واضح آرشیو وب فارسی:موج: گفت و گويمعاون بازرگاني شركت پخش فرآورده هاي نفتي در گفت وگو با موج:امارات و عربستان رقباي بانكرينگ ايران در بازار خليج فارس فروش 4 ميليون تن نفت كوره به كشتي ها تا سال 88
خبرگزاري موج - گروه اقتصاد صنعت و بازرگاني از سال 1385 عمليات سوخت رساني به كشتي و شناورهاي عبوري منطقه خليج فارس و تنگه هرمز توسط شركت ملي پالايش و پخش فرآورده هاي نفتي ايران با فروش 200 هزار تن نفت كوره در سال آغاز شد.
بر اساس برنامه ريزي هاي به عمل آمده توسط شركت ملي پالايش و پخش فرآورده هاي نفتي ايران، ايران بايد تا سال آينده حداقل 25 درصد بازار سود آور بانكرينگ خليج فارس و درياي عمان را به خود اختصاص دهد.
وجود سوخت با استاندارد و فراوان و همچنين گستره آبي منحصر به فرد در سراسر خليج پارس تا درياي عمان مزيت هاي منحصر به فرد كشور براي كسب درآمدهاي اقتصادي و سود آوري را براي كشور فراهم مي سازد . از اين رو با سيد اسدالله احمدي نژاد معاون بازرگاني شركت ملي پخش فرآورده هاي نفتي ايران گفت وگويي در خصوص سوخت رساني به كشتي ها ترتيب داده ايم كه شرح آن را مي خوانيد:
شركت ملي پخش فرآورده هاي نفتي ايران تاكنون براي سوخت رساني دريايي به كشتي ها در بنادر جنوبي كشور به چه موفقيت هايي دست يافته و به طور كلي به چه چشم اندازي براي توسعه «بانكرينگ» در كشور انجام شده است؟
در سال 1385 حجم نفت كوره عرضه شده به كشتي ها در بنادر جنوب كشور حدود 200 هزارتن بوده كه اين ميزان سوخت حدود 35 ميليون دلار درآمد زايي براي كشور به همراه داشته است . در سال گذشته هم حدود 1/1 ميليون تن از طريق بانكرينگ عرضه شده كه ارزش ارزي اين ميزان سوخت 450 ميليون دلار بوده است. براي سال جديد (1387) براي فروش حدود 5/2 ميليون تن بوده نفت كوره به كشتي ها برنامه ريزي شده كه در صورت تحقق اين ميزان فروش حدود يك ميليارد و 250 ميليون دلار درآمد ارزي نصيب كشور خواهد شد. اما مهم ترين هدف گذاري شركت ملي پخش فرآورده هاي نفتي ايران براي سال آينده خواهد بود كه براي اين سال فروش چهار ميليون سوخت را در برنامه داريم.
در حال حاضر سهم ايران در بازار بانكرينگ حوزه خليج فارس و درياي عمان چقدر است؟ شركت ملي پخش براي سال هاي آتي چه برنامه ريزي كرده است؟
در سال 85 سهم ايران در بازار بانكرينگ منطقه حدود 5/0 درصد بود كه اين ميزان در سال گذشته به حدود 7 درصد افزايش پيدا كرد. براي سال 87 حدود 15 درصد بازار سوخت رساني دريايي به كشتي ها را هدف گذاري كرديم و اميدواريم در صورت اجراي برنامه هاي پيش بيني شده اين سهم براي سال آينده به حدود 25 درصد افزايش پيدا كند.
رقباي اصلي شركت ملي پخش فرآورده هاي نفتي در بازار بانكرينگ چه كشورهايي هستند؟
علاوه بر ايران كه از سال 1385 فعاليت هاي خود را در بازار سوخت رساني دريايي به كشتي ها آغاز كرده است. در بندر فجيره امارات نيز از مدت ها قبل در اين رابطه سرمايه گذاري هاي سنگين را آغاز كرده اند به طوري كه هم اكنون حدود 120 هزار شغل را در كنار بازار بانكرينگ ايجاد كرده اند. براساس اطلاعات واصله اخيراً هم مديران نفتي عربستان در منطقه جده آن كشور اقداماتي را براي سرمايه گذاري در بازار بانكرينگ آغاز كرده اند.
