واضح آرشیو وب فارسی:مهر: ميزگرد روسيه مدودوف- پوتين (1)مسكو و پيگيري ايده روسيه قدرتمند/ پوتين همچنان مرد اول روسيه
خبرگزاري مهر - گروه بين الملل : كارشناسان مسائل روسيه در ميزگرد "روسيه دوران پوتين- مدودوف" از تغيير ساختار نهادها در روسيه خبر دادند و نقش مدودوف را نقش همان نخست وزير سابق براي پوتين ارزيابي كردند كه هماهنگ با وي در تلاش براي تحقق ايده روسيه قدرتمند هستند.
روسيه به سومين دور تحريمها عليه ايران در شوراي امنيت سازمان ملل متحد راي داد و پوتين در آخرين روزهاي رياست جمهوري خود با امضاي اين تحريمها آنها را اجرايي كرد.
همچنين برخي مقامهاي دوماي روسيه در مسائل ديگري مثل جزاير سه گانه ايراني كه امارات متحده عربي با ناديده گرفتن حاكميت قانوني و مشروع ايران بر آن، مدعي تملك بر آنهاست؛ به نوعي با ادعاهاي واهي امارات در اين زمينه همراه شده و خواستار گفتگو با ايران در اين موضوع شدند.
در برخي مسائل تجاري هم مثل موضوع هواپيماهاي اجاره اي، روسيه برخورد مناسبي را با ايران انجام نداد و زماني كه تعدادي از قراردادهاي شركت هواپيمايي كشور با شركت روسي به اتمام رسيد، اين شركت تمام هواپيماهاي اجاره اي خود را كه بيشتر توپولوف بودند؛ از ايران خارج كرد.
در عين حال و در شرايطي كه احساس مي شود روسيه نسبت به ايران تغيير رفتار داده است، ولاديمير پوتين نخست وزير جديد روسيه در تاريخ 11 خرداد در گفتگو با يك روزنامه فرانسوي با تاكيد بر صلح آميز بودن برنامه هسته اي ايران اعلام كرد كه تهران به دنبال برنامه هسته اي نظامي نيست و بدين ترتيب از ادامه برنامه هسته اي ايران حمايت كرد.
گروه بين الملل خبرگزاري مهر ، براي بررسي رفتارهاي متناقض روسيه پس از اتمام دوران پوتين و شروع دوران مدودوف- پوتين ميزگردي را با حضور كارشناسان روسيه ترتيب داده است كه در زير آمده است .
در ابتداي اين جلسه سيد احمد حسيني كارشناس مسائل روسيه با ارائه مقدماتي درباره تحولات داخلي روسيه پيروزي مدودوف در انتخابات رياست جمهوري اين كشور را تحت تاثير تلاش پوتين براي حفظ قدرت خود در چهارچوب قانون اساسي عنوان كرد و گفت: در هماهنگي اي كه بين رئيس جمهوري و نخست وزير كنوني اتفاق افتاد، مدودوف كه يك مدير اقتصادي بود با تاييد پوتين رئيس جمهور شد و مدودوف هم از پوتين خواست نخست وزير شود.
حسيني ادامه داد : در چند ماه گذشته كه اين دو نفر با هم كار كرده اند روند اصلاحات صورت گرفته و اين دو نفر به خوبي با يكديگر هماهنگ شده اند.
وي با اشاره به روند فروپاشي اتحاد جماهير شوروي خاطرنشان كرد : با روي كار آمدن "ولاديمير پوتين" رئيس جمهوري سابق روسيه، يك روند انسجام در ابعاد داخلي و خارجي در اين كشور آغاز شد. در اين شرايط اقتصاد نظم يافت و سياست خارجي فعال شد.
حسيني افزود: پوتين در مدت هشت سال گذشته، روسيه را از يك كشور بدهكار به كشوري با درآمدهاي گسترده و بسيار بويژه در عرصه نفت و گاز رساند و همچنين روسيه را به عنوان يك بازيگر مهم در عرصه خارجي معرفي كرد.
اين كارشناس مسائل سياسي به اصلاح سيستم قضايي در اين كشور اشاره كرد و گفت: روسيه بدنبال كسب جايگاه بهتر در منطقه است و در حوزه هاي منافع ملي خود مثل كشورهاي مشترك المنافع توانسته به شرايط بهتري برسد و در اين منطقه با گرايشي كه ملت هاي اين منطقه نسبت به اين كشور دارند در مقابل تهديداتي كه وجود دارد به خوبي توانسته ايفاي نقش كند .
حسيني درباره روي كارآمدن "ديميتري مدودوف" و انتخاب وي ازسوي پوتين براي جانشيني خود، گفت: روند انتقال قدرت در روسيه تكميل شده و حزب روسيه واحد اقتدار سياسي كاملي دارد.
وي خاطرنشان كرد: مدودوف مجري طرح هاي ملي است و پوتين بيشتر سياست خارجي را عهده دار شده است .
ازسوي ديگر، "محمود شوري" ديگر كارشناس مسائل روسيه و مدير گروه مطالعات اوراسياي مركز تحقيقات استراتژيك مجمع تشخيص مصلحت نظام نيز در اين گفتگو درباره تغييرات در روسيه اظهار داشت: هنوز مدتي زيادي از انتخاب مدودوف نگذشته كه بتوان گفت تغييراتي صورت گرفته است.
شوري اشخاص را بر سياست روسيه تاثيرگذار دانست و انتخاب روسيه را انتخاب رسيدن به ثروت از طريق اعمال قدرت عنوان كرد و گفت: اين يك موضوع تاريخي در روسيه است كه فرد ضعيف در اين كشور ماندگار نيست و بوريس يلتسين رئيس جمهور سابق اين كشور يكي از افرادي است كه به علت ضعيف بودن نتوانست درعرصه سياسي روسيه ماندگار باشد .
