واضح آرشیو وب فارسی:مهر: 15 خرداد و ارتحال امام/تصوير كمرنگ مناسبتها در قاب كوچك تلويزيون و پرده نقرهاي
پخش فيلمهاي تكراري و نامرتبط با ايام قيام 15 خرداد و ارتحال امام خميني (ره) اين نكته را يادآور ميشود كه سينما و تلويزيون ايران در توجه به اين مقاطع ويژه سهلانگاري كردهاند.
به گزارش خبرنگار مهر، با فرا رسيدن مناسبتهايي ويژه كه هر سال تكرار شده و از پي هم ميگذرند بار ديگر توجه مخاطب پيگير به كمبود فيلمهايي متناسب با اين مناسبتها در عرصه سينما و تلويزيون جلب ميشود.
قيام 15 خرداد 1342 در برگي خاص از تاريخ معاصر كشور نقش بسته و رحلت امام خميني (ره) بنيانگذار جمهوري اسلامي ايران نيز سال 1368 اتفاق افتاده است. گذر 19 سال از رحلت امام و 45 سال از قيام 15 خرداد به نظر ميآيد فرصتي كافي براي پرداختن به اين دو واقعه و ساخت آثاري مناسب نمايش در اين ايام خاص باشد. اما چگونه است كه شبكههاي تلويزيوني امسال هم مانند سالهاي گذشته به نمايش چند فيلم تكراري و همچنين آثار نامرتبط با اين دو مناسبت روي آوردهاند؟
آن سفر كرده
امسال شبكه اول سيما به نمايش چند تله فيلم تازه توليد در اين ايام خاص اكتفا كرده كه در اين ميان تنها موضوعيت يكي از اين آثار به مناسبت قيام 15 خرداد مرتبط است. فيلم تلويزيوني "آن سفر كرده" به كارگرداني مصطفي صفاري و تهيهكنندگي عليرضا سبط احمدي بر مبناي فيلمنامه منصور انوري به مناسبت 15 خرداد و با محور قرار دادن اتفاقات اين روز توليد شده است.
شبكه دو سيما سه فيلم ايراني براي اين ايام در نظر گرفته كه در اين ميان تله فيلم "پاتوق" جواد مزدآبادي به اتفاقات دهه اول محرم در يك داستان امروزي ميپردازد. دو فيلم سينمايي تكراري "از كرخه تا راين" ابراهيم حاتميكيا و "خداحافظ رفيق" بهزاد بهزادپور نيز از اين شبكه پخش ميشوند كه هر دو در زمره فيلمهاي دفاع مقدسي قرار ميگيرند.
نكته جالب اينكه فيلم حاتميكيا سال گذشته هم در چنين روزي از شبكه دو پخش شد و به نظر ميآيد سكانس كليدي فيلم كه در آن سعيد (علي دهكردي) تصاوير مراسم تشييع و خاكسپاري امام (ره) را تماشا كرده و واكنش نشان ميدهد از معدود صحنههاي مرتبط با اين واقعه در فيلمهاي سينمايي ايراني است.
شبكه چهار با فيلم ايراني "پدر" مجيد مجيدي و فيلم خارجي "زندگي مخفي كلمات" اين ايام را پاس ميدارد كه هر دو تكراري هستند و "زندگي مخفي كلمات" در ايام نوروز از تلويزيون پخش شده است.
شبكه تهران نيز فيلمهاي "تاوان" رضا غفاري و "نسيم شمال باد جنوب" محمدمهدي عسگرپور را براي مخاطبان خود آماده كرده است. باز هم نكته جالب اينكه فيلم عسگرپور كه درباره نوجواني روستايي در بهمن سال 1357 است كه شور و شوق ديدار امام او را با ماجراهايي روبرو ميكند، سال گذشته نيز در همين مناسبت از شبكه تهران پخش شد.
