واضح آرشیو وب فارسی:الف: تراز منفي توليد و مصرف گاز در كشور
توليد گاز طبيعي تا پايان امسال به حداكثر 500 ميليون متر مكعب در روز خواهد رسيد، اين در حالي است كه پيش بيني مي شود در روزهاي سرد سال مصرف گاز به 700 ميليون متر مكعب در روز برسد.
به گزارش خبرنگار مهر، بررسي آمار و وضعيت توليد و مصرف گاز طبيعي در كشورمان حاكي از اين است كه احتمالا شركت ملي گاز براي تامين نياز گاز مشتركان در زمستان امسال با مشكل مواجه شود.
توليد گاز طبيعي تا پايان امسال به حداكثر 500 ميليون متر مكعب در روز مي رسد. اين در حالي است كه نياز كشور در روزهاي سرد سال ، از مرز 700 ميليون متر مكعب خواهد گذشت. بدين ترتيب به نظر مي رسد در فصل زمستان حداقل 200 ميليون متر مكعب كسري تراز روزانه گاز طبيعي را كه به گفته مدير عامل شركت ملي گاز ايران از سالها پيش وجود داشته را شاهد خواهيم بود.
از سوي ديگر به گفته منابع كارشناسي در واحدهاي برنامه ريزي وزارت نفت، اگر برنامه ريزي صورت گرفته در اين وزارتخانه مبني بر افزايش روزانه 75 ميليون متر مكعب گاز طبيعي از نفت مناطق مركزي و فازهاي 9 و10 پارس جنوبي محقق نشود، موازنه منفي توليد و مصرف گاز طبيعي به مراتب بيش از 200 ميليون متر مكعب در روز خواهد بود.
افزايش ظرفيت پالايشگاه هاي گاز
پيش از اين نيز محمد باقر بان مدير امور پالايش شركت ملي گاز ايران از افزايش ظرفيت پالايش گاز طبيعي به روزانه 500 ميليون متر مكعب خبر داده بود. اين در حالي است كه اين امكان وجود دارد كه توليد گاز طبيعي در سال جاري كمتر از اين ميزان باشد و بخشي از ظرفيت پالايشگاههاي گاز بدون استفاده بماند.
به گزارش مهر، وزارت تصميم دارد 25 ميليون متر مكعب به ظرفيت توليد روزانه گاز طبيعي شركت نفت مناطق مركزي ايران اضافه كند، ضمن اينكه تلاش اين وزارتخانه اين است كه با راه اندازي فازهاي 9 و10 ميدان گازي پارس جنوبي قبل از آغاز فصل سرما،50 ميليون متر مكعب گاز را وارد شبكه گاز رساني كشور كند.
هر چند وزير نفت هر هفته از پيشرفت اين فازها بازديد مي كند تا در زمان پيش بيني شده به بهره برداري برسند اما برخي از منابع در وزارت نفت از تاخير در بهره برداري از اين فازها خبر مي دهند.
در همين حال آمارها حاكي از اين است كه متوسط توليد گاز طبيعي در سال گذشته 336 ميليون متر مكعب در روز بوده است كه با آغاز فصل سرما اين ميزان از مرز روزانه 400 ميليون متر مكعب گذشت و در نيمه اول دي ، نيمه دوم دي و 15 روز اول بهمن سال گذشته ، به ترتيب 438 ، 457، و 466 ميليون متر مكعب رسيد.
اين در حالي است كه با احتساب محدوديتهايي كه براي نيروگاه ها و صنايع بزرگ در نظر گرفته شده بود ، تقاضاي گاز طبيعي به متوسط روزانه 600 ميليون متر مكعب در ماههاي دي و بهمن رسيد كه به دليل تامين ناقص ، شاهد قطع گسترده گاز در استانهاي مختلف كشور بوديم.
به گزارش مهر، در زمستان سال گذشته ، 4 دوره قطع گاز در كشور رخ داد كه به ترتيب و در دوره هاي مختلف 213 هزار، 501 هزار، و 260 هزار و 63 هزار خانواده با قطع گاز و تعداد بيشتري نيز با افت فشار مواجه شدند.
معضل تراز منفي گاز
هر چند از قطع گاز وارداتي تركمنستان و سرماي شديد ، فراگير و پايدار به عنوان عوامل اصلي قطع افت فشار گاز طبيعي در زمستان سال گذشته ياد مي شود ، اما بررسي ها نشان مي دهد كه در شرايط عادي نيز تراز منفي گاز اجتناب ناپذير است.
در حال حاضر توليد روزانه گاز طبيعي كمتر از 300 ميليون متر مكعب در روز است كه با پايان پيگ راني خطوط انتقال ، تعميرات اساسي در پالايشگاه هاي گاز و تعمير ساير تاسيسات پالايش و انتقال گاز طبيعي اين رقم تا سقف 65 درصد وضع موجود افزايش مي يابد، اين در حالي است كه نياز كشور در سال جاري بيش از 700 ميليون متر مكعب خواهد بود .
بدين ترتيب پيش بيني مي شود امسال نيز تامين گاز برخي از شهرهاي كشور با مشكل مواجه شود. گزارشها حاكي از آن است كه سهم مصرف خانگي گاز در ماههاي گرم سال به كمتر از 50 درصد كاهش مي يابد و به همين دليل تراز منفي گاز در ماه هاي گرم سال به بحران تبديل نمي شود. به عنوان مثال، اين روزها مصرف بخش خانگي حدود 110 ميليون متر مكعب معادل 37 درصد مصرف كل كشور است. اما در سرماي زمستان ، نمودارهاي آمار مصرف به تسخير مشتركان خانگي در مي آيد.
مقابله با افزايش مصرف در بخش خانگي
در زمستان سال گذشته مصرف گاز طبيعي بخش خانگي به ركورد 409 ميليون متر مكعب در روز يعني بيش از 87 درصد مصرف مصرف كل كشور رسيد . با توجه به اينكه شركت ملي گاز و شركت ملي نفت ايران تا پايان پاييز امسال قادر به افزايش ظرفيت توليد و پالايش گاز طبيعي در حد نياز نيستند، به نظر مي رسد تنها راه پيش روي اين شركتها براي غلبه بر كمبود گاز، كاهش چشمگير مصرف در بخش خانگي است.
به كار گيري راهكارهاي قيمتي و فرهنگي
از سوي ديگر، در فصل سرد سال گذشته دهكهاي 8،9، و10 مصرف كنندگان خانگي به ترتيب حدود 10، 9 و 12 درصد مصرف گاز بخش خانگي را به خود اختصاص داده اند . اين در حالي است كه اعضاي اين دهكها كمتر از 2 درصد مصرف خانواده هاي تحت پوشش شبكه گاز را تشكيل مي دهند.
هر چند نمي توان از تلاش شبانه روزي كاركنان شركت گاز براي مقابله با موج سرما غافل شد اما به نظر مي رسد براي كنترل لجام گسيخته مصرف و مقابله با مشكل كمبود گاز، به كار گيري روشهاي موثر بر مديريت مصرف به ويژه راهكارهاي قيمتي و فرهنگي بسيار ضروري و موثر است.
شنبه 11 خرداد 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: الف]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 145]