين گروه از داروها در درمان بيماريهاي عفوني مواجه خواهيم بود كه اين مشكل در بيمارستان ها صدمات جبران ناپذيري را به بار خواهد آورد.
انتهاي پيام
شنبه 25 خرداد 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ايسنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 570]