واضح آرشیو وب فارسی:جام جم آنلاین: همه پرسي جنجالي
جام جم آنلاين: نسيم 34 ساله كه مهاجري از كشور تركيه است در حالي كه در طول خيابان كورناويان در نزديكي ايستگاه مركزي متروي شهر ژنو قدم ميزند بهناگاه توقف ميكند تا نگاهي به پوستري كه به ديوار چسبانده شده است، بيندازد. اين پوستر پنجدست سياه كه تعدادي گذرنامه سوئيسي را چنگ زدهاند را نشان ميدهد و بر بالاي آن عبارت «روند اعطاي تابعيت جمعي به خارجيها را متوقف كنيد» نقش بسته است.
پيامي كه اين پوستر دارد لااقل براي نسيم كه روياي كسب تابعيت سوئيس از سوي او ميرود تا به كابوسي تبديل شود كاملا قابل درك است. او همه شرايط لازم براي تبديل شدن به شهروندي سوئيسي چون اقامت 12 ساله در اين كشور، مهارتهاي زباني، داشتن كارنامه شغلي قابل دفاع و انطباق فرهنگي با جامعه سوئيسرا كسب كرده است.
او با اشاره به تلاشهاي طولانياش براي كسب تابعيت سوئيسميگويد: تحولات اخير موجب شده احساس كنم به من خيانت شده است. ميافزايد: هميشه از خودم ميپرسم آيا عاقبت قادر به تحقق بخشيدن به اين رويا خواهم بود.
پاسخ اين سوال نسيم در همهپرسياي كه قرار است در اولين روز ماه ژوئن در سوئيسبرگزار شود، مشخص خواهد شد . شركتكنندگان در اين نظرسنجي مشخص خواهند كرد از بين دولت فدرال يا مقامات عملي كداميك بايد حرف آخر را در مورد اعطاي تابعيت به خارجيها بزنند.
اين طرح جنجالي از سوي حزب راستگراي مردم سويس (SVP) كه پوسترهاي تبليغاتياي كه خواب افراد كه چون نسيم را آشفته كرده را بهطور گسترده در كشور توزيع كرده است به دولت سوئيستحميل شد.
اين حزب طوماري با 100 هزار امضا براي به راي گذاشتن بازنگري قوانين مربوط به مهاجرت جمعآوري كرد كه در چارچوب قانون اساسي سوئيسمعادل الزام دولت به انجام همهپرسي در مورد مطالبات امضاءكنندگان طومار است.
هدف از برگزاري اين همهپرسي ملغي كردن يكي از احكام دادگاه عالي سوئيسدر سال 2003 ميلادي است كه نظرسنجي محلي براي اعطاي تابعيت به خارجيها را معادل محدود كردن حقوق افرادي كه در آستانه كسب شهروندي سوئيس قرار دارند، تلقي كرده بود. اين حكم پس از برگزاري همهپرسياي محلي در شهر امي در مركز سوئيس كه ساكنان اين شهر در آن به عدم اعطاي تابعيت به خارجيهاي غيراروپايي مقيم رامي دادند، صادر شد.
يكي از دلايلي كه SVP براي توجيه پافشاري خود بر سختتر شدن روند اعطاي تابعيت سوئيس به خارجيها به آن استناد ميكند اين است كه سوئيس بيش از هر كشور ديگري در اروپا درهاي خود را به روي خارجيها گشوده و دست بر قضا آمار و ارقام هم اين ادعا را تاكيد ميكنند. اين حزب به تركيب خارجيها كه موفق به اخذ تابعيت سويي ميشوند هم اعتراض دارد.
براساس آمارهاي منتشر شده روي وبسايت اين حزب تنها در سال 2006 ميلادي نزديك به نيمي از 50 هزار نفري كه خواستار كسب تابعيت سوئيس 5/7 ميليون نفري بودند از شهروندان تركيه و كشورهاي حوزه بالكان بودند.
به ادعاي SVP مهاجران نقشي عمده در اشاعه جرم و جنايت در سوئيس ايفا كرده و از منافع خدمات اجتماعي كشور به شكل نامتناسبي استفاده ميكنند. به عنوان مثال آمارهاي رسمي نشان ميدهد در سال 2007 ميلادي نزديك به 60 درصد زندانيان سوئيس را خارجيها تشكيل ميداند اما به تصريح منتقدان يكي از دلايل بالا بودن آمار تعداد زندانيان خارجي در سوئيس اين است كه مهاجران به مراتب بيش از بزهكاران بومي در معرض مواجهه با احكام زندان قرار دارند.
استدلال SVP اين است كه در كشوري چون سوئيس كه شهروندان با جمعآوري طومار و برگزاري همهپرسي ميتوانند حتي مصوبات دولت و پارلمان را به چالش بكشند مردم و نه ساختار دولت بايد در روند اعطار تابعيت به تكتك متقاضيان خارجي ايفاي نقش كنند و اين امر نبايد به دولت فدرال محول شود. براين اساس پيشنهاد شده در هر شهر و مركز جمعيتي هياتي از سوي مردم انتخاب شده و در مورد شايستگي خارجيهاي متقاضي دريافت تابعيت سوئيس به شكل محلي تصميمگيري ميكنند.
براي نسيم كه قصد داشت در ابتداي سال 2009 ميلادي براي كسب تابعيت اقدام كند تصميمگيري مستقيم سوييسيها در مورد اعطاي تابعيت شمشيري دولبه است. او نگران است كه واگذاري تصميمگيري در اين زمينه به مردم محلي راه را براي اعمالنظرهاي مغرضانه و در اغلب موارد خصمانه نسبت به خارجيها هموار كند. ميگويد: اگر مثلا اعضاي هيات منتخب نسبت به مسلمانان نظر مساعدي نداشته باشند تكليف متقاضي چيست؟ ميافزايد: در چنين شرايطي تصميمگيري در مورد متقاضيان بر پايه اعتقادات و حب و بغضهاي شخصي انجام ميشود.
منبع : اشپيگل
پنجشنبه 9 خرداد 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: جام جم آنلاین]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 264]