واضح آرشیو وب فارسی:ايسنا: * نگاهي به پديده دخانيات در ميان دانشجويان * لطفا سيگار نكشيد... قانون منع مصرف دخانيات در دانشگاهها، پشت دود سيگار دانشجويان
خبرگزاري دانشجويان ايران - تهران
سرويس: صنفي - فرهنگي
براساس ماده يك آييننامه اجرايي قانون جامع كنترل و مبارزه ملي با دخانيات، كتابخانههاي عمومي، مدارس، دانشگاهها و مراكزآموزشي و پژوهشي نيز جزو اماكن عمومي محسوب ميشوند و هر نوع استعمال دخانيات در آن ممنوع است و مصرف كنندگان دخانيات در اماكن عمومي به پرداخت جزاي نقدي از 50 تا يكصد هزار ريال محكوم ميشوند.
اما آمار و ارقامي كه حدود 8 سال از انتشار آنها ميگذرد،اينگونه حكايت ميكنند كه 16 درصد دانشجويان دانشگاههاي تهران سيگاري هستند كه اين آمار امروزه و عليرغم گزارشهاي متعدد در خصوص خطرات ناشي از استعمال سيگار، به ويژه در زنان رو به افزايش است، افزايشي كه علل آن معاشرت با دوستان سيگاري، تفريح و سرگرمي و مشكلات روحي، خانوادگي و اقتصادي بيان ميشود.
جالب اينجاست كه طبق گفته كميته كشوري مبارزه با استعمال دخانيات وزارت بهداشت، دختران دانشجوي سال آخر سه برابر دانشجويان سال اول سيگار مي كشند.
به گزارش سرويس صنفي فرهنگي خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا)، با توجه به افزايش روزافزون شيوع مصرف مواد سيگاري در بين قشر فرهنگي دانشجويي و با توجه به اينكه اين مساله در كشورهاي پيشرفته و حتي در كشورهاي در حال توسعه نيز به عنوان يكي از مشكلات جدي بهداشتي بخصوص در بين جوانان است، ما را بر آن داشت كه در هفته مبارزه با دخانيات به بررسي اين معضل فرهنگي در بين دانشجويان بپردازيم.
ضمانت اجرايي قانون منع مصرف دخانيات بايد تهيه شود
دكتر شكوهنوابي نژاد، استاد گروه مشاوره دانشگاه تربيتمعلم با اشاره به قانون منع مصرف دخانيات در دانشگاهها، به ايسنا گفت: ضمانت اجرايي اين قانون نيز بايد همراه با آيين نامههاي آن تامين شود.
وي با اشاره به تاخير صورت گرفته در ايجاد قانون منع مصرف دخانيات درمحيط دانشگاه، تصريح كرد: حضور گروه همسالان دانشجو در دانشگاه ميزان تاثيرپذيري آنها از يكديگر را افزايش داده است، بسياري از دانشجويان شهرستاني پس از دور شدن از شهر خود و مجانست و همنشيني با گروه همسالان خود، سيگاري ميشوند.
وي دانشگاه را يك محيط علمي، فرهنگي و اجتماعي سالم بيان كرد و گفت: دانشگاهيان زبدهترين افراد جامعه محسوب ميشوند كه بر سلامت جسم، روان و توانمنديهاي آنها سرمايه گذاري مي شود و در واقع حفظ سلامت اين قشر مهم و اثرپذير بسيار حائز اهميت بوده و بايد در اولويت برنامه ها قرار گيرد.
دكتر نوابينژاد مصرف سيگار را ناشي از نوعي اختلال شديد رفتاري بيان كرد و گفت: رفتار افراد سيگاري از نبود اراده قوي در آنها حكايت مي كند چرا كه اين افراد به جاي دستيابي به راه حلهاي اساسي جهت درمان و رفع مشكلات خود به دنبال شيوههاي موقت تسكين هستند.
وي همچنين با ابراز تاسف از رواج مصرف دخانيات در خوابگاهها و حتي درميان برخي از دانشجويان دختر، تصريح كرد: مصرف سيگار در بين دانشجويان دختر در گذشته امري مذموم محسوب ميشد واين در حاليست كه اين مساله اين روزها متاسفانه شايع شده است.