وي نقش مدودوف را نقشي اقتصادي عنوان كرد و گفت: مدودوف همان نقش نخست وزير سابق را ايفا خواهد كرد تا بتواند اقتصاد اين كشور را سامان دهد.
شوري روس ها را در تلاش براي پيدا كردن آنچه خودشان ايده روسي مي نامند عنوان كرد و گفت: ايده روسي در زماني با كلسيا ارتباط برقرار كرد تا خود را صاحب ايده معرفي كند و زماني ديگر در قالب ماركسيسم خواست ايده روسي را به دنيا معرفي كند و در دوران پوتين هم وي در جستجوي اين گمشده روسيه است و مسير زيادي از راهي كه روس ها بايد براي رسيدن به اين هدف مي رفتند را در دوران پوتين طي كرده اند.
وي در ادامه با اشاره به اينكه مسئله سياست خارجي روسيه برعهده پوتين قرار دارد، افزود: در عرصه سياست خارجي روسيه نيز در كوتاه مدت شاهد تغييراتي نخواهيم بود.
شوري با اشاره به حضور "لوشاكوف" سفير سابق روسيه در واشنگتن در جمع اعضاي نخست وزيري روسيه، گفت: پوتين در پي تقويت نخست وزيري است و گرايش آن بسوي سياست خارجي قرار گرفته است.
مدير گروه مطالعات اورآسياي مركز تحقيقات استراتژيك مجمع تشخيص مصلحت نظام وجود دولت پنهان در اين كشور را رد كرد و گفت: نظريه وجود يك دولت پنهان و حكومت ظاهري يك شخص دست نشانده در روسيه بي معني است چرا كه شخصي كه حكومت ظاهري را در دست خواهد گرفت قطعا اگر در سال هاي اوليه حكومت خود هم بر روند اداره آن كشور تاثير نگذارد در سال هاي بعد روند حركت سياسي و اقتصادي آن كشور را به سمتي كه خود خواهان است به پيش خواهد راند.
محمود شوري احتمال انجام تغيير برجسته در سياست خارجي روسيه را ضعيف دانست و گفت : در همين مدت كوتاهي كه شاهد حكومت مدودوف به عنوان رئيس جمهور و پوتين به عنوان نخست وزير بوديم سياست خارجي بر عهده پوتين بوده و در واقع تغييرات سياسي در اين كشور بيشتر تغيير ساختاري در ساختار قدرت در نهادهاي اين كشور بوده است و عليرغم اينكه در زمان پوتين نخست وزير خيلي در سياست خارجي ايفاي نقش نمي كرد ولي اكنون شاهد تقويت تيم نخست وزيري در زمينه سياست خارجي هستيم .
در ادامه اين گفتگو، شوري با اشاره به اينكه پوتين به اصول ظاهري دموكراسي معتقد است، اظهار داشت: اما بطور كلي نمي توان گفت كه ساختار روسيه دموكراتيك است.
دكتر ميرطاهر ساختار قدرت را در روسيه متمركز عنوان كرد و گفت : در زمان پوتين نقش نخست وزير بسيار ضعيف بود و معاون اول ها از وي بسيار قدرتمندتر بودند .
اين كارشناس مسائل سياسي همچنين از تقسيم جغرافياي سياسي اجتماعي روسيه به هفت استان خبر داد و گفت: پوتين با انجام اين تقسيمات و تعيين استانداران اين استانها كاملا قدرت را براي خود نهادينه كرده است .
وي مدودوف را كاملا سرسپرده پوتين عنوان كرد و گفت : براي پوتين مدودوف بهترين گزينه بود تا از طريق وي با اعمال يك سري تغييرات قانوني و ساختاري بتواند ادامه حيات سياسي خود را تضمين كند.
مير طاهر به سفر پوتين به فرانسه و شركت وي در اجلاس كشورهاي مشترك المنافع هم اشاره كرد و گفت : اين سفرها در گذشته در چهارچوب وظايف رئيس جمهور بودند و انجام آنها توسط نخست وزير خود حاكي از همين تغييرات ساختاري است .
وي ساختار قدرت را در كشوري اقتدارگرا با ويژگي هاي روسيه ناشي از قدرت كاريزماتيك رهبري دانست و گفت : پوتين با مردم روسيه پيوند قلبي برقرار كرده است و تنها كس ديگري كه چنين قدرت كاريزماتيكي در تاريخ روسيه داشت استالين بود.
دكتر ميرطاهر از اصالت شخص در مقابل اصالت نهاد در روسيه سخن گفت و افزود : در دموكراسي غربي با كنار رفتن شخص وي به يك شهروند عادي تبديل مي شود اما در روسيه چنين نيست و اشخاص از نهادها قدرت بيشتري دارند.
اين كارشناس در ادامه اظهارات خود در نشست خبرگزاري مهر خاطرنشان كرد: اگر مدودوف خود را پس از مدتي به عنوان يك رئيس جمهور باور كند، امكان بوجود آمدن اختلافات با پوتين وجوددارد، اما اين نكته را نيز نبايد فراموش كنيم كه نخست وزير كنوني روسيه فردي امنيتي و بسيار زيرك است و در صورت جنگ قدرت با مدودوف، پيروز ميدان خواهد بود.
ميرطاهر تصريح كرد: بعيد نيست كه مدودوف اواسط دوران رياست جمهوري از سمت خود استعفا كند و پوتين در انتخاباتي جديد به عنوان رئيس جمهوري روسيه برگزيده شود و بارديگر قدرت را در اين كشور بدست گيرد.
چهارشنبه 22 خرداد 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: مهر]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 121]