واضح آرشیو وب فارسی:همشهری: راههاي صرفهجويي در مصرف برق
انرژي- گروه اقتصادي:
در تابستان امسال تامين برق در بسياري از شهرهاي كشور با مشكلاتي روبهروخواهد بود.
اين شرايط نياز به آگاهي بيشتر مصرفكنندگان برق به صرفهجويي براي كاهش خاموشيها و كاهش خسارتهاي ناشي از اين مشكل را ضروري ميكند.
در تابستان امسال مصرفكنندگان اگر بيش از الگوي تعيين شده مصرف كنند با جريمه هايي نيز مواجه مي شوند و اين رويكرد ضرورت آگاهي مشتركان به نحوه صرفهجويي در مصرف برق را ميرساند.
از سوي ديگر خاموشيهاي برنامهريزي شده كه قبلا مطرح نبود در راه است و به زودي نحوه اجراي آن اعلام ميشود. با سعيد مهذب ترابي مديرعامل شركت توزيع برق تهران بزرگ گفتوگو كردهايم.
* با وجود اينكه خاموشيها افزايش يافته است اما هنوز وزارت نيرو براي اين خاموشيها برنامهريزي نكرده است. چرا؟
هنوز در اين زمينه برنامه خاصي طراحي نشده است. در عين حال به دليل اينكه مصرف به عوامل متعددي بستگي دارد مانند شدت دما و تعطيليهاي روزانه و حتي برنامههاي تلويزيون، برنامهريزي براي خاموشي عمل سادهاي نيست.
با فرارسيدن تابستان پس از تحليل رفتار مصرف كنندگان در طول ساعت روزهاي مختلف و آثار آن در توليد و مصرف، منحني رفتار مشتركان تهيه مي شود و براين اساس ميتوان برنامهريزي كرد تا به مشتركان پيش از وقوع خاموشي اطلاع رساني كرد.
* جريمه مشتركان پر مصرف چگونه است؟
در مورد مشتركان خانگي الگوي مصرف 300 كيلوات ساعت در تابستان و 200كيلووات ساعت در زمانهاي غيرتابستان تعيين شدهاست. اگر مشتركي بيش از اين الگو مصرف كند با جرايم پلكاني مواجه مي شود.
در واقع توصيهها براي صرفه جويي ضمن آنكه ميتواند مشكل تامين برق كشور در تابستان امسال را كه با خشكسالي مواجه است، رفع كند از تحميل هزينههاي بيشتر و جريمه شدن مشتركان نيز پيشگيري ميكند.
* با توجه به مشكلات جاري در شبكه برق كشور، چه توصيههايي براي كاهش مصرف و صرفهجويي براي مشتركان داريد؟
توصيههايي كه ميتوان كرد در بخش خانگي است. در تابستان سادهترين اقدام استفاده از لامپهاي كم مصرف است. كاهش روشناييهاي عمومي بويژه در مجتمع هاي مسكوني از ديگر اقدامات است.
در عين حال يك كمك خوب به شبكه برق كشور استفاده نكردن از وسايل پر مصرف در ساعتهاي پرمصرف است. بيشترين مصرف برق در كشور و تهران بين ساعت 11 صبح تا 11 شب رخ ميدهد.
مسئله ديگري كه اغلب بهآن توجه نمي شود خارج كردن تجهيزات از حالت آمادهبهكار است(استندباي) يعني همه دستگاههايي كه نيازي به مصرف آن نداريم را از برق بكشيم.
چون اين دستگاهها در حالت كم مصرف هم برق مصرف ميكنند. براي مثال يك دستگاه برقي در زماني كه در حال آماده بهكار است 5 تا 10درصد برق مصرف ميكند.
البته ميزان مصرف آن به قدمت و مشخصات فني و مدل تجهيزات استفاده شده در هر دستگاه بستگي دارد. يك توصيه ديگر به مشتركان خانگي براي صرفه جويي كاهش حداكثر 2 درجه اي برودت يخچال در بين ساعت هاي 11 تا 11 شب است كه بيشترين مصرف رخ مي دهد.
اين كاهش برودت باعث ميشود كه حداقل 10 درصد در مصرف برق هريخچال صرفه جويي شود.
* گفته مي شود كه براي صرفهجويي در مصرف برق قرار است براي مراكز تجاري ساعت كار مشخص شود. اين هدف تا چه حد در مصرف موثر است و آيا عملي توجيه پذير است؟
در شهرتهران 18 درصد از كل مصرف برق مربوط به مصرف تجاري است. برآوردما اين است كه در زماني كه مصرف در اوج است مصرف در اين بخش به حدود 600 تا 800 مگاوات برسد.
بنابراين هرگونه مديريتي بر مصرف اين گونه مشتركان از قبيل محدود كردن ساعت كار، عدم استفاده از لامپهاي پرمصرف توسط مشتركان تجاري، كاهش شدت روشنايي كه برخي موارد به دليل ضرورت تجاري بسيار غير طبيعي است در مجموع باعث صرفه جويي قابل توجهي در ميزان مصرف انرژي كل مشتركان خواهد شد.
توصيه ما به اين مشتركان اين است كه در ساعت روز سعي كنند از روشنايي طبيعي استفاده كنند. در شب نيز با كاهش حداقل 50 درصد از ميزان مصرف، امكان پايداري و تامين برق براي بقيه مشتركان را كه خود نيز در اين دسته هستند، فراهم كنند.
مسئله ديگري كه بايد به آن توجه كرد اين است كه برخلاف تصور سنتي برخي صاحبان مراكز تجاري، روشنايي غير طبيعي و خيره كننده در يك مغازه دليلي براي جذب مشتري نيست.
اين مشتركان در عين حال بايد به اين مسئله نيز توجه كنند كه قطعي برق مي تواند به از دست دادن همه مشتريها منجر شود. بنابراين خوب است كه مشتركان تجاري با صرفه جويي 50 درصدي از كاهش رونق تجاري خود بكاهند.
* در سال جاري قرار است كه هزينه برق مراكز دولتي كه همه در تهران مستقر هستند به قيمت واقعي محاسبه شود. در اين زمينه چه اقداماتي انجام مي دهيد؟
مشتركان غير شخصي و وابسته به نهادهاي رسمي كشور با توجه به بخشنامه دولت بايد در مصرف صرفه جويي كنند. همه اين نهاد ها بايد مصرف را به شكلي جدي كاهش دهند.
براي تضمين در اجرايي شدن اين اقدام قرار است با تهيه فهرست اين مشتركان و ميزان مصرف و صرفهجويي كه انجام دادهاند منتشر شود و در اين زمينه اطلاع رساني خواهد شد.
درضمن دولتيها بايد هزينه واقعي را بدهند و اگر صرفهجويي نكنند بايد مقدار بيشتري از بودجه سنواتي خود را به اين امر اختصاص دهند.
تاريخ درج: 22 خرداد 1387 ساعت 23:49 تاريخ تاييد: 23 خرداد 1387 ساعت 01:05 تاريخ به روز رساني: 23 خرداد 1387 ساعت 01:05
پنجشنبه 23 خرداد 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: همشهری]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 222]