واضح آرشیو وب فارسی:دنياي اقتصاد: رويدادنگاهي به توزيع گازوييل با كارت هوشمند
ايسنا- در حالي تا كمتر از 10 روز ديگر سيستم توزيع گازوئيل با كارت هوشمند سوخت اجرايي ميشود كه نظرات كارشناسان نسبت به نقش موثر اين سيستم در كاهش مصرف اين فرآورده و نيز جلوگيري از قاچاق آن متفاوت است.
بر اساس برنامه كنوني قرار است از ابتداي تيرماه توزيع گازوئيل بدون هيچگونه محدوديت و اعمال سقف مصرف، با استفاده از كارت هوشمند سوخت عرضه شود.
مهمترين دليل اين كار از نظر مسوولان، كنترل مصرف سوخت و جلوگيري از قاچاق آن توسط برخي سودجويان است. در اين زمينه شناسايي خودروهاي ديزلي كشور، تغيير پلاك آنها و تبديل همه انواع پلاكهاي قديمي به پلاك ايراني و تهيه بانك اطلاعاتي جامع در خصوص خودروهاي گازوئيلسوز، از ديگر مزاياي اين طرح شمرده ميشود.
ولي موضوع قابل بررسي اين است كه اعمال يا عدم اعمال سقف مصرف براي خودروهاي ديزلي تا چه حد ميتواند اهداف اصلي را تامين كند؟
برخي كارشناسان در اين رابطه تاكيد ميكنند كه اگر نفتگاز سهميهبندي نشود، تنها توزيع آن با كارت هوشمند شرايط موفقي را براي كنترل مصرف آن ايجاد نخواهد كرد.
اگرچه برخي از منابع آگاه از تعيين سقف مصرف در بلند مدت خبر ميدهند، ولي اين محدوديت براساس بيشترين مصرف خودروهاي ديزلي است. در نگاه اول به نظر ميرسد كه تعيين سقف در كنترل مصرف موثر خواهد بود، اما واقعيت اين است كه چون بهطور عمده تعداد زيادي از رانندگان خودروهاي سنگين كمتر از سقفي كه براساس بيشترين مصرف اين نوع خودروها تعيين شده رانندگي ميكنند، لذا زمينه براي سودجويي بيشتر از گازوئيل مازاد ايجاد ميشود و در نتيجه طرح توزيع گازوئيل با كارت هوشمند و سقف بالاي ميزان مصرف، نتيجه معكوس در كنترل مصرف و جلوگيري از قاچاق خواهد داشت.
از سوي ديگر تجربه نشان داده كه توجه به مسائل رواني اجراي چنين طرحهايي بيانگر اين است كه هر نوع تغيير شيوه مصرف فرآورده از جمله كارت هوشمند، كوپن، سهميهبندي و ساير روشها، نوعي نگراني و تمايل بيدليل براي مصرف بيشتر فرآورده را به همراه ميآورد.
در اين خصوص بيژن حاج محمدرضا، رييس سنديكاي جايگاهداران، بر افزايش مصرف گازوئيل در صورت استفاده از كارت هوشمند تاكيد كرده و ميگويد: اگر چه توزيع اين فرآورده با كارت هوشمند ممكن است به دليل جديد بودن سيستم در يك ماه نخست موجب كاهش مصرف شود، ولي در طولاني مدت نسبت به وضعيت كنوني، افزايش مصرف را به دنبال خواهد داشت.
وي معتقد است كه در بلندمدت به طور طبيعي نگراني ناشي از ارائه گازوئيل با سامانه هوشمند سوخت موجب ايجاد ناامني در ذهن دارندگان خودروهاي سنگين شده و سوختگيري بيشتر از نياز را به همراه دارد اظهارات وي در حالي است كه «رانندگان خودروهاي سنگين به طور طبيعي پس از يك رانندگي طولاني مدت، 24 تا 48 ساعت براي انجام تعميرات جزيي توقف ميكنند كه در صورت كارتي شدن سيستم گازوئيل، ممكن است مالكان خودرو در مدت استراحت نيز گازوئيل را دريافت و يا انبار كنند و يا كارت خود را در اختيار برخي سودجويان قرار دهند كه در هر صورت موجب افزايش مصرف ميشود.» از سوي ديگر در حالي كه مسوولان وزارت نفت بر عدم سهميهبندي گازوئيل تاكيد ميكنند، ولي برخي از آنها نيز از احتمال محدود كردن دارندگان خودروي ديزلي به دريافت گازوئيل از جايگاهها در 2 تا 3 نوبت خاص در روز خبر ميدهند. به گفته آنان در حال حاضر بر اساس نرمافزار موجود هيچگونه محدوديتي در دريافت گازوئيل نخواهيم داشت، ولي ممكن است در آينده ابلاغ شود كه خودروها بتوانند تنها چند نوبت از جايگاهها سوختگيري كنند، ولي هم اينك بحث قانونگذار، دريافت گازوئيل صرفا با كارت هوشمند است.
سه شنبه 21 خرداد 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: دنياي اقتصاد]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 170]