واضح آرشیو وب فارسی:ايرنا: طرح جامع مرمت و حفاظت "ايوان خسرو" مجموعه تخت سليمان امسال اجرا ميشود
مدير پايگاه دايمي مجموعه ميراث فرهنگي و گردشگري مجموعه تخت سليمان تكاب از اجراي طرح جامع مرمت و حفاظت ايوان خسرو به عنوان اصليترين بنا و نماد اين مجموعه تاريخي در سالجاري خبر داد.
ابراهيم حيدري، روز پنجشنبه در گفت و گو با ايرنا افزود: بناي اصلي تخت سليمان شامل طاق نماها و مقرنسهاي ايوان خسرو انوشيروان كه مربوط به دوره ساساني ميشود، بر اثر زلزلهاي كه ۸۰سال پيش در اين منطقه بوقوع پيوست، تخريب شده است.
وي يادآور شد: يكي از دو طاق نماي اصلي اين بنا كه بكلي تخريب شده بود تاكنون پنج بار مرمت و احيا شده است و طاق ديگر اين بنا نيز در سال ۷۵ بوسيله داربستهاي فلزي از خطر ريزش و انهدام نجات يافته است.
حيدري گفت: طرح جامع مرمت اين بنا در شوراي فني سازمان ميراث فرهنگي ، گردشگري و صنايع دستي كشور به تصويب رسيده و براي جلوگيري از ريزش و انهدام بقاياي بجا مانده از آن جزو طرحهاي اولويت دار پژوهشكده ميراث فرهنگي كشور محسوب شده كه بزودي اجرا خواهد شد .
وي افزود: براي حفظ شكل و نماي تاريخي آثار در مرمت آنها از مصالح فرو ريخته و سنگهاي تراش يافته بدون بهرهگيري از سيمان استفاده شده و درصورت نياز به مصالح سعي شده است تا از مصالح و سنگهاي معادن اطراف اين مجموعه كه با اقليم آب و هوايي شهرستان تكاب سازگار هستند استفاده شود .
مدير پايگاه دائمي مجموعه تاريخي تخت سليمان گفت: از مجموع ۳۸برج و باروهاي مربوط به دوره ايلخاني در اين مجموعه تنها يك برج و دو بارو با ارتفاع ۱۸متر و عرض ديوار پشت برجها نيز به ميزان چهار متر مرمت و بازسازي شده است.
وي گفت: حصار حفاظتي مجموعه تخت سليمان به تبعيت از آثاري چون تيسفون و فيروز آباد و معماري دوره پارتها طراحي و ساخته شده و بر اساس بررسيهاي انجام شده در ۷۰۰متري حريم اين مجموعه تا شعاع ۱۲كيلومتري بقاياي معادن سنگ و استحصال كانيهاي تزييني دوره ساساني نيز كشف شده كه براي ساخت اين مجموعه از آنها استفاده شده است .
حيدري همچنين از اجراي طرح حفاظتي چهار طاقي آتشكده آذرگشنسب و بقاياي آن خبر داد و افزود : مهمترين ويژگي منحصر بفرد اين مجموعه نسبت به ساير آثار تاريخي عمده جهان وجود آتشكده دوره ساساني در اين محوطه تاريخي و كشف بيش از دو هزار و ۳۰۰قطعه مهر "گلين" ميباشد كه سندي بر وجود آتشكده در اين مكان است .
وي اظهار اميدواري كرد تا در آيندهاي نزديك قوس ورودي دروازه شمالي مجموعه، چهار طاقي آتشكده و بناي اطراف ايوان خسرو كه شامل محل تاجگذاري و اقامت پادشاهان و سلاطين ساساني است مورد مرمت و بازسازي قرار گيرد.
وي گفت: مجموعه تخت سليمان تكاب تنها اثر تاريخي جهان است كه آثار و بقاياي كاخهاي دوره ايلخاني و آتشكده ساساني به عنوان پايتخت مذهبي اين دوره در آن بجاي مانده است .
حيدري افزود: عمده آثار تاريخي اين مجموعه مربوط به دورههاي ساساني و ايلخاني بوده اما در كاوشهاي اوليه آثار و بقايايي از دوره هخامنشي نيز بصورت دهكدههاي اوليه بدست آمده است .
مجموعه تارخي و باستاني تخت سليمان كه در فهرست اثار جهاني يونسكو به ثبت رسيده است در ۴۵كيلومتري شهرستان تكاب واقع شده است.ك/۳
پنجشنبه 23 خرداد 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ايرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 460]