واضح آرشیو وب فارسی:فارس: مدير كل درمان ستاد مبارزه با مواد مخدر در گفتوگو با فارس: نگراني از ورود شربت ترياك به جامعه درست نيست
خبرگزاري فارس: مدير كل درمان ستاد مبارزه با مواد مخدر گفت: در صورت موفقيت نتايج مطالعه اجتماعي شربت ترياك توزيع آن در بين گروههاي خاص معتادان از نيمه دوم سال قطعي است و نگراني از نشت و ورود اين شربت بين كل افراد جامعه، درست نيست.
سعيد صفاتيان در گفتوگو با خبرنگار اجتماعي فارس، در پاسخ به اين پرسش كه با وجود اينكه آذرخش مكري، مجري شربت ترياك گفته است، توزيع اين شربت در بين معتادان به حداقل يكسال كار تحقيقاتي نياز دارد، آيا باز هم ستاد مبارزه با مواد مخدر بر توزيع اين شربت در نيمه دوم امسال اصرار دارد، گفت: دكتر مكري نگفته است كه كار تحقيقاتي اين شربت به يك سال ديگر زمان نياز دارد، تاثير علمي اين شربت بر روي معتادان ترياكي ثابت شده است و فقط مسائل اجتماعي آن مانند مسئله نشت اين شربت به جامعه مانده است كه طي يك دوره تحقيق 4 ماهه انجام ميشود.
وي افزود: شربت اپي تينگ يا همان شربت ترياك تا 80 درصد در درمان معتادان ترياكي موثر است و ميتواند به عنوان يك درمان نگهدارنده موجب قطع ارتباط معتاد با قاچاقچيان مواد مخدر شود و اين دستاورد كمي نيست.
وي گفت: تحقيق در مورد مسائل اجتماعي توزيع شربت ترياك در بين معتادان در يك دوره 4ماهه در 10مركز بر روي حدود هزار معتاد انجام ميشود و با تحقيق اين شربت بر روي گروههاي مختلف معتادان و با شرايط سني مختلف در اين مدت ميتوانيم در مورد اجراي اين طرح در كشور تصميمگيري كنيم.
صفاتيان افزود: نتايجي كه تاكنون از تحقيقات شربت ترياك به دست آمده است نشان داده است كه هم معتادان و هم پزشكان از شربت ترياك استقبال كردهاند و اگر ما فردا اعلام كنيم كه 100 مركز توزيع شربت ترياك ميخواهيم داير كنيم مطمئناً 110 پزشك كه دوره درمان اعتياد را ديدهاند، در كشور اعلام آمادگي ميكنند.
وي اضافه كرد: تائيد شربت ترياك از نظر اثربخشي به لحاظ علمي انجام شده است و ما فقط با ادامه تحقيق ميخواستيم، كار را علمي تر كنيم و جواب افرادي را كه روي اين طرح نقص ميگذارند بدهيم و گر نه اجراي اين طرح از نيمه دوم امسال قطعي است البته 2 شرط دارد يكي اينكه اين شربت براي معتادان قابل استفاده باشد، دوم اين كه معتادان از اين شربت به عنوان درمان نگهدارنده و طولاني مدت استفاده كنند و اين طور نباشد كه مثلاً 15 روز شربت ترياك بگيرند و بروند.
مدير كل درمان ستاد مبارزه با مواد مخدر گفت: درمان با شربت ترياك مانند متادون است و فردي كه از اين روش درماني استفاده ميكند بايد مدت طولاني از اين شربت استفاده كند و مطمئن شويم كه از ماده مخدر ديگري استفاده نميكند.
وي افزود: واقعيت اين است كه هر بار كه يك روش درماني جديد معرفي ميشود، عدهاي مخالفت ميكنند، 5 سال پيش هم با متادون مخالفت ميكردند، ميگفتند يك ماده مخدر است اما اكنون درمان جايگزين با متادون يكي از افتخارات ماست و وزارت بهداشت و سازمانهاي بينالمللي به نتايج مثبت اين روش درماني در كنار برنامه كاهش آسيب اعتراف ميكنند.
