واضح آرشیو وب فارسی:دنياي اقتصاد: نشست فصلي شوراي حكام بدون تصويب قطعنامه درباره ايران پايان يافتتاكيد البرادعي برهمكاري ايران
دنياي اقتصاد – هفته گذشته نشست تابستاني شوراي حكام آژانس بينالمللي انرژي اتمي با سخنان مديركل اين آژانس مبنيبر تاييد انحراف نداشتن فعاليتهاي هستهاي ايران آغاز و با صدور بيانيه كشورهاي عضو جنبش عدمتعهد در حمايت از ايران ادامه يافت. اين نشست روز پنجشنبه بدون صدور بيانيهاي درباره ايران به كار خود پايان داد.
محمد البرادعي، مديركل آژانس بينالمللي انرژي اتمي با صدور بيانيهاي در اين نشست، افزونبر تاييد عدمانحراف برنامه هستهاي ايران بر اين نكته نيز تاكيد كرد كه آژانس هيچ اطلاعاتي غير از سند اورانيوم فلزي درخصوص طراحي يا توليد واقعي اجزاي فلزي هستهاي يا ديگر اجزاي كليدي سلاح هستهاي توسط ايران در اختيار ندارد. همچنين آژانس هيچ نشانهاي دال بر استفاده فعلي از مواد هستهاي در ارتباط با مطالعات ادعايي مشاهده نكرده است.
وي همچنين موضوع مطالعات ادعايي را موضوع باقيماندهاي خواند كه باعث نگراني جدي است. وي گفت: آژانس همچنان در حال بررسي اطلاعات ارائه شده از سوي ايران است و همكاري كامل ايران و اجراي پروتكل الحاقي را درخواست كرد.
به گزارش ايسنا، مديركل آژانس بينالمللي انرژي اتمي با تاكيد بر اينكه بسياري از اسنادي كه ايران را به پيگيري برنامه تسليحات هستهاي متهم ميكند، به شكل الكترونيكي است، گفت: بايد خاطرنشان كنم كه آژانس بيشتر اين اطلاعات را در رابطه با مطالعات ادعايي فقط به شكل الكترونيكي دريافت كرده و متاسفانه اجازه ارائه كپي آنها به ايران را نداشته است.
وي گفت: انتشار اسنادي كه از نظر اشاعه حساس نيستند از جمله اسنادي كه نشانگر ارتباطاتي ميان سه مقوله مربوط به مطالعات ادعايي است، ميتواند به وضوح به آژانس در تحقيقاتش كمك كند.
البرادعي افزود: ايران تاكيد دارد كه هيچگاه برنامه تسليحات هستهاي نداشته است و اسناد مرتبط با اين اتهامات جعلي و دستكاري شده هستند.
مديركل آژانس در عين حال گفت: باعث تاسف است كه ما پيشرفتي را كه اميدوار بوديم در رابطه با يك موضوع مهم باقيمانده، يعني شفافسازي در خوشهاي از اتهامات و سوالات دبيرخانه درباره ابعاد احتمالي نظامي برنامه هستهاي ايران حاصل كنيم، به دست نياوردهايم.
البرادعي با ذكر اينكه «موضوعات موسوم به مطالعات ادعايي همچنان باعث نگراني جدي است» افزود: اين موضوع در ميان مواردي است كه شوراي امنيت سازمان ملل، آژانس را مامور به روشن شدن آن كرده است.
مديركل آژانس بينالمللي انرژي اتمي همچنين اعلام كرد: ايران در تاريخ23 ماه مه (سوم خرداد) اطلاعات بيشتري را درباره فعاليتهاي هستهاي خود به دبيرخانه ارائه كرده است كه آژانس همچنان در حال ارزيابي آنها است.
وي تصريح كرد: دبيرخانه آژانس به ارزيابي اطلاعات و توضيحاتي كه ايران ارائه داده است از جمله اطلاعات مضاعفي كه در تاريخ 23 مه (سوم خرداد) دريافت شد، ادامه ميدهد.
بر اساس گزارش پايگاه اينترنتي آژانس بينالمللي انرژي اتمي البرادعي، مدعي شد: ايران هنوز براي آژانس دسترسي به اسناد و افرادي را كه دبيرخانه درخواست كرده فراهم نكرده است و همچنين توضيحات قابلتوجهي را كه براي حمايت از اظهاراتش لازم است ارائه نكرده است.
