واضح آرشیو وب فارسی:همشهری: قدمهاي اول در بهارستان براي پرونده هستهاي
روزنامه- واكنش ديروز مجلس به گزارش البرادعي بازتاب گستردهاي در مطبوعات داخلي و رسانههاي خارجي داشت. نطق شديداللحن علي لاريجاني در اين جلسه، تيتر برجسته بسياري از مطبوعات است.
گام پر قدرت
روزنامه سياست روز در سرمقاله خود با اشاره به موضع قاطع علي لاريجاني مينويسد: جنبه مهمتر قضيه كه ممكن است از نظرها مخفي بماند آن است كه لاريجاني با اين بيان در حقيقت به دستاندركاران و تصميمگيران نظام پيام ميدهد كه مجلس هشتم از تمام توان و ظرفيت خويش براي هدايت و تعيين چارچوب رفتاري كشور استفاده خواهد كرد؛
اگر بپذيريم كه با آراي اعلام شده در انتخابات داخلي اصولگرايان و انتخابات رياست موقت مجلس، با اطمينان نسبتاً بالايي ميتوان از هماكنون لاريجاني را رئيس مجلس دانست ميتوان مواضع وي را مواضع مجلس قلمداد كرد. مواضعي كه معمولاً از زبان رئيس مجلس بيان ميشود.
از اين بابت البته لاريجاني گام نخست را محكم برداشته و به مجريان پيام داده كه در دوره جديد خطوط رفتاري دولت همانطور كه انتظار ميرود، از سوي مجلس تعيين خواهد شد و مجريان تنها بايد به انجام وظايف خويش بسنده كنند.
اگر مجلس و نمايندگانش بخواهند كه اين وظيفه را به درستي انجام بدهند ناچار بايد توان كارشناسي و حضور خود در عرصهها را تقويت نمايند. بر اساس دريافتها و اطلاعات دقيق و كارشناسي شده براي تحولات تصميم بگيرند.
يك گام به جلو
روزنامه ايران با اشاره به نطق ديروز رئيس موقت مجلس درباره پرونده هستهاي مينويسد: روز گذشته دكتر علي لاريجاني، رئيس موقت مجلس هشتم در اولين نطق پيش از دستور خود، پس از تبيين و تحليل پيام رهبر معظم انقلاب به نمايندگان مجلس هشتم، به گزارش اخير البرادعي پرداخت و ضمن ابراز رضايت از صلحآميز دانستن فعاليتهاي هستهاي ايران از سوي البرادعي، با لحني قاطع گفت: «مجلس هشتم در صورت ادامه رفتار دوپهلوي آژانس، حد و مرز جديدي براي همكاري با آژانس ايجاد ميكند.»
ايران ميافزايد: اين اظهارات لاريجاني كه از تريبون رياست مجلس ايراد ميشد نظير مقامات دولت نهم كه كم و بيش بهرغم مثبت ارزيابي كردن مجموعه گزارش البرادعي، از طرح مطالعات ادعايي ناراضي هستند، ميتواند روي ديگر مواجهه ايران با آژانس باشد.
لاريجاني كه اكنون درگير مذاكره مستقيم با البرادعي نيست، ميتواند هشدارهاي لازم را به آژانس بدهد تا غرب بار ديگر شاهد عزم راسخ مردم و نمايندگان آنها بر پيگيري و تحقق حق مسلم هستهاي كشورمان باشد.
طلوع پرونده هستهاي
روزنامه همبستگي در مقاله صفحه نخست خود به پرونده هستهاي اشاره كرده و نوشته است: هشدار صريح و قاطع لاريجاني در اولين روز كاري مجلس هشتم را ميتوان طلايه ورود تمامعيار پارلمان به مديريت كلان موضوع هستهاي و آغاز نوع جديدي از ديپلماسي پارلماني در اين عرصه فرض كرد.
گزارش ماه مي البرادعي از آخرين وضعيت فني- حقوقي موضوع فعاليتهاي هستهاي ايران در حالي منتشر شد كه بسياري از صاحبنظران و رصدكنندگان موضوع هستهاي ايران آن را گزارشي دو پهلو و متمايل به منفي توصيف كردند.