اين نكته يادآور ميشود كه تا چه حد توليدات متناسب با اين مناسبتها اندك است، طوري كه معدود آثار مرتبط نيز به پخش تكراري سالانه ميرسند و كاستيهاي اين حيطه متأسفانه با توليداتي جايگزين ميشود كه در اكثر موارد كوچكترين ربطي به اين وقايع مهم و تأثيرگذار ندارند. به اين ترتيب چگونه ميتوان انتظار داشت اين اتفاقات به گونهاي همهجانبه و درخور نام و جايگاهشان در حافظه تاريخي ملت ما و بخصوص نسل آينده ثبت شوند؟
در طول اين سالها از آثاري كه مرتبط با مناسبت رحلت امام خميني (ره) ساخته شده و هنوز هم قابل ارجاع و يادآوري هستند، ميتوان به چند مورد معدود اشاره كرد. محدود بودن اين آثار ميتواند اين پرسش حياتي را طرح كند كه چرا اين بسترهاي مستعد در عرصه سينما و تلويزيون آن گونه كه بايد مورد توجه قرار نگرفتهاند و جاي خالي آنها با گذشت اين سالها هنوز احساس ميشود؟
"فرزند صبح" فيلم سينمايي بهروز افخمي، روايتگر زندگي بنيانگذار جمهوري اسلامي حضرت امام خميني (ره) در دوران كودكي و نوجواني است. در اين فيلم آرمان ايرانپور، هادي حيدري و عبدالرضا اكبري به ترتيب در نقش كودكي، جواني و ميانسالي امام (ره) ظاهر شدهاند. اين فيلم سال 1383 كليد خورد و پس از پايان فيلمبرداري هنوز در مراحل فني به سر ميبرد.
هديه تهراني، آتيلا پسياني، محمدرضا شريفينيا و اليكا عبدالرزاقي ديگر بازيگران فيلم به تهيهكنندگي محمدرضا شرفالدين هستند. سيفالله داد تدوين فيلم را انجام داده و ساخت موسيقي "فرزند صبح" پس از منتفي شدن حضور انيو موريكونه توسط كيوان هنرمند قطعي شده اما به دليل مشكلات مالي هنوز شروع نشده است.
"صنوبر" فيلم / مجموعه مجتبي راعي كه سال 78 ساخته شد، ابتدا "سال سخت در خمين" نام داشت. قرار بود نسخه سينمايي اين فيلم پس از نمايش در بيست و يكمين جشنواره فجر اكران شود اما پس از مدتي (سال 84) مجموعه آن همزمان با سالروز رحلت امام خميني (ره) در پنج قسمت از تلويزيون پخش شد و نسخه سينمايي آن هيچ وقت اكران نشد. حسين محجوب و زهرا سعيدي از بازيگران اين مجموعه هستند كه بر اساس فيلمنامهاي از منصور براهيمي و راعي شكل گرفته است.
داستان اين فيلم / مجموعه بخشي از دوران نوجواني حضرت امام (ره) را به تصوير ميكشد كه به دليل از بين رفتن قدرت حكومت مركزي ناامني در كشور به شكل گسترده به وجود آمده بود و هجوم روسها از شمال و انگليسها از جنوب شرايطي نامساعد را براي مردم به وجود آورده بود. البته "صنوبر" بيشتر به يك كار تاريخي نزديك است تا مجموعهاي درباره زندگي حضرت امام (ره) و شرايطي را ترسيم ميكند كه باعث شكلگيري مبارزات عليه رژيم شاهنشاهي در ايران شد.
فرزند صبح
"آفتاب و زمين" مجموعه تلويزيوني جواد شمقدري به مناسبت صدمين سال تولد امام خميني (ره) در سال 78 به توليد رسيد. محوريت اين مجموعه با سيدمصطفي موسوي خميني پدر امام است و در عين حال نگاهي به الگوهاي رايج سينماي تاريخي هم دارد. اين مجموعه داستاني در به تصوير كشيدن بخشهاي مربوط به دوران كودكي و شخصيت پدر امام كاري موفق بود و در آن وليالله مومني نقش پدر امام (ره) را ايفا ميكرد.
"آفتاب و عشق" مستند جواد شمقدري و مجيد مجيدي از اولين روز ارتحال امام تا چهلمين روز رحلت ايشان است. به دليل استقبال مجامع بينالمللي از اين مستند كارگردان با ترجمه و دو زبانه كردن و آهنگسازي سعيد شهرام، توانست اين مستند را به عنوان يكي از آثار برتر از مراسم ارتحال امام (ره) در كارنامه خود ثبت كند.
"روحالله" مستند محمد دبوق فيلمساز لبناني با حمايت شبكه ماهوارهاي المنار لبنان ساخته شده است. اين مستند شامل مصاحبه با شصت نفر از كارشناسان، صاحبنظران و شخصيتهاي سياسي از كشورهاي مصر، فرانسه، آمريكا، لبنان، انگلستان و ايران درباره امام (ره) است كه به فارسي دوبله شده است.
دوشنبه 13 خرداد 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: مهر]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 302]