واضح آرشیو وب فارسی:جام جم آنلاین: تغيير زندگي جهاني با گرم شدن آب و هوا
جام جم آنلاين: گرم شدن زمين به وسيله انسانها بر تعداد زيادي از سيستمهاي مادي و بيولوژيكي در زمين تاثير ميگذارد. اين اثرات بر موجودات زنده شامل زودتر درآمدن برگهاي درختان و گياهان در نواحي مختلف، مهاجرت گونهها به ارتفاعات بالاتر در نيمكره شمالي، وجود تغييرات در مهاجرت پرندگان در اروپا، آمريكاي شمالي و استراليا و نيز انتقال ماهيان و پلانكتونهاي اقيانوسها از مناطق سردسير به گرمسير ميشود.
دانشمندان ميگويند انسانها با افزايش انتشار گازهاي گلخانهاي بر آب و هوا تاثير ميگذارند و گرم شدن زمين، موجب اثراتي بر سيستمهاي بيولوژيكي و مادي در سطح جهاني ميشود.
برخي از اثرات مشاهده شده اين تغييرات عبارتند از تغييرات سيستمهاي مادي مثل ذوب شدن تودههاي يخ و لايههاي منجمد زمين و گرم شدن درياچهها و رودخانهها.
سيستمهاي بيولوژيكي نيز تحت تاثير انواع روشها مانند شكوفه كردن گلها پيش از فرارسيدن بهار، مهاجرت زودتر پرندگان پيش از فصل مهاجرت و حركت گونههاي حيواني و گياهي به نواحي قطبي و ارتفاعات قرار ميگيرند.
در محيطهاي آبزي مثل اقيانوسها، درياچهها و رودخانهها، پلانكتونها و ماهيان از نواحي سردسير به مناطق گرمسير انتقال مييابند.
تحقيقات دانشمندان، تصويري از تغييرات را در مقياسهاي قارهاي نشان داده است. تحقيقات قبلي اساسا در پديدههاي انفرادي يا نواحي كوچكتر مشاهده ميشد.
در سيستمهاي مادي، 95 درصد تغييرات مشاهده شده با گرايشهاي گرم شدن سازگارند كه شامل كاهش تودههاي يخ در تمام قارهها، ذوب شدن لايههاي منجمد زمين، فرا رسيدن زود هنگام بهار در جريان آب رودخانه و نيز گرم شدن آب ميشود. در ميان موجودات زنده ساكن اين سيستمها،90درصد آنان با گرم شدن زمين سازگار هستند.
طبق گفته محققان، بعيد به نظر ميرسد كه هيچ نيرويي به جز انسان بتواند موجب تغييرات آب و هوا شود. عواملي چون قطع درختان جنگلي يا دگرگونيهاي طبيعي اقليمي نميتوانند موجب چنين تغييراتي شوند و احتمالاعوامل انساني گرم شدن آب وهوا، اثرات مشخصي بر سيستمهاي مادي و بيولوژيكي ميگذارند.
انسانها به واسطه افزايش انتشار گازهاي گلخانهاي، بر آب و هوا تاثير ميگذارند. گرم شدن زمين موجب اثراتي برسيستمهاي مادي و بيولوژيكي ميشود كه هم اكنون در مقياس كلي و در آمريكاي شمالي، اروپا و آسيا قابل استناد است.
تحقيقات، نمونههاي تغييرات را در آمريكاي شمالي، آسيا و اروپا بيشتر نشان ميدهند، چون مطالعات بيشتري در آنجا انجام شده است. در قارههاي ديگر شامل آمريكاي جنوبي، استرليا و آفريقا، تغييرات در سيستمهاي بيولوژيكي و مادي به طور پراكنده مشاهده شدهاند.
آزاده ارشادي
دوشنبه 13 خرداد 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: جام جم آنلاین]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 135]