واضح آرشیو وب فارسی:رسالت: نظارت به معناى رقابت نيست
صالح اسكندري
جمهورى اسلامى در عمر سى ساله خود حتى يك روز نيز بدون مجلس نبوده است. مجالس پياپي، حلقه هاى زنجيره بى گسست مردمسالارى دينى را در سخت ترين روزهاى ابتداى انقلاب، جنگ تحميلى و فشارهاى بى امان دشمن تشكيل داده اند كه بازتاب اعتقاد نظام اسلامى به مشاركت عمومى و شجاعت مردمسالارى دينى براى اتكا بر آراى مردم در سه دهه گذشته بوده است.
مجلس شوراى اسلامى در ايران مظهر مردمسالارى دينى و در فرايندهاى توزيع قدرت سياستگذارى بين قوا در راس همه امور كشور است. هر چند قريب به 90 درصد كشورهاى عضو سازمان ملل نوعى از پارلمان را دارند و قوانين در اين مجالس تصويب مى شود اما صورت بندى و تنظيم قوانين در سطوح عالى بوروكراسى انجام مى پذيرد. بدنه كارشناسى در اغلب مجالس ضعيف است و به جز تعداد معدودى از كشورها مانند ايتاليا، نروژ، بلژيك، آلمان و... تخصص گرايى در كميسيونها و كميته هاى داخلى چندان مطلوب نيست. اين آسيب در كشورهاى توسعه نيافته، پر رنگ تر است. پارلمانهاى صورى و فرمايشى در نظامهاى پادشاهي، مجالس مشورتي، و ... بخشى از اين آسيب هستند.
صرف نظر از برخى واقعيات، الگوى آرمانى مجلس در ايران در صدر نظام تصميم سازى و سياستگذارى قرار دارد. بنيانگذار انقلاب اسلامى در اين باره فرمودند: مجلس در راس همه امور كشور و تمام نهادهاى نظام جمهورى اسلامى است. ايشان در جاى ديگر مى فرمايند: مجلس بالاترين مقام در اين كشور است و اگر به چيزى راى داد و شوراى نگهبان هم آن را پذيرفت، هيچ كس حق ندارد يك كلمه راجع به آن بگويد. اما اين موضوع مانع تعامل فعال با ساير قوا نيست. اساسا فرايندهاى مادون تصميم گيرى هاى صحيح از گذرگاه همكارى و تعامل مثبت بين قوا مى گذرد.
مقام معظم رهبرى درپيام خود به مناسبت آغاز كار مجلس هشتم دو عنصر نظارت و همكارى صميمانه، در تعامل با قواى ديگر را دو بخش تفكيكناپذير دانستند و افزودند: “مسئوليت نظارتى مجلس هرگز نبايد به دست اهمال سپرده شود، اما هرگز هم نبايد نظارت مجلس به معناى رقابت با دولت و نشنيدن نيازها و ضرورتها و تنگناهاى آن شمرده شود. محور كار و عمل در كشور و نماد داخلى و خارجى نظام جمهورى اسلامي، عمدتا قوه مجريه است. همه بايد به آن كمك كنند و هرگاه دولتى بانشاط بيشتر و همت بالاتر و ارزشگرايى قويتر در صحنه است، اين كمك بايد مضاعف گردد.”
بازتعريف رهبر فرزانه انقلاب از روابط فى مابين دولت و مجلس ناظر به وضعيت كنونى كشور است. در حال حاضر دولتى در راس كار است كه تمام تلاش خود را براى تحقق گفتمان پيشرفت و عدالت مصروف داشته است. همگرايى نيروهاى معتقد به انقلاب با علايق و سلايق مختلف كارآمدى نظام جمهورى اسلامى را افزايش مىدهد ومانع از دخالت دشمن در امور داخلى كشورخواهد شد. مجلس هشتم از جنس دولت نهم است و با شعار خدمت به مردم و تحقق عدالت تشكيل شده، لذا در سايه همكارى و تعامل سازنده مى توان به نتايج بهترى اميدوارتر بود. در جامعهاى مانند ايران كه فرهنگ سياسى متوافق consensual political culture حاكم است لجاجت در سياستگذارى محكوم به شكست است و با پس زنش افكار عمومى مواجه مى شود.
در نهايت به نظر مى رسد رويكرد مجلس هشتم در راستاى هموار نمودن مسير خدمت رسانى دولت در ميدان عمل نيز محقق شود و آهنگ پيشرفت و عدالت دركشور شتاب بيشترى به خود بگيرد.
سه شنبه 7 خرداد 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: رسالت]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 323]