تور لحظه آخری
امروز : سه شنبه ، 15 آبان 1403    احادیث و روایات:  پیامبر اکرم (ص):پروردگارم هفت چيز را به من سفارش فرمود: اخلاص در نهان و آشكار، گذشت از كسى كه ب...
سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون شرکت ها

تبلیغات

تبلیغات متنی

صرافی ارکی چنج

صرافی rkchange

سایبان ماشین

دزدگیر منزل

تشریفات روناک

اجاره سند در شیراز

قیمت فنس

armanekasbokar

armanetejarat

صندوق تضمین

Future Innovate Tech

پی جو مشاغل برتر شیراز

لوله بازکنی تهران

آراد برندینگ

موسسه خیریه

واردات از چین

حمية السكري النوع الثاني

ناب مووی

دانلود فیلم

بانک کتاب

دریافت دیه موتورسیکلت از بیمه

قیمت پنجره دوجداره

بازسازی ساختمان

طراحی سایت تهران سایت

irspeedy

درج اگهی ویژه

تعمیرات مک بوک

دانلود فیلم هندی

قیمت فرش

درب فریم لس

زانوبند زاپیامکس

روغن بهران بردبار ۳۲۰

قیمت سرور اچ پی

خرید بلیط هواپیما

بلیط اتوبوس پایانه

تعمیرات پکیج کرج

لیست قیمت گوشی شیائومی

خرید فالوور

پوستر آنلاین

بهترین وکیل کرج

بهترین وکیل تهران

اوزمپیک چیست

خرید اکانت تریدینگ ویو

خرید از چین

خرید از چین

تجهیزات کافی شاپ

نگهداری از سالمند شبانه روزی در منزل

بی متال زیمنس

ساختمان پزشکان

ویزای چک

محصولات فوراور

خرید سرور اچ پی ماهان شبکه

دوربین سیمکارتی چرخشی

همکاری آی نو و گزینه دو

کاشت ابرو طبیعی و‌ سریع

 






آمار وبسایت

 تعداد کل بازدیدها : 1826192946




هواشناسی

نرخ طلا سکه و  ارز

قیمت خودرو

فال حافظ

تعبیر خواب

فال انبیاء

متن قرآن



اضافه به علاقمنديها ارسال اين مطلب به دوستان آرشيو تمام مطالب
archive  refresh

جامعه - غارها هم در معرض خشكسالي هستند


واضح آرشیو وب فارسی:همشهری: جامعه - غارها هم در معرض خشكسالي هستند
جامعه - غارها هم در معرض خشكسالي هستند

غارها اين پديده‌هاي طبيعي شگفت‌انگيز كه طي ميليون‌ها سال طول كشيده‌اند تا شكل بگيرند، امروز از آسيب خشكسالي‌هاي اين چند سال اخير در امان نمانده‌اند.