اما اين گمانهها وقتي رنگ جدي به خود گرفت كه دكتر علي لاريجاني، مسئول سابق پرونده هستهاي و رئيس موقت امروز مجلس هشتم در اولين روز كاري مجلس جديد صريحا به موضعگيري در خصوص گزارش البرادعي پرداخت و اين گزارش را بيشتر داراي صبغه رسانهاي خواند.
اين مقاله ميافزايد: هشدار صريح و قاطع دكتر لاريجاني در اولين روز كاري مجلس هشتم را ميتوان طلايه ورود تمام عيار مجلس هشتم به مديريت كلان موضوع هستهاي و آغاز نوع جديدي از ديپلماسي پارلماني در اين عرصه فرض كرد.
اين نكته قابل توجه است كه يكي از گلايههاي برخي از نمايندگان مجلس هفتم عدم ورود كامل و تمام عيار پارلمان به موضوع حساس و سرنوشتساز هستهاي بود كه ميتوان انتظار داشت كه ورود فوري مجلس هشتم به موضوع هستهاي- با مديريت فردي كه قريب به سه سال مديريت كلان و استراتژيك پرونده هستهاي را برعهده داشته است- پيامدها و آثار ملموس و زودهنگامي را داشته باشد.
گزارش آقاي «همهراضي»
روزنامه آفتاب يزد مينويسد: دوازدهمين گزارش البرادعي در حالي منتشر شد كه مـطابق روال معمول در يكي دو سال اخير، برخي از رسانههاي نزديك به دولت، آن را سراسر موفقيت ديدند تا بار ديگر پيروزيهاي پي در پي ديپلماتيك دولت نهم را تبليغ كنند.
قاعدتاً آنها به خوبي ميدانند كه گزارشهاي مـخـتلـف درخصوص پرونده هستهاي ايران و نيز قطعنامههايي كه در آژانس و شوراي امنيت صادر ميشود در يك روال از پيش طراحي شده سياسي پيگيري ميگردد و هر گزارش، حلقه تكميلي است كه بر زنجيره ناعادلانه قبلي اضافه ميشود.
به عبارت ديگر، آنچه بهعنوان نكات مثبت گزارش البرادعي مورد توجه برخي رسانهها و سياستمداران ايراني قرار ميگيرد، بيش از آنكه ابلاغ تشكر از آقاي «دوپهلو» باشد، نوعي پاسخگويي به رقبا و منتقدان داخلي است كه وجود دقت كافي در ديپلماسي دولت نهم – در ارتباط با پرونده هستهاي – را مورد ترديدميدانند.
البته اين نوع برخورد، چنانچه براي حفظ آرامش جامعه و جلـــوگـــيــري از افـزايـش نـگـرانـيهـاي داخلـي بـاشد قابل تحسين است، اما ظاهراً اثبات موفقيتدولت نهم در برابر ترديدها و انتقادات رقبا و نيز رفع نگرانيهاي داخلي، آنقدر بعضي از مسئولان دولت نهم و بازوي رسانهاي آنها را بهخود مـشـغـول سـاخـتـه كه برخورد با گزارش اخير البرادعي از حداقل منطق و تدبير دور شده است.
نقش جديد لاريجاني
روزنامه اعتمادملي در مقالهاي به نقش جديد لاريجاني پرداخته و نوشته است: علي لاريجاني برخلاف سلف خود حداد عادل سياستمداري تمام عيار است كه به سادگي قادر خواهد بود ضعفهاي احتمالي عدم حضور در دورههاي پيشين مجلس را به وسيله آشنايي كامل با فضاي سياسي كشور و افزون بر آن، شناخت كافي از اوضاع دروني جناح محافظهكار كمرنگ كند.
اگرچه برخلاف جناح اصلاحطلب كه قدرت مخفي كردن اخبار دروني خود را ندارند، نميتوان اطلاعات دقيقي از مراحل تصميمگيري و عناصر و عوامل موثر در آن در اردوگاه محافظهكاران به دست آورد و براساس آن تحليلي دقيق و همهجانبه از عملكردشان ارائه كرد ولي اجمالاً و بر اثر مطالعه آنچه به ظهور پيوسته ميتوان نتيجهگيري كرد كه انتخاب علي لاريجاني به عنوان رئيس مجلس انتخابي تشكيلاتي، حسابشده و برنامهاي از پيش تعيين شده است.
