واضح آرشیو وب فارسی:مردم سالاری: همه پرسي در سوريه و سنگال، در آستانه انتخابات روسيه سه دموكراسي پرچالش
ديروز، حدود پنج ميليون سنگالي براي انتخاب رييس جمهور خود به پاي صندوق هاي راي رفتند. چهارده نامزد براي احراز پست رياست جمهوري اين كشور با هم رقابت مي كنند كه از جمله جنجال برانگيز ترين آنها عبدالله واد، رييس جمهور 85 ساله كنوني سنگال است.او كه يك بار در سال 2000 و بار ديگر در سال 2007 انتخاب شده مي خواهد براي سومين بار شانس خود را براي نشستن بر مسند قدرت بيازمايد. آزموني كه به قيمت جان حدود 15 نفر و زخمي شدن دهها نفر ديگر از مخالفين او در چند هفته اخير تمام شده است.
ديروز، همچنين تلويزيون رسمي سوريه اعلام كرد كه همه پرسي پيش نويس قانون اساسي جديد سوريه در 14هزار و 185 مركز راي گيري صبح ديروز آغاز شد و 14 ميليون سوري كه واجد شرايط راي دادن در اين همه پرسي هستند به قبول يا عدم قبول اين قانون راي مي دهند. به اعتقاد سياستمداران و شهروندان سوري، همه پرسي پيش نويس قانون اساسي جديد نمونه تكثر سياسي است و خواسته بسياري از سياستمداران را مبني بر لغو ماده هشتم قانون اساسي برآورده مي كند.
طبق ماده هشتم قانون اساسي سوريه، حزب بعث حزب حاكم كشور است. سوريه نياز مبرم به تكثر سياسي داشت و اين امر، خواسته شهروندان سوري است كه با قانون جديد محقق خواهد شد.
تكثر سياسي و لغو ماده هشتم قانون اساسي كه نخستين مطالبات مردم سوريه است در پيش نويس قانون اساسي جديد لحاظ شده است. دراين پيش نويس ماده هشتم لغو شده و مشاركت همگاني و تكثر سياسي به عنوان ركن نظام حكومتي سوريه در نظر گرفته شده است.
ماده 45 پيش نويس قانون اساسي جديد از محدوديت ها براي زنان كاسته است به طوري كه در آن بر مساوات بين زنان و مردان در حقوق شهروندي تاكيد شده است. همزمان با برگزاري رفراندوم در سوريه و درست 48 ساعت پس از كنفرانس موسوم به دوستان سوريه در تونس ، ترك ها باز دست به كار شدند و اين بار كنفرانسي تحت عنوان "ميانجي گري در سوريه" به ميزباني وزارت امور خارجه تركيه در شهر استانبول برگزار شد. در اين كنفرانس كه به ميزباني وزارت امور خارجه تركيه و با حضور عبدالعزيز الناصر رئيس مجمع عمومي سازمان ملل و نيز وزيران امور خارجه برزيل و فنلاند برگزار شد، احمد داوداوغلو وزير امور خارجه اين كشور در اظهاراتي كه مشابه آن نيز بسيار در چند روز اخير شنيده شده است گفت كه سوريه ملك شخصي هيچ كس نيست و تركيه انتظار دارد كه دولت دمشق هر چه سريع تر طرح اتحاديه عرب كه از سوي مجامع بين المللي نيز مورد قبول واقع شده پذيرفته و در چارچوب اين طرح گام هاي لازم را بردارد. نقطه اوج تحولات انتخاباتي ديروز تجمع مخالفين ولاديمير پوتين بود! ديروز، در حالي كه حدود يك هفته تا برگزاري انتخابات رياست جمهوري روسيه باقي مانده، هزاران تن از معترضان روسي در اعتراضي نمادين عليه ولاديمير پوتين اقدام به تشكيل زنجيره انساني در يكي از خيابان هاي مدور شهر مسكو به نام خيابان "باغ حلقه اي" كردند. سازمان دهندگان اعتراضات، نام اين اقدام را با اشاره به انتخاب رنگ سفيد توسط معترضان "حلقه سفيد بزرگ" نام گذاري كرده و در صفحه فيس بوك خود نوشتند، "اين اقدام يك ميتينگ انتخاباتي و يا تظاهرات نيست".
