واضح آرشیو وب فارسی:تبیان: کاخ موزه گلستان ( قسمت سوم )
در قست دوم به تکمیل معرفی آثار تاریخی این مجموعه پرداختیم ، در این بخش شما را با نحوه مرمت های اخیر که در این اثر تاریخی لحاظ گردیده ، نحوه بازدید و بهای بلیت آشنا خواهیم کرد.کاخ گلستان تنها بخش باقیمانده از ارگ تاریخی تهران و در حقیقت قلب این ارگ قدیمی است که از دوره زندیه تا پهلوی آثار متنوع معماری در آن وجود دارد . این مجموعه علاوه بر برخورداری از معماری و تزئینات بسیار جالب و زیبا ، دارای اشیاء و آثار نفیس و منحصر به فرد ، چند هزار نسخه خطی هنری با ارزش ، حدود سی هزار قطعه عکس تاریخی ، اسناد سیاسی - اداری و نقشه های خطی بسیار مهم متعلق به دوره قاجار می باشد که هر کدام سرمایه ای بس عظیم و گرانبها برای کشور ما محسوب می گردند. و می توانند سیمای روشنی از این دوره بسیار مهم تاریخی و در واقع ایران قرن نوزدهم در عرصه های سیاسی، فرهنگی و هنری ترسیم نمایند.این مجموعه در دوره قاجار و پهلوی شاهد تغییرات گوناگونی بوده است . در دوره اول شاهد تداوم ، استمرار و وحدت در معماری بناها هستیم ، ولی متاسفانه در دوره دوم تخریبهای متعددی به چشم می خورد.با توجه به شرایط موجود کشور در اوائل انقلاب و آغاز جنگ تحمیلی و عدم تخصیص اعتبار لازم برای کارهای عمرانی در این مجموعه ، کماکان عملیات مرمت موردی و حفاظتی توسط دفتر فنی سازمان ملی حفاظت آثار باستانی در تهران ادامه می یابد.پس از تاسیس سازمان میراث فرهنگی کشور در سال 1366 کاخ گلستان از اداره بیوتات وزارت امور اقتصادی و دارایی جدا شد و تحت نظر سازمان مذکور قرار می گیرد.با توجه به این محدودیت و با اتکا بر امکانات موجود، برای رسیدن به اهداف پیش بینی شده اقدامهای ذیل بر اساس اولویتها به اجرا در آمدند:1.تکمیل و اتمام مرمتهای در دست اقدام2.انجام اقدامهای ضروری و زیر بنایی به منظور حفاظت از مجموعه و امکان انجام امور توسعه ای .3.سازماندهی فضاهای موجود شامل تعمیرات موردی ، مرمت تزئینات ، رنگ آمیزی ، نور پردازی و . . . به منظور احیاء بهره برداری از آنها .4.تلاش در جهت حفظ هویت معماری مجموعه از طریق بازسازی سبکی و تاریخی ابنیه و برچیدن الحاقات نادرست با توجه به اسناد و مدارک موجود.5.برنامه ریزی لازم برای بهره برداری از فضاها و مکانها و طراحی لازم به منظور تبدیل آنها به محلهای نمایش آثار و اشیاء مجموعه .6.توجه به بهسازی درختان و گیاهان محوطه به منظور حفظ و احیای باغ سنتی .
با در نظر گرفتن این سیاستها ، اهم اقدامات انجام شده در مدت چهار سال (1375-1378) را می توان به شرح ذیل برشمرد:احداث توقفگاه زیر زمینی به وسعت تقریبی ششصد متر مربع به منظور توقف وسایل نقلیه و عدم ورود آنها به محوطه و در نهایت ایجاد محیطی آرام و دلپذیر برای بازدید کنندگان.اتمام مرمت عمارت الماس و تبدیل آن به موزه آثار و اشیاء دوره فتحعلی شاه.تکمیل و توسعه حوضخانه مجاور خلوت کریمخانی واقع در طبقه همکف جبهه شمالی و تبدیل آن به نگارخانه مجموعه .تعمیر و مرمتهای موردی و استحفاظی ابنیه و تزئینات آنها.ساماندهی و تعمیر کاخ ابیض و رفع مشکلات و نیازهای خدماتی آن.مرمت و احیا گوشواره های غربی و شرقی ایوان تخت مرمر و تبدیل آنها به فضاهای قابل بازدید و معرفی اثر .مرمت و احیای عمارت معروف به چادر خانه در ضلع جنوبی محوطه و تبدیل آن به محل سخنرانی و برگزاری نمایشگاههای موقت.تبدیل حوضخانه عمارت الماس به محل چای خانه و قهوه خانه سنتی مجموعه.مرمت و احیای حوضخانه عمارت بادگیر و بهره برداری از آن به عنوان عکسخانه کاخ گلستان.مرمت و سازماندهی تالار معروف به حوضخانه واقع در زیر تالار عاج و بهره برداری از آن به عنوان موزه آثار نقاشی اروپایی . ساماندهی طبقه اول عمارت شمس العماره و اختصاص آن به نمایشگاه دائمی کتب و آثار نفیس خطی و هنری مجموعه.ادامه کف سازی و انجام مرمتهای مستمر و حفاظتی و همچنین برچیدن الحاقات به منظور حفظ هویت معماری مجموعه .مرمت ارسی، درها و آینه کاریهای تالار بلور واقع در سر در عمارت باب عالی مشرف به خیابان ناصر خسرو.توسعه و تجهیز کارگاه مرمت آثار و اشیاء تاریخی گلستان.تعبیه و نصب سیستم حفلاظتی الکترونیکی لازم در داخل موزه ها و نمایشگاهها .انجام تعمیرات لازم و رفع نواقص دستگاه ها و سیستم های گرمایش و سرمایش موجود در سطح مجموعه .تعویض سقف و خرپاهای قدیمی چوبی عمارت برلیان و تالار عاج به منظور جلو گیری از وقوع حریق ، امکان عبور دادن تاسیسات مکانیکی و الکترونیکی جمع آوری تیرها و خرپاهای چوبی پوسیده برای حفظ تزئینات و مقاوم سازی آن در حد امکان ، در مقابل وقوع زلزله که از جمله اقدامات کم نظیر مرمتی با توجه به وسعت و پیچیدگی آنها در سطح کشور است.بهسازی فضای سبز و تلاش درجهت آماده سازی محوطه برای ارائه خدمت به بازدید کنندگان.
