واضح آرشیو وب فارسی:جام جم آنلاین: گزارش همايش سراسري اهداكنندگان عضو مغزهايي كه ميميرند، بيماراني كه انتظار ميكشند
جام جم آنلاين: سال گذشته در كشور تنها 165اهداي عضو انجام شده، در حالي كه 10 تا 16 درصد از مرگهاي به وقوع پيوسته در ICU و يك تا 5 درصد از كل فوتيهاي بيمارستاني كشور مرگ مغزي هستند و از سوي ديگر در سايت پيوند اعضاء دانشگاه علوم پزشكي شهيد بهشتي 148 هزار نفر آمادگي خود را براي اهداي عضو اعلام كردهاند.
در واقع وقتي اين آمارها را كنار هم قرار ميدهيم، ضعف در سيستم شبكه پيوند در كشور را نتيجه ميگيريم، ضعفي كه در آموزش، فرهنگ و پوشش نظام پيگيري و سلامت مشهود است.
رئيس دانشگاه علوم پزشكي شهيد بهشتي نيز به معدل پايين سرانه بهرهوري از اعضاي مرگ مغزي در ايران اشاره ميكند و معتقد است: به موجب قانون پيوند اعضاي بيماران اعم از خصوصي و دولتي مرگ مغزي مصوب سال 79، همه واحدهاي درماني موظف به معرفي موارد مرگ مغزي به واحدهاي فراهمآوري پيوند اعضاء هستند.
زالي در همايش سراسري اهداكنندگان عضو، با بيان اين كه آموزش از مهمترين مباحث مطرح در پيوند و اهداء عضو است، ادامه ميدهد: اين آموزش شامل بخش درون حرفهاي و همگاني است.
وي با تاكيد بر ضرورت حفظ نسج مغزي و مداخلات آموزشي براي شناسايي سريع و تعيين به هنگام مرگ مغزي ميگويد: اگر تمام اقدامات به درستي انجام شود و اما پيوند در فرصت طلايي صورت نگيرد، هيچ تلاشي موثر نخواهد افتاد، ازاينرو تشكيل سيستم شبكه پيوند الزامي است.
رئيس دانشگاه علوم پزشكي شهيد بهشتي، با تاكيد بر ضرورت وجود بهترين سيستم ترابري هماهنگ، به روز، مكانيزه مطابق با آخرين اطلاعات به همراه وجود ناوگان حرفهاي، علمي و تجهيزاتي تاكيد ميكند: اگر پيوند بدون در نظر گرفتن سايرعوامل چون فشارخون و تنظيم الكتروليتها صورت گيرد، قطعا در كاهش مدت بقاي پيوند تاثيرگذار خواهد بود.
بازگشت مرگ مغزي؟!
در سايت پيوند اعضاي دانشگاه شهيد بهشتي 148 هزار نفر آمادگي خود را براي اهداي عضو اعلام كردهاند كه حدود 56 درصد از آنان زير 25 سال سن دارند و 55 درصد از افراد داوطلب اهداي عضو به ثبت رسيده در سايت دانشگاه، زنان هستند.
يك تا 5 درصد از مرگهاي جامعه ايراني از مسير مرگ مغزي عبور ميكنند و 15 تا 30 درصد از بستري شدگان در بخش ICU هم با مرگ مغزي هستند. به تعبير ديگر از هر 3 فرد بستري در ICU يك نفر به مرگ مغزي مبتلا و كانديد اهداي اعضاء هستند. اين در حالي است كه هماكنون منابع بالايي از مرگ مغزي استحصال نميشود.
رئيس دانشگاه علوم پزشكي شهيد بهشتي تشخيص درست مرگ مغزي را براي طي فرآيند آمادهسازي الزامي ميداند و معتقد است: فرهنگسازي در اين زمينه مستلزم تشخيص قطعي مرگ مغزي براساس مباني علمي، مستند و مبتني بر شواهد عيني است. تشخيص مرگ مغزي دقيقترين و غيرقابل انعطافپذيرترين موارد است.
زالي با اشاره به باور غلط مردم مبني بر برگشتپذيري مرگ مغزي ميگويد: تبيين مرگ مغزي و اثبات آن از مهمترين موارد در بحث اهداء عضو از مرگ مغزي است.
به گفته او، با وجود قانون و آييننامه اجرايي پيوند اعضاء از مرگ مغزي و فرهنگ ديني - مذهبي در كشور، هنوز بدرستي از پتانسيلهاي موجود استفاده نميشود.
طولاني بودن مدت فهرست انتظار
رئيس اداره پيوند و بيماريهاي خاص وزارت بهداشت، با اشاره به 165 اهداي عضو از موارد مرگ مغزي در سال گذشته ميگويد: در سال گذشته 311 پيوند كليه از جسد، 162 پيوند كبد، 3 پيوند ريه و 31 پيوند پانكراس در كشور صورت گرفت.عقيقي با اعتقاد به اينكه براي كاهش فاصله موجود با استاندارد جهاني بايد دسترسيها را افزايش داد، ادامه ميدهد: هماكنون هيچ بيماري به علت عدم استطاعت مالي از پيوند از جسد محروم نميشود و حداقل مداخله تامين منابع مالي مورد نياز است.
رئيس اداره پيوند بيماريهاي خاص وزارت بهداشت، طولاني بودن مدت فهرست انتظار را دليلي براي مرگ فرد نيازمند عضو پيوندي ميداند: گسترش بخش پيوند و واحد فراهمآوري در سطح كشور الزامي است. وي انتقال اهداكنندگان از جسد را دغدغه اصلي در كشور عنوان و اظهار ميكند: در مدل ايراني پيوند، جسد منتقل ميشود.
اين در شرايطي است كه در ساير كشورها ترابري مجهزتري وجود دارد. رئيس اداره پيوند و بيماريهاي خاص وزارت بهداشت، به وجود دست كم 8 واحد فراهمآوري اعضا اشاره ميكند و آن مراكز را پاشنه آشيل پيوند اعضا ميداند.
در هر صورت، هماينك كه شما اين گزارش را ميخوانيد، بيماران زيادي در نوبت پيوند اعضا هستند، در حالي كه آمار مرگ مغزيها در كشور ما از ديگر كشورها نيز بيشتر است. بنابراين مسوولان و نهادهاي فرهنگي بايد براي ترويج فرهنگ اهداي عضو راهكارهاي عملياتي بجويند.
شنبه 11 خرداد 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: جام جم آنلاین]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 234]