واضح آرشیو وب فارسی:همشهری: تراژدي ناتو در افغانستان
آسيا- زهرا خدايي:
تقريبا بيست سال است كه روسيه عقبنشيني خود را از افغانستان آغاز كرده است
و دقيقا هشت سال و نيم از تاريخي كه روسها از سوي حزب دموكراتيك افغانستان به واسطه درگيريهاي داخلي و همچنين حضور شورشيان اسلاميست كه از جانب ايالات متحده آمريكا حمايت ميشوند، به اين كشور دعوت شده بود ميگذرد. اما در اين بين ضربه نهايي مهلكي كه از سوي آمريكا بر شوروي وارد آمد، ارسال موشكهاي استينگر به اسامه بن لادن و يارانش بود.
به عقيده كابولف سفير روسيه در افغانستان، امروز با گذشت بيش از هشت سال از حضور نيروهاي ناتو و ايالات متحده آمريكا ميتوان به راحتي قياسي ميان دو نوع اشغال(روسي و آمريكايي) به عمل آورد.
وي معتقد است: «همه اشتباهات صورت گرفته از سوي اتحاد جماهير شوروي امروز از سوي جامعه بينالملل در افغانستان در حال تكرار است. به عبارتي تحت اين بهانه كه ما از ملت افغان برتريم و آنها در سطح پاييني قرار داشته، قادر به اداره سرزمين خود نيستند.
در حاليكه اين انديشه از عدم آگاهي از ساختار اجتماعي و قومي اين كشور و عدم درك صحيح از سنتها و مذهب در اين سرزمين ناشي ميشود.» كابولف كه از سال 1977 به عنوان ديپلمات در افغانستان حضور دارد ميگويد: «نيروهاي ناتو با مردم به طور مستقيم در تماس نيستند بلكه ارتباط آنان با افغانها با تفنگ و يا تانكهاي زميني است. او ميگويد: «خوشبختانه امروز نيروهاي روسي در چهارچوب «نيروهاي بينالمللي امنيت» حضور ندارند و متعاقبا متحمل همان نتايج اسفبار نخواهند شد».
سفير روسيه در افغانستان ميافزايد: «متاسفانه امروز شرايط در افغانستان به مراتب اسفبارتر از اوضاع در دهه 80 است. در آن زمان ساختار حكومتي در كشور وجود داشت و تمام تلاش نيروهاي روسي بر اساس حمايت از حكومت و تاكيد بر نقش فزاينده آن بود هر چند كه نقش نيروهاي روسي در حكومت نيز غيرقابل انكار است اما در مجموع روح و قلب حكومت قابل رويت بود.
متاسفانه مدت زمان مديدي است كه اين فضا ديگر وجود ندارد. در ايالت هلمند و ساير استانها نيروهاي ناتو از پايگاهها و پستهاي نظامي كه روسها ساخته بودند براي بمباران شهرها استفاده ميكنند. نكته ديگر اينكه نيروهاي شوروي به دعوت يكي از گروهها و احزاب افغان وارد اين كشور شده بودند.
ايالات متحده آمريكا به راحتي اولتيماتومي را به گروه طالبان به منظور تحويل اسامه بن لادن داده است در حاليكه به خوبي ميداند چنين امري غيرقابل تحقق است. وارد كردن نيروهاي طالبان در يك كشور بيطرف جهان سومي تنها با بهانه مبارزه با تروريسم و عاملان حادثه 11 سپتامبر صورت گرفت و نيروهاي آمريكايي و ناتو افغانستان را به طرز غيرقانوني اشغال كرده، حكومت قانوني آن را ساقط نموده و با استفاده از بمبهاي بانكرباسر فجايعي را به بار آورده و ميآورند كه هم تراز با خرابيهاي جنگ ويتنام است.
تفاوت ديگري كه ميان اشغال روسها و آمريكاييها وجود دارد آنست كه آمريكاييها براي قانوني جلوه دادن حضور خود تلاش ميكنند تا دنيا را با خود موافق كنند در حالي كه در آن زمان كه نيروهاي روسي وارد افغانستان شدند طبق اعلام يكي از مشاوران وزارت دفاع، ايالات متحده آمريكا به منظور نابود كردن نيروهاي روسي از قبل نيروهاي اسلامگرا را به سلاحهاي نظامي مجهز كرده بود. حتي پس از اعلام گورباچف مبني بر عقبنشيني نيروهاي روسي از افغانستان، زبيگنو برژينسكي، مشاور امنيت ملي آمريكا در دوره كارتر براي وارد آوردن ضربهاي عميقتر بر پيكره ضعيف اتحاد جماهير شوروي - كه در آن زمان در حال تجزيه بود - به نوعي به اين مسئله اشاره كرده بود.
مسئله مهم ديگر آنكه در سال 1989، سال عقبنشيني روسها از افغانستان و در سال 2001 سال حمله آمريكا به اين كشور، تقريبا افغانستان به وادي فراموشي سپرده شده و هيچ برنامهاي براي بازسازي آن عملا وجود ندارد و شهروندان عادي قربانيان اصلي مطامع نيروهاي ناتو و آمريكا هستند.
جداي همه اين مسائل و تحليلهاي فوق مسئله مهم آنست كه در حال حاضر هيچ استدلال موجهي براي تراژدي كنوني حاكم بر افغانستان وجود ندارد. آيا واقعا ممكن است كه همه اين فجايع و كشتارها عمدي و قصدي باشد. در اين صورت آمريكاييها با آگاهي كامل نه تنها در حال تخريب زيرساختهاي افغانستان بلكه عراق بوده و قصد دارند كه از اين دو كشور گورستاني از سلاحهاي نظامي بسازند. از همه مهمتر آنكه موفق شدهاند كه شهروندان دو كشور را بر عليه يكديگر بسيج كرده و برنامه جنگ قومي خود را محقق نموده و چند حكومتي را در يك كشور رواج دهند. همه اين برنامهها از طرح اسرائيل كه درسال 1982 براي اولين بار منتشر شد، تبعيت ميكند.
طرحي با نام «استراتژي براي اسرائيل» كه هدفش ايجاد دولتهاي كوچك قومي به منظور تامين امنيت خود در خاورميانه جديد بود. مسئله بسيار اسفناك در تراژدي افغانستان، نقش ايالات متحده آمريكا در توليد مواد مخدر است كه در اين راه تلاش ميكند تا تسهيلات لازم را براي افزايش توليد فراهم آورد.
فيالواقع بسيار دشوار است تا عمق تراژدي كنوني حاكم بر افغانستان را تشريح كرد. در حاليكه گزارشات ارائه شده از سوي نهادهاي بينالمللي نشان از وخامت اوضاع دارد، نيروهاي ناتو نه تنها برنامهاي براي عقبنشيني ندارند، حتي برخي از دولتهاي عضو در حال افزايش نيروهاي خود در اين سرزميناند.
همشهري امارات به نقل از الاهرام
تاريخ درج: 22 خرداد 1387 ساعت 12:07 تاريخ تاييد: 22 خرداد 1387 ساعت 23:11 تاريخ به روز رساني: 22 خرداد 1387 ساعت 20:43
چهارشنبه 22 خرداد 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: همشهری]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 156]