اشخاص و گروه های مشمول رایگان1. گروه های سنی کمتر از 7 سال و بیشتر از 70 سال با ارائه کارت شناسایی معتبر.2. بازنشستگان با ارائه حکم بازنشستگی3. پژوهشگران و محققان با ارائه تاییدیه از مراکز تحقیقاتی و علمی مربوط.4. مدعوین و میهمانان رسمی دولت با ارائه دعوت نامه مربوط.5. اشخاصی که به منظور انجام فرایض و آیین های دینی در ساعت مقرر وارد مساجد و اماکن متبرکه می شوند.6. عموم مردم در روز 28 اردیبهشت (روز جهانی موزه).7. کودکان و نوجوانان و والدین همراه ایشان در روز 16 مهر (روز جهانی کودک).8. گروه های دانش آموزان و دانشجویان به همراه معلمان ، استادان و سرپرستان آنان با ارائه معرفی نامه و هماهنگی قبلی.9. دانش آموزان و دانشجویان در ایام دهه فجر با ارائه کارت شناسایی یا معرفی نامه.10. اعضای ایکوم (سازمان جهانی موزه ها ) با ارائه کارت شناسایی .11. اعضای کاج (کانون ایرانگردان و جهانگردان جوان) با ارائه کار شناسایی.12. اعضای انجمن دوستداران یادگارهای فرهنگی با ارائه کارت شناسایی.13. دارندگان کارت ویژه بازدید، صادره از دفتر ریاست سازمان میراث فرهنگی کشور.14. کارکنان سازمان میراث فرهنگی کشور و خانواده های آنان با ارائه کارت شناسایی.اشخاص و گروه ها مشمول بازدید با پرداخت نیم بهابازدید دانش آموزان ، دانشجویان ، معلمان و استادان دانشگاه ها به صورت انفرادی با ارائه کارت شناسایی به میزان مبلغ مقرر خواهد بود.اشخاص و گروه های مشمول بازید با بهای ثابتافراد تحت پوشش کمیته امداد خمینی (ره) و سازمان بهزیستی ، آزادگان ، جانبازان و خانواده های معظم شهدا ، کارکنان وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و سازمان های وابسته و خانواده های آنها ( به استثنای سازمان میراث فرهنگی کشور ) ملزم به پرداخت ورودیه به میزان 1000 ریال خواهند بود.
نحوه دسترسی :مجموعه تاریخی کاخ موزه گلستان در میدان 15 خرداد ( ارگ ) تهران واقع گردیده است .این مجموعه با استفاده از وسایل نقلیه عمومی قابل دسترسی می باشد . برای دیدن جزییات دقیق تر به نقشه راهنما مراجعه فرمایید .پلان نقشه کاخ گلستانتلفن های اصلی:تلفن :3113335دور نگار: 3111811صندوق پستی :4595 - 11365امکان ویژه :فروشگاه محصولات فرهنگی : در طبقه همکف کاخ ابیض قرار دارد.چایخانه سنتی: در زیر زمین تالار الماس واقع شده است.باجه اطلاعات :در قسمت ورودی کاخ می باشد.راهنمای بازید کنندگان :در قسمت ورودی هر مجموعه راهنمایان آماده پاسخ گویی و راهنمایی در خصوص مجموعه می باشد.عکاسی و فیلمبرداری :در بعضی از قسمتها بدون استفاده از فلاش و سه پایه مجاز است .استعمال دخانیات در سراسر مجموعه ممنوع است.زمان بازدید :هم روزه از ساعت 9 الی 3 بعد از ظهر به استثنای روزهای یکشنبه و پنج شنبه و تعطیلات رسمی
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: تبیان]
[مشاهده در: www.tebyan.net]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 5074]