واضح آرشیو وب فارسی:اطلاعات: خراسان رضوي، در راه تبديل شدن به قطب پركشش گردشگري
مشهد ---- خبرنگار اطلاعات: اختصاص 5 هزار ميليارد ريال تسهيلات بانكي ارزان قيمت براي اجراي پروژههاي بالاي 10 ميليارد ريال در عرصه گردشگري خراسان رضوي و 43 ميليارد ريال اعتبار براي تقويت زيربناها در اين عرصه اقدام بزرگي است كه از اوايل امسال در اين استان آغاز شده است. مسئولان محلي با بهرهمندي از اعتبارات ملي و استاني در پي آنند كه از خراسان رضوي در جايگاه خاستگاه تمدن كهن و سرزميني باستاني و قديمي و مركز آن مشهد، قطبي پركشش براي حضور زائران ايراني و جهانگردان خارجي بسازند.
سازمان ميراث فرهنگي استان خراسان رضوي مأموريت دارد با بررسي كارشناسانه 20 منطقه نمونه گردشگري را در خراسان رضوي شناسايي و مقدمات بهرهوري بهينه از آنها را براي گردشگران فراهم كند. تجهيز و ايجاد 7 موزه تاريخي، صرف 8 ميليارد ريال براي بازسازي امكانات آرامگاه فردوسي و باغ نادري و پرداخت 8 ميليارد ريال براي توسعه و ايجاد اقامتگاه گردشگران از ديگر اهدافي است كه بايد يكي پس از ديگري محقق و زمينه براي افزايش درآمد ارزي و ريالي مشهد و ساير شهرهاي استان از طريق ارائه خدمات به مسافران فراهم شود.
منطقه مستعد خاوران
خاوران يا همان خراسان براساس نظريات باستانشناسان و آثار يافته شده در اطراف كشف رود، پيشينهاي 800 هزار ساله دارد. به همين دليل خراسان رضوي را در زمره قديميترين مراكز تمدن پيش از تاريخ محسوب ميكنند. مورخان تصريح دارند: پيش از آنكه آرياييها وارد فلات ايران شوند، اقوامي از آسياييها در اين سرزمين زندگي ميكردند.
اين سرزمين در قرن ششم پيش از ميلاد تحت تصرف هخامنشيان قرار گرفت و پس از انقراض آن سلسله و استقرار دولت سلوكي، به حيات پررونق خود ادامه داد. سرزمين خراسان در عصر اشكانيان و ساسانيان يكي از چهار ولايت بزرگ ايران زمين شامل به معناي شمال، خراسان (شرق) نيمروز (جنوب) و باختر(مغرب) به شمار ميرفت.
اين تقسيمات در دوران اسلامي نيز حفظ شد. بيترديد شكوه و عظمت و رفت و آمد در اين ديار با حضور هشتمين اختر آسمان امامت و ولايت حضرت رضا(ع) بسيار فزوني يافت و شايد بتوان گفت از سده سوم هجري، خراسان رضوي و به ويژه حوزه كشف رود يا همان توس قطب اصلي سير و سفر ايران بوده است.
رشد و توسعه مشهد و محدوده توس كه از دوران افشاريه آغاز شده بود در سالهاي بعد باشتاب افزونتري تداوم يافت تا جايي كه امروز مشهد را دومين كلانشهر مذهبي و از حيث اهميت و جايگاه شهري مهمترين شهر ايران بعد از پايتخت ميدانند. در مجموعه شهرهاي استان خراسان رضوي تواناييها و جاذبههاي سرشاري وجود دارد كه هر كدام از آنها ميتواند استان را به نقطهاي پركشش براي مسافرت تبديل كند. به عنوان مثال درگذشته برنامهريزي براي آرامگاههاي عطار و خيام در نيشابور، اگر به طور مناسبتري صورت ميگرفت ميتوانست از اين شهر، شيراز، ديگري در شرق ايران بنيان نهد.
وجود بزرگترين قناتها و طولانيترين كاريزهاي جهان در گناباد، تعدد بقعه امامزادگان در همه شهرها و نواحي و مشاهيري نظير ملاهادي سبزواري، قطبالدين حيدر و... نيز بضاعتهاي هزينه نشدهاي از اين استان به شمار ميروند كه همچنان منتظر تحركت مسئولان هستند.
همت ميخواهد
به نظر ميرسد براي دگرگوني در صنعت گردشگري خراسان رضوي و مشهد، چاره درد فقط پول و اعتبار نيست و بايد همت و تلاش مضاعف هم مورد توجه و اهتمام قرار گيرد. چند سال پيش رهبر فرزانه انقلاب حضرت آيتالله خامنهاي ضمن بازديد از آرامگاه حكيم سخن، فردوسي توسي، به مسئولان وقت دستور داد فضايي در شأن خالق شاهنامه و ارادتمندان حكيم ابوالقاسم فردوسي تدارك ببينند.
با وجود گذشت يك دهه از آن اتفاق مبارك، و با تشكيل ستاد احياي توس و بازسازي آرامگاه فردوسي هنوز بر سر بسياري از مسائل چانهزني وجود دارد و گام محسوسي برداشته نشده است.
اين مسأله را ميتوان در كلات نادري به عنوان منطقهاي چند هزار ساله، تايباد، تربت حيدريه، سرزمين بيهق يا سبزوار و ديگر مكانها نيز مشاهده كرد.
در حال حاضر، سفر به مشهد براي دوستداران اين شهر گران است، با شبي 50 هزار تومان هزينه اقامت و روزي 30 هزار تومان پول غذا و اياب و ذهاب، نميشود اين كلانشهر را به قطب ايرانگردي تبديل كرد.
صنعت هتلداري در مشهد يك تكيه گاه جدي براي اقتصاد اين كلانشهر محسوب ميشود، اما امكانات و داشتهها بايد به گونهاي مديريت شود كه چرخ اقتصادي شهر هميشه و با دوام بچرخد و با نسيمي موجب در هم ريختگي اوضاع نشود. رسيدگي به ييلاقات، مكانهاي مذهبي و تاريخي هم ميتواند در اين مسير طرحهاي بلند دولت را عملي كند، به شرط آنكه گام بلند دولت با تداوم تلاش مديران محلي توام باشد.
شنبه 11 خرداد 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: اطلاعات]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 182]