دكترنوابي نژاد با بيان اينكه براي منع مصرف دخانيات در دانشگاهها تنها نميتوان به قانون صرف اكتفا كرد، تصريح كرد: در اين زمينه بايد تمهيداتي در راستاي فرهنگ سازي اين موضوع همچون برگزاري همايشهايي با حضور اساتيد و دانشجويان انجام گيرد.
وي اظهار اميدواري كرد كه دانشگاهها در هر نيمسال خود را موظف به برگزاري يك يا دو ميزگرد در خصوص اين موضوع كند و همچنين تلويزيون نيز بايد در ساعتهاي پر بيننده خود به صورت ميزگردهاي كوتاه و تيزر، مسئولين وزارت علوم و دانشگاهها را در راستاي فرهنگ سازي جهت كاهش مصرف دخانيات حمايت كند.
دكترنوابي نژاد خاطرنشان كرد: دانشگاه يك مكان مقدس فرهنگي است و همان طور كه دانشجو موظف است كه سر ساعت مقرر در كلاس و يا سر جلسه امتحان حضور يابد، بايد فضاي دانشگاه را نيز سالم نگه دارد و به حقوق همكلاسيهاي خود احترام گذارد و اين موضوع يك بايد و الزام است.
مصرف دخانيات بايد در منشور اخلاقي و آيين نامههاي دانشگاهها لحاظ شود
همچنين حجتالاسلام والمسلمين محمديان، رييس نهاد نمايندگي مقام معظم رهبري در دانشگاهها درباره راهكارهاي لازم جهت كاهش مصرف دخانيات در دانشگاهها، گفت: اگر بتوان دانشجويان را متوجه اين امر كرد كه دانشگاه يك فضاي علمي و آكادميك است، تا حد زيادي ميتوان مصرف دخانيات را كنترل كرد و همچنين نظارت عمومي نيز در اين مساله تاثيرگذار است.
وي با بيان اينكه مصرف دخانيات از لحاظ شرعي نيز فتوا دارد، در گفتوگو با ايسنا تصريح كرد: يك فتوا كلي كه همه مراجع ارائه ميدهند اينكه هر چيزي كه براي بدن ضرر داشته باشد شرعا اشكال دارد ضمن اينكه آيتالله مكارم شيرازي نيز سيگار را به دليل ضرر قطعي آن حرام ميداند و به غير از مسائل شرعي، واقعا در شان فضاي علمي و حرمت دانشگاهي نيست كه دانشجويان بخواهند در آن سيگار بكشند.
محمديان خاطرنشان كرد: مطمئنا منع مصرف دخانيات بايد در منشور اخلاقي دانشگاهها لحاظ و در آيين نامههاي دانشگاه به صورت روشن به آن اشاره شود و همانند ديگر موارد انضباطي با آن برخورد شود.
تمام فضاهاي دانشگاه جزء فضاهاي عمومي است
دكتر مصطفي عباسي مقدم، معاون اداره كل امور فرهنگي وزارت علوم، تحقيقات و فناوري، در اين باره تصريح كرد: دانشگاهها همان طور كه موظفند نظم و قانون را حفظ كنند بايد روشهايي را براي مقابله با اين ناهنجاري اجتماعي تدارك ببينند.
وي با بيان اينكه قانون مكتوب و ثبت شدهاي مبني بر منع مصرف دخانيات در دانشگاهها وجود ندارد، گفت: در حال حاضر شوراهاي فرهنگي دانشگاهها به طور معمول ضوابطي را در اين باره در سطح دانشگاهها اعمال كرده اند، اما با اين وجود قانون جامع كنترل و مبارزه ملي با دخانيات عام است و شامل همه دانشگاهها ميشود.
وي درادامه با بيان اينكه تمام فضاهاي دانشگاه جزء فضاهاي عمومي محسوب مي شوند، گفت: عوامل دانشگاه نبايد اجازه دهند استعمال دخانيات در عموم انجام گيرد.
وي با بيان اينكه درخصوص كاهش مصرف دخانيات در دانشگاهها بايد فعاليت فرهنگي و پژوهشي صورت گيرد، اظهار كرد: ايجاد يك نشريه جهت اطلاع رساني از ضررها و پيامدهاي مصرف دخانيات و مواد مخدر در اين زمينه بسيارمناسب است.
