واضح آرشیو وب فارسی:اطلاعات: از مشكل عاطفي تا بزهكاري
كريستوفر ساليوان در تحقيقي كه در رابطه با خشونت جوانان انجام داده است، نشان ميدهد كه ارتباطي بين انواع گوناگون مشكلات عاطفي و رفتاري و بزهكاري وجود دارد.
اما همچنان بعضي از جوانب اين تحقيق روشن نيست. بهخصوص مشكلات مربوط به مسائل عاطفي _ رفتاري و رفتار خلافكاري نياز به زمان و عوامل حمايتي دارد. در ميان عوامل ذكر شده فشار هم سن و سالان قويترين عامل قابل استناد ميتواند باشد. اما محيط خانوادگي ميتواند نقش حمايتگري داشته باشد. در اين تحقيق نقش مسائل عاطفي و رفتاري دوران بچگي بررسي شده تا بزهكاري در محيط خانواده و تأثيرات افراد هم سن شخص پيشبيني شود.
در اين مقاله از سوابق و تاريخچه جنايي و معيارهاي سلامت عواطف استفاده شده و با استفاده از اطلاعات تحقيقات بلند مدت توانسته است به سؤالات مربوط به جوانان، خانواده آنها و موانع مربوط به آنها پاسخ گو باشد. به نظر ميرسد براي درك عواملي كه منجر به بزهكاري ميشوند، اطلاعات مربوط به حوادث پيدرپي مؤثر باشد.
مطالعه گروه كودكان بازداشتي يا آنهايي كه از داروهاي سلامت روان استفاده كردهاند، اهميت درك مشكلات رفتاري و عاطفي را نشان ميدهد. زماني كه نشانههاي خاص رفتار بزهكاري در اوايل كودكي مشخص شود، ميتوان خدمات لازم براي مداخلات جهت كاهش احتمال اعمال بزهكاري را صورت داد. اين مطالعات، دادههاي سودمندي را براي روشهاي پيشگيرانه فراهم ميآورد. تئوري ضد اجتماعي ذاتي و تئوري پيشرفت اجتماعي در تشخيص عوامل خطرآفرين و حفاظتي مهم هستند. تئوري ضداجتماعي ذاتي ارائه شده توسط فارينگتون براي رفتارهاي ذاتي بزهكاري و كارهاي شبيه به رفتارهاي جنسي بيقاعده قابل كاربرد است. فارينگتون همچنين براي توضيح تئوري خود، رفتارهايي چون خشم، نافرماني و تحريكپذيري را اندازهگيري ميكند.
از نظر وي تحريكپذيري مربوط به ضداجتماعي بودن ذاتي فرد است و عنصر اصلي مشكلات عاطفي و رفتاري شخص به شمار ميآيد. فارينگتون اظهار ميدارد كه ارتباط مثبت و اجتماعي شدن باعث كاهش ضد اجتماعي بودن طولاني مدت ميشود.
مدل پيشرفت اجتماعي نيز در پي توضيحي براي مشكلات رفتاري مانند بزهكاري و استفاده از مواد مخدر است.
چهار چوب پيشرفت اجتماعي و يا عرفهاي گوناگون و مشخص در مراحل خاصي از دوران زندگي شكل مي گيرد و اين نشانگر جدا شدن راههاي مجزايي به سمت اجتماعي شدن و ضد اجتماعي شدن شخص است. زماني كه رشتههاي مودت و دوستي از سوي قيم و سرپرست بچه به اندازه كافي شكل بگيرد و يا زماني كه اين روابط به شكل حسنه، قوي و منسجم صورت پذيرد، خطر همراه شدن با عوامل و رفتارهاي بزهكاري خطر آفرين كمتر ميشود و زماني كه شخص با فاميل يا دوستان هم سن ضد اجتماع خود بيشتر ارتباط و انسجام يابد، شكل گمراهي و كجروي را در پيش ميگيرد.
بسياري از افراد در مدل پيشرفت اجتماعي، حالات منفي، افسردگي زودرس و رفتارهاي پرخاشگرانه پيدا ميكنند. بيش فعالي از مشكلات رفتاري _ عاطفي اين اشخاص به شمار ميآيد. شواهد تجربي نشاگر اين است كه مشكلات رفتاري _ عاطفي اوليه به روي مراحل پيشرفتي بعدي كودكان اثر ميگذارد. مطالعات چندي حاكي از اين مطلب است كه مشكلات سلامت رفتاري و عاطفي باعث بزهكاري و استفاده از مواد مخدر در زندگي اين كودكان خواهد بود.
اختلالات بيش فعالي، نبود توجه كافي، اختلالات اساسي افسردگي و اختلالات نافرماني نيز از ديگر عوارض مشكلات عاطفي كودكان است.
تأثير خانواده و رفتار بزهكاري
خانواده جوانان نيز نقش مهمي را در رفتار خلاف كاري آنها بازي ميكند. نبود پرورش و تربيت مناسب بچهها منجربه رفتارهاي ضد اجتماعي آنها ميشود. نبود نظارت والدين، نبود دخالت والدين و طرد بچهها از سوي والدين از موارد قابل پيشبيني خلاف كاري جوانان هستند. تعليم و تربيت و نظارت ضعيف والدين نيز از عوامل پيشرفت رفتارهاي ضد اجتماعي در نوجوانان هستند.
