واضح آرشیو وب فارسی:دنياي اقتصاد: قيمت بالاي نفت و اقتصادهاي جهان
گروه بينالملل – افزايش قيمت نفت فرسودگي فزايندهاي بر اقتصادهاي سراسر جهان از غني گرفته تا فقير وارد كرده است.به گزارش بيبيسي، تاثير قيمت نفت كه در يك سال اخير بيش از دو برابر شده است و در اوايل هفته به 135 دلار براي هربشكه هم رسيد، بيش از پيش توسط مصرفكنندگان و صاحبان كسبوكار احساس ميشود. علاوه بر اين، از آنجايي كه پرداخت هزينههاي سوخت توسط مردم دشوار و سخت شده است، احتمال ناآرامي و شورش و نيز اعتصاب در برخي از كشورها هم وجود دارد.
گزارشگران بيبيسي در سراسر جهان از تاثير قيمت نفت در حوزههاي خبري خود چنين گزارش دادهاند: در برزيل زماني افزايش قيمت نفت تاثير زيادي بر تعداد موتورسواران برزيلي بر جاي ميگذاشت، اما امروزه به نظر ميرسد اين كشور امريكاي لاتين خود را از گزند افزايش قيمت نفت مصون ميداند در حقيقت كشف ميدان نفتي در ساحل نزديك ريودوژانيرو كه اين كشور را اميدوار كرده است به عنوان يك كشور نفتي به سازمان اوپك بپيوندد. اما برخي از تحليلگران معتقدند، بخش عظيمي از اين موهبت در لايههاي زيرين صخرهاي و نمكي دريا قرار دارند و سرمايهگذاري و زمان زيادي لازم است تا نفت توليدي اين منطقه به بهرهبرداري برسد. با اينهمه وقتي نوبت به بحث نفت و افزايش قيمت آن ميرسد، برزيليها احساس اطمينان بيشتري نسبت به قبل دارند، بحران نفتي دهه 70، برزيل را واداشت تا به دنبال سوخت جايگزين باشد و باعث شد تا توليد اتانول در اين كشور در سال 2007 به حدود 22 ميليارد ليتر برسد.نيجريه هشتمين صادركننده بزرگ نفت خام به جهان است. هربشكه نفتي كه دولت نيجريه ميفروشد 90 دلار آن به بودجه دولتي اضافه ميشود و مابقي به حسابي در بانك مركزي ميرود. ركورد قيمت نفت به اين معناست كه حساب ذخيره ارزي اين كشور حداقل 12ميليارد دلار در خود جاي داده است. با وجود اين همه پول در بانك مركزي، مردم عادي نيجريه گرفتار فقر و محروميت هستند، بيمارستانها ناكافي و مدارس فرسوده هستند. شهرها نميتوانند افزايش جمعيت را تاب بياورند و مردم در زاغهها و محلههاي فقيرنشين بدون آب، برق و امكانات بهداشتي زندگي ميكنند. اما اگر نيجريهايها يك چيز خوب داشته باشند، سوخت ارزان است كه همه آن نيز وارداتي است. در نيجريه قيمت يك گالن بنزين 37/2دلار است كه بسيار ارزانتر از ايالاتمتحده است. به مشكلات اين كشور نفتي خرابكاري گاه و بيگاه لولههاي نفتي در منطقه دلتا را هم بايد افزود.
در ايالاتمتحده اتومبيلرانان دره سيليكون ولي بيش از پيش از افزايش قيمت بنزين متضرر شدند. هزينه يك باك پر در اين منطقه همواره بالاترين ميزان در سطح كشور بوده است، اما حالا هر گالن بنزين 19/4دلار، مردم را واداشته است كه درباره شيوهاي كه به اينجا و آنجا ميروند، تجديدنظر كنند. برخي از مردم به دنبال جايگزيني اتومبيل بنزينسوز يا دوگانهسوز هستند. اين فصل سال معمولا براي بسياري از آمريكاييان فصل مسافرت تلقي ميشود، اما بسياري از مردم ديگر نسبت به اينكه بتوانند اين تابستان مانند سالهاي گذشته به مسافرت بروند، خوشبين نيستند. چين، رانندگان چين به دليل يارانه دولت بر سوخت زياد نگران افزايش قيمت نفت نيستند. در واقع يارانههاي دولتي از مردم در مقابل نوسانات قيمت نفت حمايت ميكند. اما ركورد اخير قيمت نفت اين سياست را با مشكلات و فشار زيادي مواجه كرده است و دولت چين قرار است به زودي نفت را از سايتهاي حمايتي خود خارج كند و اجازه دهد تا قيمت سوخت در كشور به سطح واقعي خود برسد.
و اما خيابانهاي كشورهاي حوزه خليج فارس، غرق در پول نفت هستند. هرجا كه بنگريد، سرمايهگذاري در پروژههاي مختلف ميبينيد. در عربستان سعودي، شهرهاي بزرگ اقتصادي ساخته شدهاند و موزهها و هتلهاي بزرگ درابوظبي در حال ساخت است و ساحل قطر و دبي ميزبان ساختمانهاي بلند و تجملي جديد است. اين زمان، دوره رونق و شكوفايي كشورهاي حوزه خليج فارس به شمار ميرود. برخي از كشورها در صرف پول حاصل از قيمت نفت بهتر از ديگران عمل كردهاند. پيشتاز اين كشورها امارات است و الگويي از خود به ديگران ارائه داده است. ساختوساز، توليد صنعتي، رسانهها، تكنولوژي فناوري و توريسم، فرصتهايي هستند كه در پيش روي تعداد رو به افزايش جوانان كشورهاي حوزه خليج فارس و كارگزاران خارجي ميهمان قرار دارد، اما اين كشورها هم با يك ريسك مواجه هستند و آن هم تورم است. قيمت محصولات غذا كه عموما وارداتي هستند، پيوسته رو به افزايش است.
پنجشنبه 9 خرداد 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: دنياي اقتصاد]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 220]