برخورد سلبي با دانشجوي سيگاري صحيح نيست
ارتباط مصرف سيگار با رشته تحصيلي و تعداد ترمهاي گذرانده و فريضه نماز
وقتي كه پايت به حياط پشتي دانشگاه ميرسد، با انبوه ته سيگارهاي مچاله شدهاي روي زمين مواجه ميشوي كه زير پا له و خاموش شدهاند و كمي آن طرفتر نيز دانشجويي با سيگاري بر لب، محوطه حياط خلوت دانشكده را آرام و بيخيال با پكهاي عميق طي ميكند و در آخر باقي ماندهاش را به كناري پرت ميكند و از دربهاي پشتي وارد ساختمان ميشود تا به كلاس درس برسد...
براساس نتايج يك تحقيق، مصرف سيگار در دانشجويان با جنسيت، رشته تحصيلي، تحصيلات مادر، تعداد ترمهاي گذرانده و همچنين اهميت دادن به انجام فريضه نماز ارتباط معنيداري دارد.
يك دانشجوي كارشناسي ارشد رشته صنايع نيز درباره استعمال دخانيات در دانشگاهها، گفت: برخورد سلبي با دانشجويان سيگاري مناسب نيست و در واقع با قانون گذاري و برخوردهاي سلبي نميتوان دانشجويان را از اين امر منصرف كرد و در واقع تا زماني كه راه درستي جلوي دانشجو گذاشته نشود نميتوان دانشجو را بازخواست كرد.
وي با تاكيد بر اينكه ريشه مصرف سيگار، اجتماعي و تلقيني است، تصريح كرد: اساسا شايد در نسل جوان به يك تلقين درآمده كه اگر مشكل داري سيگار بكش، در اين ميان اوايل فرد سيگاري از مصرف سيگار احساس لذت ميكند و بعد با عدم مصرف سيگار احساس ميكند چيزي كم دارد و اين مساله براي او به يك عادت تبديل ميشود.
وي با بيان اينكه محافل در سيگاري شدن دانشجو بسيار نقش دارند، اضافه كرد: خود من نيز در جمعهاي دوستانه سيگاري شدم و گاها طرد شدن جوانهاي غير سيگاري از گروههاي دوستانه با واژگاني چون "بچه پاستوريزه"، "بچه ننه" و عناويني اين چنيني، سبب سيگاري شدن افراد ميشود و شايد آن فرد شرط رفتن به گروه را سيگار ميبيند.
اين دانشجو در پايان اظهار اميدواري كرد: با ايجاد جلسات مشاوره با حضور دانشجويان و برگزاري ساير برنامههاي فرهنگي با حمايتهاي دانشجويي، بتوان فرهنگ عدم مصرف دخانيات در دانشگاهها را ايجاد كرد.
لطفا سيگار نكشيد:
سيگار بده، بستني بگير
پرديس هنرهاي زيبا دانشگاه تهران هفته گذشته شاهد برنامه خودجوش دانشجويي با عنوان «يك روز بدون سيگار» بود، برنامهاي كه دانشجويان با پوشيدن لباسهاي سبز و كشيدن نقاشي بر تابلوهاي كاغذي دانشكده و برنامههاي جانبي «سيگار بده، بستني بگير»، دانشجويان را به عدم استعمال سيگار تشويق ميكردند.
و كلام آخر اينكه، مبازه با استعمال دخانيات و جلوگيري از ترويج اين رويه ناشايست در اين محيطهاي دانشگاهي ضرورتي است كه جز با فعاليتهاي فرهنگي و فرهنگسازي ميسر نميشود و صرفا نصب تابلوي «لطفا سيگار نكشيد» بر ديوارهاي دانشگاه و يا برخورد سلبي و قهري با دانشجويان سيگاري، دردي را درمان نميكند، انتظار ميرود مسؤولان فرهنگي آموزش عالي با جلب مشاركت دانشجويان و كارشناسان مرتبط و برگزاري كارگاهها و برنامههاي فرهنگي، مذهبي و آموزشي، دانشجويان را نسبت به عدم مصرف دخانيات تشويق كنند.
بديهي است، حفظ سلامت جامعه كوچكي به نام دانشگاه در سلامت اجتماع بزرگتري كه در آن روزگار مي گذرانيم، نقش موثري ايفا ميكند و تضمين كننده آينده است.
انتهاي پيام
سه شنبه 7 خرداد 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ايسنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 490]