وي افزود: چنين توضيحاتي براي ارزيابي ماهيت حال و گذشته برنامه هستهاي ايران حياتي است. آژانس متوجه است كه ايران ممكن است اطلاعات مكملي را به ويژه در خصوص آزمايشهاي مواد با قدرت بالاي انفجار و فعاليتهاي مرتبط با برنامههاي موشكي داشته باشد كه ميتواند ماهيت فعاليتهاي نسبت داده شده را روشنتر كند.
مديركل آژانس ادامه داد: در همين حال آژانس به تلاش براي روشن كردن صحت اسناد مرتبط با مطالعات اتهامي و ديگر موضوعات عمده مرتبط ادامه ميدهد.
وي اظهار كرد: اكنون پنج سال است كه از آغاز دوره فشرده راستي آزمايي برنامه هستهاي ايران ميگذرد. اگرچه پيشرفت قابلتوجهي در روشن كردن بسياري از وجوه به ويژه در ارتباط با برنامه غنيسازي اورانيوم حاصل شده است، اما ضروري است كه آژانس بتواند درخصوص ماهيت برنامه ايران در نزديكترين تاريخ ممكن، نتيجهگيري كند.
مديركل آژانس ادامه داد: اين امر در وهله اول به ايران بستگي دارد كه شفافيت لازم را داشته و به طور كامل فعاليتهاي خود را اعلام كند. من يكبار ديگر از ايران ميخواهم در اين زمينه به طور كامل همكاري كند.
البرادعي ابراز اميدواري كرد كه بدون تاخير بيشتر فضاي لازم براي برقراري گفتوگويي قابلتوجه و جامع ميان ايران و طرفهاي مرتبط با مساله هستهاي تهران ايجاد شود.
وي گفت: جداي از شفافسازي در خصوص همه سوالات و اتهامات ذكر شده در اين گزارش، نياز است ايران پروتكل الحاقي را اجرا كند تا آژانس قادر به تاييد فقدان مواد و فعاليتهاي هستهاي اعلام نشده در ايران شود.
البرادعي تاكيد كرد: تضمينهاي آژانس درباره فعاليتهاي حال و گذشته ايران، كليد احياي اعتماد به ماهيت برنامه هستهاي ايران است. من بايد روشن كنم كه اگر چه آژانس ميتواند به راستيآزمايي و ارائه تضمين در خصوص فعاليتهاي حال و گذشته هستهاي ايران بپردازد، اما نگرانيها درباره نيات آينده ايران فراتر از راستيآزمايي است و نياز است توافقنامههايي در خصوص تدابير اعتماد سازي و امنيتي حاصل شود.
براساس اين گزارش، جنبش غيرمتعهدها نيز با صدور بيانيهاي در شوراي حكام با تاكيد بر اينكه تمامي مسائل باقيمانده (ميان ايران و آژانس در زمينه مطالعات ادعايي) حلوفصل و در نشست ماه مارس شوراي توسط مديركل گزارش شده است، عادي شدن اجراي پادمان در ايران را خواستار شد و همچنين نسبت به هرگونه فشار يا دخالت بيمورد در فعاليتهاي آژانس به ويژه در ارتباط با فرآيند راستيآزمايي كه كارآيي و اعتبار آن را به مخاطره مياندازد، هشدار داد.
واكنش ايران
بر اساس اين گزارش، علياصغر سلطانيه، سفير و نماينده دائم جمهوري اسلاميايران در آژانس بينالمللي انرژي اتميدر مقر شوراي حكام در وين با اشاره به گزارش اخير محمد البرادعي، مديركل آژانس و همچنين گزارش اجراي پادمان مبني بر اين كه ايران انحرافي از برنامه هستهاي خود نداشته است و تماميموضوعهاي باقي مانده بين ايران و آژانس حل شدهاند، تاكيد كرد: هيچ توجيهي براي اين كه پرونده هستهاي ايران در دستور كار شوراي حكام باقي بماند، وجود ندارد.
