واضح آرشیو وب فارسی:ايتنا: آناليز وب چيست؟
همشهري آنلاين - آناليز وب به معناي بررسي رفتار بازديدكنندگان از وبسايتها است.
آناليز وب در زمينه تجاري به طور خاص به معناي استفاده از دادههاي جمعآوريشده از وب براي تعيين اين امر است كه كدام جنبههاي وبسايت در جهت اهداف يك كسب و كار معين عمل ميكنند.
دادههاي جمعآوريشده تقريبا هميشه شامل گزارشهاي "ترافيك وب" هستند. اين گزارشها ممكن است حاوي ميزان پاسخ اي - ميل، دادههاي كمپينهاي ميل مستقيم، اطلاعات فروش، دادههاي كاركرد كاربران مثلا نمودار "هيت كليكها" و ساير اندازهگيرهاي مرسوم باشند.
دو رويكرد تكنولوژيك
دو رويكرد تكنولوژيك اصلي براي جمعآوري دادههاي آناليز وب وجود دارد:
- اولين روش "آناليز لاگفايل" (logfile analysis) است. در اين روش، لاگفايلها را -كه وب سرورها همه عملياتشان را در آنها ثبت ميكنند- ميخوانند.
- روش دوم "تگدادن به صفحات" (page tagging) است كه از "جاوا اسكريپت" روي هر صفحه استفاده ميكنند تا هنگامي كه يك مرورگر وب بر روي يك صفحه عمل ميكند، يك سرور ثالث را خبردار كند.
آناليز لاگفايل
وبسرورها هميشه همه عملياتشان را در يك لاگفايل ثبت ميكنند. به زودي مشخص شد كه اين لاگفايلها كه قابل خواندهشدن بهوسيله يك برنامه هستند، ميتوانند دادههايي درباره محبوبيت يك وبسايت فراهم كنند. به اين ترتيب نرمافزارهاي آناليز لاگفايل ظهور كردند.
در اوائل دهه 1990 آمار وبسايت عمدتا متشكل از شمارش تعداد تقاضاهاي ارائهشده مراجعين به وب سرور بود. اين رويكرد منطقي مينمود چرا كه هر وبسايت اغلب شامل يك فابل منفرد HTML بود.
اما با وارد شدن گرافيك به HTML [گرافيك وب] و وبسايتهايي كه چندين فايل HTML را در بر ميگرفتند، اين شمارش ديگر چندان مفيد نبود.
اولين لاگ آنالايزر واقعي تجاري در سال 1994 بوسيله IPRO ساخته شد.
دو واحد اندازه گيري هم در ميانه دهه 1990 براي تعيين دقيقتر فعاليت انساني روي وب سرورها ارائه شدند. اين دو واحد "صفحه ديدهشده "(page view) و "بازديدكننده صفحه (page visit or session) بودند.
"صفحه ديدهشده" به معناي تقاضاي يك وب سرور براي يك صفحه، در مقابل يك گرافيك، است، اما "بازديدكننده صفحه" به معناي يك رشته از تقاضاها از يك مرجع با هويت منحصربهفرد است كه پس از مدت معيني از عدم فعاليت، معمولا 30 دقيقه، منقضي شده است.
"صفحات ديدهشده" و "بازديدكنندگان صفحه" هنوز معيارهاي اندازهگيري هستند كه به طور رايج به نمايش درميآيند، اما اكنون آنهارا هم ابزارهايي غيردقيق محسوب ميكنند.
ظهور "اسپايدرها و روباتهاي" موتورهاي جستجو [چطور موتورهاي جستجو كار ميكنند؟] در اواخر دهه 1990 به همراه "وب پروكسيها" و "آدرسهاي IP به طور فعال اختصاصيابنده" براي شركتهاي بزرگ و ISPها، شناسايي بازديدكنندگان منحصر به فرد انساني از يك وبسايت را مشكلتر كرد.
استفاده گسترده از "كشهاي وب" نيز مانعي بر سر راه "تحليل لاگفايل" پديد آورد. اگر شخصي يك صفحه را دوباره ببيند، تقاضاي دوم از كش مرورگر (browser cache) پاسخ داده ميشود، و تقاضايي در وب سرور دريافت نخواهد شد.
اين امر به معناي آن است كه مسير كليك شخص در سايت از دست ميرود.
با پيكربندي وب سرور ميتوان بر "كشكردن" (caching) غلبه كرد، اما اين كار ممكن است كاركرد بازديدكننده از وبسايت را دچار اشكال كند.
تگ دادن به صفحه
نگرانيها در مورد دقت تحليل لاگفايل با وجود كششدن، و گرايش به انجام آناليز وب به عنوان يك سرويس سفارشي دومين روش جمع آوري دادهها را پديد آورد: تگدادن به صفحه يا “Web bugs”
در ميانه دهه 1990 به طور شايع شمارندههاي وب را در وبسايتها مشاهده ميكرديم - تصاويري درون يك صفحه وب كه تعداد دفعاتي را به نمايش ميگذاشتند كه آن تصوير درخواست ميشد و به اين ترتيب تخميني از شمار بازديدها از آن صفحه را به دست ميداد.
در آخر دهه 1990 اين تصوير قابل مشاهده به يك تصوير كوچك غيرقابل مشاهده تحول يافت كه با استفاده از جاوا اسكريپت، به همراه درخواست تصوير؛ اطلاعات معيني درباره صفحه و بازديدكننده را هم انتقال ميداد.
بعد يك شركت آناليزكننده وب ميتوانست اين اطلاعات را از راه دور پردازش و آماري تفصيلي را توليد كند.
سرويسهاي آناليز وب همچنين فرآيند تخصيصدادن "كوكي" (Cookie) به كاربران را هم انجام ميدهند و به اين ترتيب ميتواند آنها را حين بازديد و بازديدهاي بعدي به طور انحصاري شناسايي كنند.
با رواج استفاده از سلوشن"آژاكس"، شيوه جايگزيني براي كاربرد يك تصوير غيرقابل مشاهده ايجاد شده است: استفاده از فراخوان سرور از سوي صفحه اجراشده.
در اين شيوه هنگامي كه صفحه روي مرورگر وب اجرا ميشود، يك قطعه كد آژاكس، سرور را احضار ميكند و اطلاعات مربوط به مرجع را به آن منتقل ميكند؛ بعد اين اطلاعات را يك شركت آناليز وب جمعآوري ميكند.
دوشنبه 20 خرداد 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ايتنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 363]