واضح آرشیو وب فارسی:جام جم آنلاین: جشني براي منتقدان سينما
جام جم آنلاين: دومين جشن انجمن منتقدان و نويسندگان سينمايي ايران در آستانه برگزاري است. بايد اعتراف كنم كه نفس برگزاري چنين جشني براي اهالي منتقد و نويسنده سينمايي، مايه خوشحالي و غرور است و موجب اميدواري و نشاط در جمع اين فرزندان ناخلف خانه سينما! گاهي باورمان نميشود كه ما هم در خانواده بزرگ سينماي ايران جايگاهي داريم و هويت حرفهاي ما به رسميت شناخته ميشود چه برسد به اينكه بخواهند جشن و بزرگداشت هم براي اين صنف مظلوم بگيرند! باور كنيد قصد مظلومنمايي و خودشيريني ندارم، كمي ذوقزده شدهام، بگذريم.
اما شيوه داوري اين جشن كه با برگههاي پرسشنامهاي كه به اعضاي انجمن منتقدان داده شده، بيشتر شبيه به نظرسنجي است تا داوري همهجانبه و تخصصيتر! بويژه برخي از مفاد اين پرسشنامه، جاي سوال دارد.
مثلا بخش كارگردانان برتر آن به 6 قسمت بهترين كارگردان سينماي انقلاب و دفاع مقدس، بهترين كارگردان سينماي كمدي، سينماي ملودرام، سينماي كودك، سينماي اجتماعي و سينماي ديني و استعلايي تفكيك شده است؛ در حالي كه نميتوان نام برخي از كارگردانان بزرگ كشور را در اين تقسيمبندي قرارداد يا به قول يكي از دوستان منتقد، اساسا سينماي ايران ژانرپذير نيست كه بشود چنين تقسيمبندي را پذيرفت.
يا در بخش بازيگران خواسته شده است 5 بازيگر برتر اعم از زن و مرد به ترتيب اولويت نام برده شود. اين شيوه دست منتقد را در انتخاب برگزيدگان ميبندد و شايد بهتر بود براي هركدام از زن و مرد 5 بازيگر انتخاب ميشدند.
البته كليت اين طرح براي شناسايي بهترينها از نگاه جامعه منتقدان كشور ميتواند شروع خوبي براي بازشناسي سينماي ايران از منظر تخصصي باشد. بخش 10 منتقد برتر نيز خودش جاي بحث دارد، چهبسا اين آيتم اگر به جاي خود منتقدان، از نگاه اعضاي ديگر خانه سينما پرسيده ميشد، بهتر بود.
به لحاظ فرهنگي و روانشناختي نيز برپايي اين جشن شايد شكاف ميان منتقدان و كارگردانان را كاهش دهد و موجب آشتي ميان آنها و اين صنف زبان سرخ شود! نگارنده معتقد است؛ به جاي برگزيدن منتقدان برتر به واسطه نظرسنجي ميان خود آنان، به آثار برگزيده منتقدان كه مورد بازنگري و داوري استادان سينما و منتقدان پيشكسوت و برجسته قرار ميگرفت، جوايزي اهدا ميشد تا علاوه بر ارج نهادن به جايگاه نقد فيلم در سينماي كشور، به ادبيات سينمايي ايران نيز توجهي ميشد و اهميت آن مورد تاكيد قرار ميگرفت.
اين حركت نمادين به عنوان يك پروپاگاندا ميتواند به برجستهسازي جايگاه نقد و منتقد كمك كند، اما به وضعيت پيچيده منتقدان سينما در چرخش اقتصاد حرفهاي كمك چندان نميكند. انجمن منتقدان خانه سينما به عنوان صنف مدافع حقوق اعضاي خود، بايد در جهت ساماندهي وضعيت معيشتي آنان نيز بكوشد.
نويسندگي و كار فكري بويژه در عرصه هنر و آفرينش هنري مستلزم آرامش و رفاه نسبي است تا بتوان كار خلاقانهاي ارائه كرد. تلاش براي افزايش حقالتحريرهاي منتقدان، ايجاد صندوق رفاه و قرضالحسنه و فراهم آوردن تمهيداتي براي ارتقاي اقتصادي اين صنف حرفهاي در عرصه مطبوعات و سينما از جمله اقدامات مكمل اين جشن براي تقويت جايگاه نقد و منتقدان فيلم خواهد بود.
سيدرضا صائمي
شنبه 25 خرداد 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: جام جم آنلاین]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 237]