صفاتيان اضافه كرد: نگراني از نشت شربت ترياك به غير از گروه هدف نيز درست نيست چون الان خود ترياك از شبكه قاچاق به كل جامعه نشت ميكند و در اختيار افراد مختلف قرار ميگيرد، حالا اگر شربت ترياك توزيع شود چه اتفاق جديدي ميافتد.اين موضوعي نيست كه خيلي بزرگ باشد، هر چيزي حتي يك قرص آسپرين هم اگر درست استفاده نشود عوارض دارد و ممكن است موجب خونريزي گوارشي شود بايد ببينيم كدام يك براي جامعه ضرر كمتري دارد وجود شربت ترياك يا توزيع ترياك قاچاق.
وي گفت: مطمئناً توزيع شربت ترياك در شرايط كنترل شده و پس از اين همه كار تحقيقاتي با نظارت علمي وزارت بهداشت نتيجه بخش است، با اين حال ما نميتوانيم شرايط 4 ماه آينده را از امروز پيش بيني كنيم ممكن است نتايج تحقيق نشان دهد كه معتادان از اين شربت استقبال نميكنند و نشستن پاي منقل را بيشتر ترجيح ميدهند، اين هم واقعيتي است، يا حتي ممكن است 4 ماه ديگر به اين نتيجه برسيم كه لازم است دوره پايلوت 6 ماه ديگر نيز انجام شود، اما اين جزء برنامه ستاد مبارزه با مواد مخدر است و نگاه ما اين است كه اگر نتايج تحقيقات مثبت بود حتماً در نيمه دوم امسال توزيع شود.
آذرخش مكري، مجري طرح شربت ترياك هفته گذشته در گفتوگو با خبرنگار اجتماعي فارس گفته بود: حساسيت وزارت بهداشت در مورد عوارض اجتماعي توزيع شربت ترياك درست است و پژوهش در مورد ابعاد فردي و اجتماعي اين شربت حداقل به يكسال كار آزمايشي ديگر نياز دارد.
به گفته وي تصميم گيري در مورد توزيع شربت ترياك در كشور به اين سادگي نيست، بايد تعداد مراجعان و افرادي كه اين شربت بر روي آنها آزمايش شود بيشتر شود، اكنون حدود 140 نفر در مرحله آزمايشي استفاده از شربت ترياك قرار دارند و قرار است در فاز دوم پژوهش شربت ترياك، اين ماده بر روي حدود هزار نفر معتاد در 10 مركز كشور آزمايش شود كه اين دوره به حداقل يكسال زمان نياز دارد.
معاون مركز ملي مطالعات اعتياد ادامه داد: وزارت بهداشت درست ميگويد كه هنوز بايد پژوهشهاي بيشتري در مورد اين شربت انجام شود و گر چه تركيب آن ناشناخته نيست اما هنوز اين دارو در جايي ثبت نشده است و به خصوص مسئله عوارض اجتماعي توزيع اين شربت، مسئله نشت آن در بين گروههايي كه خودسرانه ممكن است شربت ترياك مصرف كنند و اينكه استفاده خودسرانه از اين شربت چه عوارضي ميتواند داشته باشد همه مسائلي است كه بايد در مراحل پژوهشي روشن شود.
وزير بهداشت نيز درباره امكان ورود شربت ترياك به فهرست دارويي كشور(فارماكوپه) گفت: بحث شربت ترياك صرفاً يك مسئله درماني نيست و بايد جنبههاي اجتماعي آن هم در نظر گرفته شود با اين حال اين تصور اشتباهي است كه روزي شربت ترياك در داروخانهها عرضه خواهد شد و ما قطعاً با چنين كاري مخالفيم.
انتهاي پيام/
جمعه 10 خرداد 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: فارس]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 534]