واضح آرشیو وب فارسی:همشهری: جامعه - تهران صاحب طرح جامع حمل و نقل و ترافيك شد
جامعه - تهران صاحب طرح جامع حمل و نقل و ترافيك شد
معصومه ايماني:روز گذشته در جلسه شوراي شهر تهران لايحه طرح جامع حمل و نقل و ترافيك تهران به تصويب رسيد تا بدين ترتيب تهران براي اولين بار در طول حيات 200 ساله خود صاحب طرح جامع شود، طرحي كه قرار بود در زمان شهرداري احمدينژاد طي 6 ماه آماده و تدوين شود، پس از 4 سال بحث و بررسي در شوراي سوم شهر تهران به تاييد رسيد.
به گزارش كارگزاران، در يكصد و ششمين جلسه علني شوراي شهر تهران، طرح جامع حمل و نقل و ترافيك در افق سال 1404 به تصويب رسيد. طبق اين چشمانداز در افق 1404 تهران داراي سيستم حمل و نقلي است كه كيفيت زندگي و فعاليت ساكنان شهر را مطابق با استانداردهاي بينالمللي ارتقا ميدهد. در افق طرح جامع حمل و نقل و ترافيك تهران، روزانه 18 ميليون سفر سواره شامل 5/25 ميليون جابهجايي در شبكه معابر شهري تهران برآورد شده كه براساس آن 25 درصد سفرها با وسايل نقليه شخصي و 75 درصد با وسايل نقليه عمومي و نيمهعمومي صورت خواهد پذيرفت. در اين بين سهم قطار شهري 30 درصد، اتوبوس 22 درصد، مينيبوس 3 درصد و تاكسيراني نيز 20 درصد است. همچنين در بخش اهداف طرح جامع فراهم كردن سيستم حمل و نقل يكپارچه و توسعه سيستمهاي حمل و نقل عمومي كارا با ارتقاي سطح سرويس آنها پيشبيني شده است. افزايش سهم سفرهاي غيرموتوري مانند پيادهروي و دوچرخهسواري با توجه به سازگاري آنها با محيط زيست، ارتقاي فرهنگ ترافيك از طريق انتقال آموزههاي ترافيكي و جلب مشاركت عمومي شهروندان، بهينهسازي جريان ترافيك در معابر شهري از طريق اعمال مديريت و ترافيك و بهينهسازي مصرف سوخت و كاهش آلودگيهاي محيطزيستي وسايل نقليه جزء اهداف اين طرح آمده است.
در بخش ديگري از اين طرح راهكارهايي پيشبيني شده است كه از جمله آن مديريت عرضه سفر با توسعه و تكميل سيستم قطار شهري شامل 12 خط مترو به طول 430 كيلومتر كه ظرفيت پاسخگويي به 30 درصد سفرهاي درونشهري در سال افق را دارد است. به اين ترتيب تعداد و طول خطوط شبكه قطار شهري تهران از 3 خط معمولي فعلي به طول 90 كيلومتر به 8 خط متروي معمولي، 4 خط متروي سريعالسير و 3 خط مكمل ريلي مجموعا به طول 460 كيلومتر افزايش پيدا ميكند كه براين اساس سالانه به طور متوسط احداث 22 كيلومتر خطوط جديد ريلي در سال افق مورد نياز است. همچنين در بخش اتوبوسراني بايد 400 خط اتوبوسراني با 11 هزار دستگاه اتوبوس با ظرفيت جابهجايي 22 درصد سفرهاي درونشهري، توسعه شبكه اتوبوسراني تندرو تا 150 كيلومتر و احداث 12 پايانه چند منظوره درونشهري ايجاد شود. همچنين راهكارهايي براي توسعه و ساماندهي شبكه مينيبوسراني و استانداردسازي سامانه تاكسيراني، تكميل شبكه بزرگراهي، ساماندهي پايانه مسافربري، احداث پاركينگهاي عمومي و بهكارگيري امكانات و تجهيزات هوشمند پيشبيني شده است. به طور مثال در بخش احداث پاركينگ طبق طرح جامع بايد تا افق سال 1404، تعداد فضاهاي پارك در قالب پاركينگهاي عمومي به 413 هزار برسد. در اين طرح شرايط تحقق اهداف نيز پيشبيني شده است كه طبق آن بايد منابع مالي مورد نياز پروژهها از منابع دولتي، شهرداري و ساير با توجه به ميزان پيشرفت هر پروژه، فهرست برنامههاي سالانه و وضعيت رشد تورم تامين شود. براي عملياتي شدن اين طرح همراهي و همكاري ساير دستگاهها نيز پيشبيني شده است.
همچنين اصلاح قوانين و مقررات موجود و اصلاح قيمت سوخت وسايل نقليه شخصي جزء ديگر شرايط تحقق اين طرح است. رسول خادم، رئيس كميسيون برنامه و بودجه شوراي شهر تهران در جريان بررسي لايحه طرح جامع حمل و نقل و ترافيك تهران گفت: با كمال تاسف بايد گفت كه شرايط تحقق طرح جامع حمل و نقل و ترافيك در اختيار شهرداري تهران نيست.
