واضح آرشیو وب فارسی:ايرنا: نگاهي به صنايع دستي منسوخ شده در استان كرمان
مردم هنرمند استان كرمان از ديرباز با هنرهاي بومي خود و توليد صنايع دستي در كشور زبانزد خاص و عام بودهاند.
بسياري از اين صنايع همچون قاليبافي، گليم بافي، مشبك و معرق چوب، پتهدوزي و قلم زني بر روي مس همچون گذشته پررونق هستند اما برخي از رشتهها نيز يا منسوخ شده و يا در حال منسوخ شدن هستند.
مسوول واحد فني و آموزش صنايع دستي استان كرمان گفت: مردم اين استان روزگاري در توليد صنايعي از جمله ترمهبافي، شالبافي، عريض بافي و پتوبافي سرآمد بوده و بخشي از آنان از اين محل امرار معاش ميكردهاند.
رسول ميسرجاني روز سهشنبه به خبرنگار خبرگزاري جمهوري اسلامي گفت :
اين رشتهها هم اينك جزو رشتههاي صنايع دستي منسوخ شده در استان كرمان بشمار ميروند.
وي در تشريح اين صنايع افزود: ترمه بافي، شالبافي، عريض بافي و پتوبافي فرآوردههايي هستند كه با كمك دستگاههاي بافندگي دووردي، چهاروردي، شش وردي، هشت وردي و ژاكارد دستي توليد ميشوند.
وي گفت: اين رشتهها در گذشته در منطقه هوتك از توابع شهرستان كرمان رونق بسيار داشته و ممر درآمد بسياري از خانوادهها بودهاند.
اين كارشناس صنايع دستي افزود: اين رشتهها هماكنون به دليل گراني مواد اوليه، پايين بودن دستمزد صنعتگران در مقايسه با تورم موجود، جايگزيني مصنوعات ماشيني با قيمت مناسب و عدم انتقال سينه به سينه و نسل به نسل از استادكاران به نسلهاي بعدي منسوخ شدهاند.
ميسرجاني از خراطي به عنوان يكي ديگر از صنايع دستي منسوخ شده در استان كرمان نام برد و افزود: خراطي شيوهاي از توليد محصولات چوبي است كه طي آن توسط ابزار و وسايل مختلف و عمدتا بوسيله دستگاه خراطي اشيايي نظير قليان ، گهواره، پايه آباژور و ظروف مختلف ساخته و پرداخته ميشود.
وي گفت: اين رشته در گذشته در مناطق كرمان و سيرجان رونق چشمگيري داشته است.
ميسرجاني افزود: هم اكنون اين صنعت و هنر دستي نيز به دلايلي از جمله گراني مواد اوليه و دستگاه و ابزار، پايين بودن دستمزد هنرمندان و جايگزيني مصنوعات كارخانهاي با قيمت مناسب منسوخ شده است.
مسوول واحد فني و آموزش صنايع دستي استان كرمان افزود: رشتههاي نمدمالي ، مليله و نقرهسازي و چادر شب بافي از جمله رشتههاي در حال منسوخ شدن در استان كرمان هستند.
وي گفت: انواع مصنوعاتي كه بر اثر درگيري و متراكم نمودن پشم و كرك و شرايط فني مناسب از طريق ورز دادن تهيه ميشوند، جزو گروه نمد مالي بشمار ميروند.
وي كلاه، پالتو، زيرانداز و پادري را از جمله مصنوعات نمدي ذكر كرد و گفت: اين هنر عمدتا محصول باقيماندهها و اضافات پشم، كرك و ابريشم رشته هايي چون گليم بافي و قاليبافي است.
اين كارشناس صنايع دستي افزود: در قديم اين رشته بيشتر در مناطق بافت و ساير روستاها و بخشهاي استان كرمان رونق داشته اما هماكنون در حال منسوخ شدن است.
ميسرجاني در مورد مليله و نقرهسازي نيز گفت: از اين هنر به منظور ساخت اشياء مختلف نظير سرويس چايخوري، و برخي از زينت آلات با استفاده از مفتولهاي نقره، طلا و مس و به كمك ابزار و وسايل ساده فلزكاري نظير حديده ، انبر، قيچي و كوره مخصوص استفاده ميشود.
او افزود: در گذشته شهرستان كرمان محل رونق و شكوفايي اين رشته هنري بوده اما به دلايل ياد شده و همچنين ناتواني صنعتگران و هنرمندان در رقابت با مصنوعات ساير استانها و جايگزيني مصنوعات استيل كارخانهاي با قيمت مناسب تر در حال منسوخ شدن است.
وي گفت: چادرشب بافي نيز در زمانهاي دور در مناطق سيرجان، بافت و مناطق جنوبي شهرستان جيرفت رونق داشته اما به دلايل ذكر شده اين رشته نيز در حال منسوخ شدن است.
معاون صنايع دستي سازمان ميراث فرهنگي، صنايع دستي و گردشگري استان كرمان نيز به خبرنگار ايرنا گفت: در اين استان ۲۵۰هزار هنرمند صنايع دستي وجود دارد كه از اين تعداد برخي فعال و برخي نيز غير فعال هستند.
محمد رضا حساني افزود: از اين تعداد ۱۱۴هزار نفر شناسايي شدهاند.
وي گفت: در استان كرمان ۶۱رشته صنايع دستي وجود دارد كه بيش از ۴۰ درصد اين رشتهها فعال هستند.
وي اضافه كرد: سه تا چهار رشته صنايع دستي در استان كرمان منسوخ شده اند و تعدادي نيز در حال منسوخ شدن هستند.
ك/۴
سه شنبه 21 خرداد 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ايرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 285]