اعتماد ملي ميافزايد: مجلس هفتم به دلايل متعدد و از جمله نوع عملكرد رياست آن كه بيش از سياسي بودن مشي و سابقه فرهنگي داشت،نه تنها در فضاي عمومي كشور، كه در ميان جناح اصولگرايان هم به موضعي انفعالي دچار شده بود و از ظرفيتهاي متعدد خود كمترين بهره را ميبرد. اين مجلس تنها حاصل وجهه سلبي نسبت به اصلاحطلبان بود و عملاً هم نتوانست در كسوت ايجابي كاري كارآفرين صورت دهد و رضايت زعماي محافظهكار را به دست آورد.
اين مقاله به اشاره به حمايت دولت از لاريجاني آورده است: نكتهاي كه احتمالاً دولتيان هم در محاسبات خود خيلي بدان توجه نكردهاند، اين است كه علي لاريجاني خود يك مدعي سياسي بزرگ است و انتظار هماهنگي بيچون و چراي از وي انتظاري چندان منطقي نيست كما اينكه وي در كسوت دبيري شوراي امنيت ملي هم استقلال از دولت را (به هر دليل) تا استعفا و فرستادن پالسهاي مستقلانه پيش برد. شايد در اين رابطه بعيد نباشد كه نوع عملكرد وي در مجلس بعضاً براي دولت غيرمنتظره باشد.
مسائل اساسي مجلس هشتم
روزنامه تهران امروز در مقالهاي به قلم سيدرضا اكرمي نماينده مردم تهران در مجلس هشتم مينويسد: درخصوص حل مسئله تورم كه بايد در يكي از اولويتهاي كاري نمايندگان مجلس باشد، سه كار بايد انجام گيرد؛ اول اينكه عوامل اساسي تورم را ارزيابي كنيم تا ببينيم آيا هزينه تمام شده كالا و اجناس موجب اين شرايط شده است يا به طور كلي مشكل داخلي داريم و يا تورم بينالمللي اين مشكلات را موجب شده است.
البته به نظر بنده هر دو مسئله در شرايط امروز اقتصادي جامعه تاثير دارد چه آنكه در سطح بينالمللي نيز ما شاهد تورم هستيم البته با اين تفاوت كه در دنيا شرايط مانند كشور ما نيست. چارهانديشي در كوتاه مدت براي معضل تورم مسئله ديگري است كه بايد در اين حوزه مورد توجه قرار گيرد تا جامعه بيش از اين دچار شك نشود.
بايد تورم را آرام ارام كاهش داد و آن را يك رقمي كرد. اگر برنامه داشته باشيم ميتوانيم اين كار را انجام دهيم.
اين مقاله ميافزايد: مسئله اساسي ديگري كه مجلس هشتم بايد با جديت آن را دنبال كند سندچشمانداز 20 ساله است؛ سندي كه سه سال از تصويب آن ميگذرد و 17 سال از آن باقي مانده است. متناسب با اين برنامه بايد تا سال 1404 از نظر علمي و اقتصادي به رتبه اول در منطقه برسيم.
حفظ اقتدار مجلس
روزنامه كارگزاران در سرمقاله خود آورده است:براي اينكه مجلس بتواند اين نقش منحصربهفرد و ممتاز را ايفا كند و به تعبير رهبر كبير انقلاب اسلامي امام خميني(ره) «مجلس در راس امور» باشد، ميثاق ملي ما شرايط ويژهاي را براي نمايندگان مجلس تعريف و تعيين كرده است.
بر پايه اصل هشتادوششم «نمايندگان مجلس در مقام ايفاي وظايف نمايندگي در اظهارنظر و راي خود كاملا آزادند و نميتوان آنها را به سبب نظراتي كه در مجلس اظهار كردهاند يا آرايي كه در مقام ايفاي وظايف نمايندگي خود دادهاند تعقيب يا توقيف كرد.»