در حال حاضر سوخت رساني دريايي در كدام بنادر كشور فعال شده و براي ساير بنادر باقي مانده چه برنامه هايي داريد؟
هم اكنون سوخت رساني در نقطه بندر عباس، جزيره خارگ، عسلويه به طور كامل فعال شده و در صدد هستيم بانكرينگ در بندر چابهار، ماهشهر و جنوب جزيره قشم نيز راه اندازي كنيم. كه در صورت فعال شدن عمليات سوخت رساني دريايي به كشتي ها در اين مناطق كل گستره بنادر اصلي جنوبي كشور از خليج فارس تا درياي عمان تحت پوشش قرار خواهد گرفت.
آيا برنامههاي خاصي براي راه اندازي بانكرينگ در درياي خزر هم داريد؟
با توجه به وضع تردد كشتي ها در درياي خزر كه قابل مقايسه با بنادر جنوب كشور نيست و همچنين وجود قيمت هاي متفاوت سوخت، با جنوب مطالعات را درچند بندر شمالي در دست اقدام داريم. از اين رو شركت ملي پخش فرآورده هاي نفتي قصد دارد كه با توجه به اهميت سياسي و اقتصادي حوزه درياي خزر عمليات بانكرينگ را به نحو قابل رقابت با ساير كشورهاي همجوار آغاز كند. از سوي ديگر بايد به اين موضوع توجه كرد كه با توجه به درياچه بودن خزر و كوتاه بودن فواصل پيمايش كشتي ها اين عمليات به طور طبيعي محدود خواهد شد.
به طور كلي راه اندازي عمليات سوخت رساني در بنادر چه ميزان به افزايش سطح اشتغال زايي در كشر كمك خواهد كرد؟
يكي از نكاتي كه در راه اندازي بانكرينگ از نظر اشتغال زايي مطرح است اين مساله بوده كه علاوه بر اشتغال زايي هاي هر يك از بنادر و يا نقاطي كه در آنها اين عمليات راه اندازي شده شغل هايي هم به صورت غير مستقيم ايجاد مي كند. به طور كلي با فعال سازي سوخت رساني دريايي در كل مناطق مورد نظر حدود 400 تا 500 هزار شغل مستقيم و غير مستقيم ايجاد خواهد شد.
آيا در كنار بانكرينگ مي توان فعاليت هاي ديگري را نيز راه اندازي كرد؟
بله - به طور كلي بايد براي تقويت و استمرار اين فعاليت و حضور گسترده تر در بازارهاي منطقه اي زير ساخت هاي مرتبط با سوخت رساني دريايي را ايجاد كرد. از جمله اين موارد پيش بيني اسكله هاي مورد نظر در بنادر، احداث تاسيسات ذخيره سازي فرآورده، فراهم آوردن امكانات و سرويس هاي مورد نياز كشتي ها همچون آب، غذا، دارو، تامين قطعات يدكي، انجام تعميرات اساسي و ... مي تواند به تثبيت و تامين سوخت رساني دريايي كمك كند. براي اين مساله هم بايد كليه نهادها و ارگان هاي مرتبط حمايت هاي لازم را از اين طرح ملي داشته باشند و در جهت اجرايي كردن اين برنامه هاي راهبردي تلاش بيشتري به خرج دهند. حتي اخيراً دكتر محمود احمدي نژاد رييس جمهور، در بازديد از تاسيسات بندر عباس بر حمايت همه جانبه ارگان ها و سازمان هاي مرتبط با طرح ملي سوخت رساني دريايي تاكيد جدي داشتند و در اين رابطه هم مصوبه اي صادر شده است.
جمعه 10 خرداد 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: موج]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 296]