در اين روز ما بدون هيچ گونه علامتي و يا شعار يا سخنراني تجمع خواهيم كرد. ما تنها شانه به شانه و دست در دست خواهيم ايستاد و ساكت مي مانيم.
معترضان با 34 هزار نفر حلقه انساني به طول 16 كيلومتر در اين محل تشكيل دادند. در اين حال 13 هزار نفر در پايگاه اينترنتي فيس بوك براي شركت در اين برنامه اعلام آمادگي كرده اند و بيش از 36 هزار تن نيز در صفحه مخالفان روسيه در اين پايگاه اينترنتي اعلام كردند در اين برنامه شركت مي كنند.
روز شنبه هم ، حدود 3500 تن از معترضان ضد ولاديمير پوتين به خيابان هاي سنت پترزبورگ آمدند.
معترضان در خيابان هاي شهر سنت پترزبورگ تظاهرات كرده و پيش از تجمع در يكي از ميدان هاي اين شهر شعارهايي عليه ولاديمير پوتين، نخست وزير روسيه از جمله "پوتين يك دزد است" سر دادند.
حضور نيروهاي پليس در حاشيه اين تجمع سنگين بود اما هيچ موردي از دستگيري تظاهركنندگان گزارش نشد. حضور تظاهركنندگان در اين تجمع به نسبت تظاهرات هايي كه پس از انتخابات پارلماني در ماه دسامبر برگزار شد، كمتر بود. در چند مورد از تجمع هاي پيشين در شهر مسكو، بيش از 50 هزار تن شركت كردند.
اغلب شركت كنندگان در تجمع هاي اعتراضي، ليبرال هايي با گرايش به غرب هستند، اما مشخص نيست كه معترضان از كدام يك از رقباي پوتين حمايت مي كنند.
با وجود آن كه ميخاييل پروخورف، يك ميلياردر روسي به عنوان ليبرال ترين كانديدا در نظر گرفته مي شود، اما بسياري كانديداتوري وي را استراتژي كرملين براي كاستن از آراي ديگر كانديداها مي دانند.
درهمين حال، روزنامه ديلي ميل نوشت يك گروه از فعالان سياسي در مسكو گرد هم آمدند تا با شناختن راه هاي تقلب در انتخابات مانع وقوع تقلب در انتخابات شوند. يكي از سازمان دهندگان اين تجمع در سخنراني خود در خصوص راه هاي تقلب در انتخابات صحبت كرد و به عنوان مثال به پر كردن صندوق هاي راي با آرا» از پيش نوشته شده اشاره نمود.
وي همچنين به روش ديگر اشاره كرد كه در آن هواداران يك كانديداي خاص با يك اتوبوس از يك شعبه اخذ راي به شعبه ديگر مي روند و با استفاده از غفلت ناظران انتخاباتي چندين بار راي مي دهند. قرار است دور اول انتخابات رياست جمهوري روسيه روز يكشنبه آتي برگزار شود.
ولاديمير پوتين، نخست وزير اين كشور كه تاكنون دو دوره سمت رياست جمهوري را در دست داشته نيز قصد دارد در اين انتخابات شركت كند.
پس از برگزاري انتخابات پارلماني چهارم دسامبر و ادعاي اپوزيسيون مبني بر وقوع تقلب گسترده در اين انتخابات، نگراني هاي فزاينده اي در ميان اپوزيسيون مبني بر تكرار تقلب در انتخابات رياست جمهوري وجود دارد. ولاديمير پوتين در كمپين انتخاباتي خود اعلام كرده كه به صورت قاطع در انتخابات پيروز خواهد شد. پس از انتخابات پارلماني چهارم دسامبر بزرگترين تظاهرات خياباني يك دهه اخير روسيه در اعتراض به وقوع تقلب در انتخابات مسكو برگزار شد. يك گروه نظارتي در روسيه اعلام كرده، قصد دارد با افزايش نظارت ها در انتخابات مانع از وقوع تقلب شود و ولاديمير پوتين نتواند بيش از50 درصد آرا» را به خود اختصاص دهد و در نهايت انتخابات به دور دوم كشيده شود.
در انتخابات روسيه اگر هيچ يك از كانديداها نتوانند بيش از 50 درصد آ را» را به خود اختصاص دهند، انتخابات به دور دوم كشيده خواهد شد.
دوشنبه|ا|8|ا|اسفند|ا|1390
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: مردم سالاری]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 55]