و اصل هشتادوچهارم: «هر نماينده در برابر تمام ملت مسئول است و حق دارد در همه مسائل داخلي و خارجي كشور اظهارنظر نمايد.» روشن است كه تجلي استفاده از اين ظرفيت قانون اساسي در عمل نمايندگي و در يك فرصت چهارساله ظاهر ميشود و تجميع عمل نمايندگان در يك دوره است كه از مجلس چهرهاي قوي يا ضعيف در نگاه شهروندان ميسازد و نمايندگاني كه بتوانند از اين فرصت استفاده كرده و استعدادها و ظرفيتها و شجاعتهاي خود را در خدمت به مردم و پاسداري از حقوق آنان به منصه ظهور رسانند چهره ميشوند و دردل و ذهن شهروندان و تاريخ جاي ميگيرند و قطعا انجام اين كار هيچ ارتباطي در تعلق به جريان اكثريت يا اقليت مجلس ندارد بلكه به زمانشناسي، دانش، شجاعت، تعهد و... هر نماينده ارتباط مييابد.
انتظارات مردم از مجلس اصولگرا
روزنامه رسالت در مقالهاي نوشته است: اصولگرايان از نمايندگان خود در خانه ملت كه با تابلو و شعار اصولگرايي به خانه ملت راه يافتهاند انتظاراتي دارند.
از جمله:
1 – مجلس هشتم بايد ضمن تعامل و همراهي سازنده با قواي ديگر به خصوص قوهمجريه از همه توان و استعداد كشور براي شكوفايي مادي و معنوي كشور بهره گيرد.
2 – در شرايط كنوني، كشور با برخي مشكلات و نابهنجاريهاي اقتصادي چون بيكاري، گراني، تورم و... مواجه ميباشد. مجلس شوراي اسلامي بايد بتواند با همراهي دولت خدمتگزار به عنوان اولويت اول خود آنها را در دستور كاري خود قرار دهد.
3 – نمايندگان مجلس از ورود به مباحث حاشيهاي و امور منطقهاي پرهيز نمايند.
4 – اصولگرايان بايد در مجلس هشتم با بهرهگيري از تجربه مجلس هفتم نقدهاي درونگفتماني را مديريت و مانع از تبديل شدن آن به تخريب شوند.
آزموده را آزمودن؟
روزنامه دنياي اقتصاد در مقالهاي آورده است: حدود 15سال پيش خيرخواهاني مصوبهاي تصويب كردند كه در نتيجه آن در هنگام معاملات، فروشنده خريدار را ملزم ميكرد يا ماليات سنگين وضع شده را اضافه بر قيمت اتومبيل بپردازد تا سند به نامش صادر شود يا به دريافت وكالتنامه اكتفا كند. بدينگونه گاه اتومبيلها تا چند دست و با چندين وكالتنامه پياپي خريد و فروش ميشد.
نتيجه امر چه شد؟ گاه يكي از كساني كه در اين ميان وكالتنامهاي صادر كرده بود، از دنيا ميرفت و وكالتنامه از درجه اعتبار ساقط ميشد، گاه اتومبيلي كه چند دست بهصورت وكالتي خريد و فروش شده بود، بهدليل بدهي يا هرگونه محكوميت مالك اول توقيف ميشد و گاهي هم كه جرمي واقع ميشد، بايد سلسله معاملات انجام شده ردگيري ميشد تا كشف جرم شود و نيز گاه اين زنجيره در ميانه راه قطع ميشد.
بدين سان طرح مذكور بعد از چند سال اجرا و ايجاد هزاران هزار مشكل كان لم يكن شد. دوستاني كه طرح جديد را نوشتهاند، كساني كه آن را تصويب كردهاند و كساني را كه انتظار ميرود به تعريف و تمجيد از آن بپردازند، نه به تجربه ساير ملل كه به تجربههاي خود و نه به تجربههاي كهن خود كه به جديدترين آنها اشاره ميدهيم، شايد كه چند سالي ديگر... .
تاريخ درج: 9 خرداد 1387 ساعت 13:14 تاريخ تاييد: 9 خرداد 1387 ساعت 14:40 تاريخ به روز رساني: 9 خرداد 1387 ساعت 14:40
پنجشنبه 9 خرداد 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: همشهری]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 294]