با توجه به آنكه 98درصد غارهاي جهان از تاثير نفوذ آب در لايه‌هاي زمين شكل گرفته‌اند، با وجود خشكسالي، رشد غارها متوقف شده و هرچه بيشتر به مرگ خود نزديك مي‌شوند. مصطفي سلاحي غارنورد، جغرافي‌دان و نويسنده كتاب «غارهاي ايران» در ارتباط با مرگ غارها مي‌گويد: «غارهايي در ايران وجود دارند كه به اصطلاح به انتها رسيده‌اند، يعني ديگر چكيده و چكنده در آنها به وجود نمي‌آيد و زماني كه ورودي آب چشمه غارها به پايان برسد مرگ غار فرا مي‌رسد.»
در حقيقت اين آب باران است كه عمر غاري را تعريف مي‌كند. بارش باران يا مستقيم به غار نفوذ مي‌كند كه در اصطلاح به آن نفوذ عمودي مي‌گويند يا اينكه به صورت آب هرز يعني آبي كه از آب شدن برف‌ها به وجود مي‌آيد يا آب باراني كه به سمت مركز ثقل زمين حركت مي‌كند تا مخزني براي خود پيدا كند. با توجه به خشكسالي امسال و كم شدن آب‌هاي هرزي كه به غار نفوذ مي‌كند و همچنين با توجه به اينكه حجم آب‌هاي فرورو هم آنقدر نبوده آب غار كمتر مي‌شود و طي چند سال اخير آب اين غار 5متر پايين‌تر آمده است.
در غارهاي آبي چون غار عليصدر و سراب همدان، همواره يك خروجي آب از داخل آب به صورت چشمه وجود دارد و اكولوژي غار تعادل سطح آب درون غار و مقدار آب خروجي را برقرار مي‌سازد به اين شكل كه مقدار آب خارج شده از طريق نفوذ آب‌هاي فرورونده و حاصل از ريزش‌هاي جوي جبران مي‌شود، حال وقتي خشكسالي به وجود مي‌آيد از ميزان آب‌هاي فرورونده در غار كاسته شده و حد ثابت سطح آب در درون غار كه با عنوان «سطح‌ايستايي» ناميده مي‌شود، پايين مي‌رود. به گفته سلاحي اگر سطح ايستايي غار پايين برود و اين پايين رفتن شديدتر شود، در بلندمدت سطح يا بدنه غاري مانند غار عليصدر خشك شده و دچار ريزش مي‌شود. «البته اين ريزش در مدت زمان طولاني 100 ساله يا حتي بيشتر از آن خود را نشان مي‌دهد.»
غارسنگ‌ها هم رشد نمي‌كنند
غارسنگ به سنگ‌هايي گفته مي‌شود كه بعد از تشكيل غار و بر اثر چكيدن آب‌هاي فرورو به وجود آمده‌اند. در كتاب غارهاي ايران آمده است، به غارسنگ‌هايي كه بر اثر چكيدن آب در سقف غار پديد مي‌آيد «چكنده» يا «استالاگتيت» و به غارسنگ‌هايي كه در كف غار به وجود مي‌آيد «چكيده» يا «استالاگميت» مي‌گويند. چكيده‌ها در حقيقت باقيمانده قطره‌هاي آب است كه از چكنده‌ها به سمت كف غار سقوط مي‌كند و داراي شكل‌هاي نخودي، خنجري، قارچي و اسفنجي است. معروف است كه هر چكنده يا چكيده يك دهم ميلي‌متر رشد مي‌كند، اما به اعتقاد سلاحي اين نظريه كاملا غلط است و مي‌گويد: «رشد چكنده و چكيده‌ها كاملا به شرايط طبيعي بستگي دارد و ميزان بارندگي و دي‌اكسيدكربن موجود، رشد چكيده و چكنده را تعيين مي‌كند.»
وي ادامه مي‌دهد: «اگر باران نبارد اول رشد چكنده‌ها و چكيده‌ها متوقف مي‌شود، زيرا آب‌هاي فرورو به سمت غار حركت نمي‌كند و در نتيجه ديگر آب اسيدي وجود ندارد كه آهك را حل كند و به داخل غار رسوب كند.» احسان جباري از غارنوردان و غارشناسان استان همدان است.
وي درباره كم شدن آب غارها به 40 سال پيش اشاره مي‌كند: «اولين تيم‌هاي غارنوردي براي اكتشاف به غار سراب رفتند، مي‌گويند كه در ورودي غار در آن زمان كاملا پر آب بوده و از آن آب بيرون مي‌زده است به‌طوري‌كه اين افراد مجبور مي‌شدند براي ورود به غار از تيوپ‌هاي لاستيكي به عنوان قايق استفاده كنند.»
اين درحالي است كه دبي خروجي آب غار سراب در حال حاضر به صفر رسيده است و همين امر باعث شده تا روستاييان نيز به زدن چاه براي زمين‌هاي زراعي اقدام كنند كه زدن چاه، سطح آب درون غار را پايين مي‌آورد و بر سيستم غار تاثير مي‌گذارد. از ديگر اثرات خشكسالي و كم شدن آب غارها به وجود آمدن معابر جديد است.
به اين شكل كه وقتي آب غار پايين مي‌رود، حفره‌هاي جديدي در غار ايجاد مي‌شود و به مسافت غار اضافه مي‌كند. جباري معتقد است: «با توجه به اينكه در 40 سال اخير 4 تا 5 متر از سطح آب غارها كاسته شده است، در صورتي‌كه برابر است با يك متر در هر 10 سال، اين رقم را بايد چشمگير دانست.»
به گفته وي، نقشه معابر غار عليصدر حتي طي يك‌سال اخير تغيير كرده است. «يك گروه غارشناس براي انجام تحقيقات آمده بودند و وقتي به داخل غار رفتند متوجه شدند در غار معابر ديگري هم باز شده است. آنها مي‌گفتند نقشه‌اي كه ما برداشته بوديم در يك‌سال اخير كامل تغيير كرده است.»
 چهارشنبه 22 خرداد 1387     





این صفحه را در گوگل محبوب کنید

[ارسال شده از: همشهری]
[مشاهده در: www.hamshahrionline.ir]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 284]

bt

اضافه شدن مطلب/حذف مطلب




-


گوناگون

پربازدیدترینها
طراحی وب>


صفحه اول | تمام مطالب | RSS | ارتباط با ما
1390© تمامی حقوق این سایت متعلق به سایت واضح می باشد.
این سایت در ستاد ساماندهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ثبت شده است و پیرو قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد. لطفا در صورت برخورد با مطالب و صفحات خلاف قوانین در سایت آن را به ما اطلاع دهید
پایگاه خبری واضح کاری از شرکت طراحی سایت اینتن