وي افزود: «برخي مسائل در حالي تصميمگيري ميشود كه شهرداري و مديريت شهري در آن دخيل نيست و به لحاظ قانوني تصويب طرح جامع حمل و نقل و ترافيك از اختيارات شوراي عالي ترافيك شهرهاي كشور است.» دكتر حمزه شكيب، رئيس كميسيون توسعه و عمران شورا نيز در اين خصوص گفت: بايد كميته راهبردي يا شورايي تشكيل شود كه اهداف طرح را بررسي و از آن گزارش ارائه دهد. وي خاطرنشان كرد: طبق افق طرح بايد تا سال 1404 سهم سفرهاي درونشهري با حمل و نقل عمومي 75 درصد و 25 درصد مابقي با وسايل شخصي صورت گيرد كه بر اين اساس سهم قطار شهري 30 درصد، اتوبوسراني 22 درصد، مينيبوسراني 5 درصد و تاكسيراني 20 درصد خواهد بود. وي تصريح كرد: براين اساس بايد در افق طرح 430 كيلومتر خط مترو ساخته شود كه بنابراين سالانه 22 كيلومتر خط مترو بايد احداث كنيم. اين در حالي است كه سال گذشته با توجه به توان بالاي فني مهندسي تنها 7 كيلومتر خط مترو ساخته شده است. در سالجاري نيز بايد 15 كيلومتر خط مترو بسازيم. وي تصريح كرد: همچنين براساس اين طرح تا سال 1404 بايد 413 هزار واحد پاركينگ عمومي ساخته شود كه با وجود 17 سال زمان باقيمانده هر سال بايد 4 هزار پاركينگ عمومي ساخته شود، آيا اين شدني است؟
دكتر معصومه ابتكار، رئيس كميته محيطزيست شوراي شهر نيز گفت: جهتگيري مديريت شهري در اجراي طرح جامع حمل و نقل و ترافيك بايد به سمت توسعه راههاي مواصلاتي تهران باشد. وي خاطرنشان كرد: بايد بدانيم كه ميخواهيم تهران خودرومحور باشد يا پيادهمحور؟! ابتكار يادآور شد: در حال حاضر آنچه در مديريت شهري تصميمگيري ميشود در راستاي تسهيل تردد خودروهاست. در حالي كه بايد به پيادهروها نيز توجه داشته باشيم. رئيس كميته محيط زيست شوراي شهر تهران به اشاره به يكي از اهداف طرح در ارتباط با بهينهسازي مصرف سوخت و كاهش آلودگي هوا گفت: ترديد ندارم كه استانداردهاي توليد گازوئيل در بحث ميزان گوگرد به شرايط قبل برگشته است و متاسفانه دوباره خروج دود غليظ را از اتوبوسهاي ديزلي شاهد هستيم.
وي تصريح كرد: بايد به سمت استفاده از سوختهاي پاك، سبك و با استاندارد برويم و از دولت نيز بخواهيم كه اين سوخت را در اختيار حمل و نقل شهري تهران قرار دهد. ابتكار افزود: به زودي اتوبوسهاي يورو 4 توسط شهرداري تهران وارد سيستم حمل و نقل خواهد شد كه با وجود گازوئيل نامناسب و غيراستاندارد در آينده، اين اتوبوسها از نظر فني دچار مشكل خواهند شد.
عضو كميسيون توسعه و عمران شوراي شهر تهران خاطرنشان كرد: حمل و نقل عمومي بهخصوص در بخش اتوبوسراني بايد به سمت هوشمند شدن حركت كند و كاهش سفرهاي شهري را نيز در آينده با برنامهريزي دقيق شاهد باشيم. همچنين دكتر شهريار افنديزاده، مديرعامل شركت مطالعات طرح جامع حمل و نقل و ترافيك تهران نيز با تاكيد بر اينكه طرح جامع حمل و نقل و ترافيك شهر تهران به تاييد شوراي عالي ترافيك شهرهاي كشور برسد، گفت: براي حل ترافيك بايد سرمايهگذاري كرد و براي آن طرح تهيه كرد و در سال 1404 بايد طرحي داشته باشيم تا هشت ميليون مسافر جابهجا شوند.
وي تصريح كرد: ديدگاه هوشمندسازي در تمام سيستمهاي حمل و نقل در طرح ديده شده است. افنديزاده افزود: از نظر منابع بالاترين منبع جابهجايي مسافر را در مترو ديدهايم. همچنين مرتضي طلايي، عضو كميسيون فرهنگي و اجتماعي شوراي شهر گفت: اين طرح براساس توانمنديهاي مجموعه شهرداري تدوين شده است. وي افزود: براي اجراي اين طرح نياز به يك نهاد نظارتي داريم كه ناظر بر اجراي اين سند باشد. طلايي حلقه مفقوده اين طرح را نبود جايگاه كار فرهنگي دانست. بدين ترتيب اعضاي شوراي شهر كه هر يكي از منظري به طرح جامع نگاه ميكردند، با اين طرح موافقت كردند و اولين خوان ساماندهي ترافيك شهر تهران از پيشرو برداشته شد. تاييد اين طرح در فرمانداري و تصويب نهايي آن در شوراي عالي ترافيك از ديگر خوانهاي پيشروي اين طرح است. بايد ديد شوراي عالي ترافيك كه تاكيد بر گنجاندن احداث منوريل در اين طرح جامع دارد، با آن موافقت خواهد كرد يا خير! اجرايي شدن طرح جامع حمل و نقل و ترافيك تهران نيازمند تاييد آن در شوراي عالي ترافيك كشور است.
چهارشنبه 22 خرداد 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: همشهری]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 315]