سرپرستي ناهماهنگ و سهل انگاري والدين از عواملي به حساب ميآيند كه در استفاده جوانان از موادمخدر در اوايل نوجواني مؤثرند. سطح خلافكاري در خانوادههايي بالاتر است كه كشمكشهاي فاميلي زيادي را تجربه كردهاند. در بين جواناني كه از سطح حمايت اجتماعي بيشتري برخوردارند (مثل كساني كه در انجام تكاليف به آنها كمك و يا با آنها صحبت ميشود) سازگاري و انعطافپذيري بيشتري ديده ميشود. بهخصوص در بين افرادي كه از نظارت مستقيم خانواده بهرهمند هستند، احتمال كمتري براي استفاده از موادمخدر وجود دارد.
تأثير جوانان هم سن و سال و رفتارهاي خلافكاري
در سن جواني، طبعاً جوانان بيشتر اوقات خود را بيرون از خانه با افرادي به جز اعضاي خانواده خود سپري ميكنند. بر همين اساس بعضي از تحقيقات، تأثير رابطه بين ديگر اشخاص هم سن و سال جوانان را با بزهكاري آنها نشان دادهاند. اين مطالعات به شكل طولاني مدت بوده و نمونههايي از آنها را در زير ميتوان ذكر كرد. در آغاز سال 1988 براي جوانان 10 تا 14 ساله پرسشنامهاي حاوي موضوعات مناسب سن آنها فراهم آورده شد. اين پرسش نامه شامل سؤالاتي مربوط به استفاده از مواد مخدر، بزهكاري و روابط آنها با افراد هم سن و سالشان بود. از مادران خواسته شد تا اطلاعاتي در مورد سلامتي، تحصيل، مشكلات رفتاري و پيشرفت اجتماعي نوجوانان خود فراهم آورند. در گزارشات خود كودكان مطالبي همچون: سرقت از فروشگاهها، صدمه زدن به اشخاص تا حدي كه فرد مصدوم احتياج به پزشك پيدا كرده، يا گريختن از مدرسه را ذكر كردند. پرسشنامه شامل سؤالات ديگري مانند استفاده از موادمخدر بود. جواب اين سؤالات به شكل بله و خير داده ميشد. حالات اين نوجوانان به شش دسته متفاوت تقسيم شده است: الف) نوجواناني كه ضداجتماعي هستند (نسبت به ديگران با خشونت برخورد ميكنند) ب) نوجواناني كه دچار اضطراب هستند. (داراي تغيير حالات ناگهاني ميشوند) ج) نوجواناني كه وابسته هستند.(به بزرگترها و والدين خود وابستگي شديد دارند) د) افرادي كه كله شق هستند. (دوست دارند مدام بحث و جدل كنند) چ) افرادي كه بيش فعال هستند.(بهسرعت گيج مي شوند و پر جست وخيز هستند) خ) نوجواناني كه داراي تضاد هستند.(بچههاي ديگر به آنها علاقه ندارند) نوجوانان مذكر درصد بزهكاري بالاتري داشتهاند كه بين سنين 9 تا 12 سالگي متغيير بوده است.
گروههاي نژادي خاصي نسبت به سفيد پوستان ميزان بزهكاري بيشتري را نشان دادهاند. در محيط هاي خانوادگي كه رفتار مثبتي نسبت به بچهها نشان دادهاند كاهش بزهكاري ديده شده است. تأثير و نفوذ كودكان هم سنوسال افراد نوجوان نيز بر رفتارهاي خلافكاري آنها مشهود بوده و قويترين ارتباط را با رفتارهاي بزهكاري آنها دارد. مشكلات عاطفي _ رفتاري تأثير بهسزايي در بزهكاري اوايل دوران بلوغ افراد دارد. بنابراين اگر بخواهيم بچهها اجتماعي پرورش يابند، نبايد اين نوع مشكلات را ناديده بگيريم. حمايت خانواده تأثير بهسزايي در كاهش بزهكاري در اين مرحله دارد. اهميت خانواده در حل مشكلات همه جانبه جوانان مشهود است.
خانوادههايي كه در اين دوران در معرض خطر بالايي هستند، بايد از مسائلي كه ممكن است بچهها با آن مواجه ميشوند، درك كاملي داشته باشند. براي اين خانواده ها بايد شناخت و آموزش لازم فراهم آورده شود و به اين نوع مشكلات پاسخي فوري بدهند. خانوادهها بايد در مراحل اوليه پيشرفت مشكل رفتاري از راهحلهاي عملي آگاه بوده و از بين آنها راه مناسبي را انتخاب كنند. جواناني كه دچار اين مشكلات هستند، معمولاً در خانوادههايي زندگي ميكنند كه مشكلات انضباطي يا مالي دارند. بايد مراقب بود كه نوجوان، دوستان خلافكار را انتخاب نكند و بدون دليل و يا درحد افراطي تحت تأثير آنها قرار نگيرد.
مترجم: مريم ابدالي
پنجشنبه 9 خرداد 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: اطلاعات]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 373]