سلطانيه تصريح كرد: مايه نگراني جدي است كه فضاي همكاري در آژانس همواره توسط اظهارات ناشي از انگيزههاي سياسي تعداد معدودي از كشورها با هدف انحراف آژانس از وظيفه اساسنامهاي خود كه به طور مشخص تسهيل و تسريع همكاري ميان اعضا براي استفاده صلحآميز از انرژي هستهاي است، مسموم ميشود. مايه تاسف است كه بعد از ٥ سال تداوم همكاري فعالانه ايران، اين موضوع هنوز در دستور كار شوراي حكام قرار دارد. من خاطرنشان ميسازم كه در آستانه هر نشست شوراي حكام، ايالات متحده با حمايت تعدادي از متحدانش ادعاهاي جديدي را مطرح كرده است تا به تضعيف و به حاشيه راندن پيشرفتهاي بهوجود آمده در مدت زمان ميان اين نشستها بپردازد و پرونده را همچنان باز نگاه دارد. در اين چارچوب من ناخرسندي عميق كشورم را از وضعيت موجود كه به درستي توسط مديركل در اين نشست گزارش شد، در نتيجه ايجاد موانع در برابر فرآيند راستي آزمايي آژانس است، ابراز ميدارم.
وي ميافزايد: بعد از بازرسيهاي فراوان و بيسابقه در تاريخ آژانس بار ديگر مديركل تاييد كرده است كه «آژانس توانست عدم انحراف مواد هستهاي اعلام شده در ايران را راستي آزمايي كند» و تمام مواد هستهاي مورد حسابرسي قرار گرفته و صلحآميز هستند.
گزارش اخير مديركل همچنين ثابت ميكند كه فعاليتهاي هستهاي ايران برنامهاي شفاف و صلحآميز است.
سلطانيه اظهار كرد: افزون بر اين در گزارش اجراي پادمان(SIR)، ايران هر سال از جمله كشورهايي بوده است كه «دبيرخانه توانسته است نتيجهگيري كند كه مواد هستهاي اظهار شده آن در فعاليتهاي صلحآميز هستهاي باقي ماندهاند.» از اين رو، با توجه به گزارشهاي عيني آژانس وظيفه اساسنامهاي خود را در تضمين عدم انحراف فعاليتهاي هستهاي ايران انجام داده است و از آنجايي كه تمامي فعاليتهاي هستهاي ايران بر اساس اهداف صلحآميز هستند و تمامي ٦ موضوع باقي مانده بر اساس برنامه كاري حل شده اند، هيچ توجيهي براي اينكه پرونده هستهاي ايران در دستور كار شوراي حكام باقي بماند، وجود ندارد. بنابر اين پادمان بايد به روال عادي اجرا شود.
سفير ايران در آژانس گفت: در نتيجه رفتار و ديدگاه غيرمسوولانه تعدادي از كشورهاي غربي بهويژه آمريكا در قبال فعاليتهاي هستهاي مخفيانه اسرائيل و تهاجم نظاميمتجاوزانه عليه تاسيسات هستهاي كشورهاي عضو طي دهههاي گذشته، نخستوزير رژيم اسرائيل جسارت يافته تا آشكارا به در اختيار داشتن سلاح هستهاي اذعان كند. كشورهاي غربي ياد شده از اين موضوع كه يك نگراني جدي براي امنيت بينالمللي است و بايد در چارچوب آژانس و پيمان عدم اشاعه با آن برخورد شود، ممانعت نكرده و در خصوص آن نگراني ابراز نداشتهاند. اين امر بي اعتنايي به درخواست اكثريت غالب كشورهاي عضو آژانس و به طور كلي مخالف نظر جامعه بينالمللي است. در اين چارچوب مايلم يادآوري كنم كه انتظار مشروع اكثر كشورهاي عضو، كه من آن را در نشست سال ٢٠٠٧ كنفرانس عمومي آژانس و جلسات شوراي حكام منعكس كردم، اين است كه آژانس درباره اعتبار اظهارات متناقض نخست وزير با اظهارات نماينده رژيم اسرائيل درخصوص دارا بودن سلاح هستهاي كه يك تهديد جدي براي امنيت منطقهاي و بينالمللي است، تحقيق نمايد.
وي همچنين تصريح كرد: اين نگراني جدي وجود دارد كه با وارد شدن آژانس به مسائلي فراتر از اساسنامه خود به طور مشخص مسائل غيرهستهاي همچون انفجارهاي با قدرت بالا و موشك، از وظيفه اساسنامهاي خود منحرف شود و فشارهاي بيشتري را بر دبيرخانه وارد آورد و يك رويه جديد مخرب عليه اعتبارآژانس ايجاد كند.
يکشنبه 19 خرداد 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: دنياي اقتصاد]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 173]