واضح آرشیو وب فارسی:جام جم آنلاین: «جامجم» گزارش ميدهد شمشير دو لبهآنتيبيوتيكها
جام جم آنلاين: مهمترين علتي كه آنتيبيوتيكها را پرمصرفترين داروي كشور قرار ميدهد، بدون شك مصرف خودسرانه اين داروست كه به تعبير رئيس جامعه پزشكان متخصص داخلي به شمشيري دو لبه شباهت دارد. دكتر ايرج خسرونيا به فوايد و مضرات مصرف آنتيبيوتيكها اشاره ميكند و ميگويد: مردم معمولا با يك سرماخوردگي ساده يا گلودرد مختصر بلافاصله بدون توصيه پزشك و تشخيص نوع آنتيبيوتيك مورد نياز، مصرف آنتيبيوتيك را آغاز ميكنند.
او ادامه ميدهد: هر ميكروبي آنتيبيوتيك خاصي را براي درمان ميطلبد و نحوه درست و به موقع آنتيبيوتيكها بسيار مهم است.
خسرونيا به عوارض قلبي و كبدي مصرف بيرويه و خودسرانه آنتيبيوتيكها به همراه خطر مقاومت بدن نسبت به آنتيبيوتيكها اشاره و اظهار ميكند: حتي پزشكان نيز بايد هنگام تجويز اين دارو دقت كنند و نبايد به اشتباه و با اصرار بيمار نسبت به تجويز آن اقدام كنند.
دبير كميته كشوري تجويز و مصرف منطقي دارو نيز از روند غيرمنطقي تجويز داروهاي آنتيبيوتيك و تزريقي در نسخههاي بيماران انتقاد ميكند و ميگويد: حدود نيمي از بيماران در مراجعه به پزشكان عمومي، داروهاي آنتيبيوتيك دريافت ميكنند.
دكتر فاطمه سليماني ادامه ميدهد: ميزان تجويز آنتيبيوتيك در برخي از استانها بيش از ميانگين كشوري است و حتي ميزان تجويز آنتيبيوتيك به 70 درصد نيز ميرسد.
وقتي بدن به دارو مقاوم ميشود
مصرف آنتيبيوتيكها در كشور ما به حدي زياد و غير ضروري است كه سالانه 400 ميليارد تومان را به هدر ميدهد، مردم با مصرف اين داروها خود را در معرض عوارض خطرناك و گاه كشنده قرار ميدهند و البته نگراني ديگر شروع موج مقاومت ميكروبها عليه آنتيبيوتيكهاي در دسترس مردم است.
اهميت اين مساله آنقدر زياد است كه وزير بهداشت نيز در مورد آن اظهار نظر ميكند: مصرف آنتيبيوتيك براي درمان سرماخوردگي باور غلطي است كه متاسفانه پزشكان به آن دامن زدهاند، سرماخوردگي يك عفونت ويروسي است كه متاسفانه اكثر پزشكان خودشان و گاه با اصرار بيماران براي درمان آن بدون اينكه نيازي باشد آنتيبيوتيك تجويز ميكنند.
به گفته لنكراني مصرف بيرويه آنتيبيوتيك چند ضرر مهم دارد، اول ضرر اقتصادي آن به مردم و كشور است كه برآورد شده همين مصرف بيرويه آنتيبيوتيك سالانه حدود 400 ميليارد تومان سرمايه مملكت را هدر ميدهد.
اما ضرر مهمتر آن كه به سلامت مردم مربوط ميشود اين است كه آنتيبيوتيك يك داروي بيضرر نيست و هر فرد با مصرف اين دارو خود را در معرض عوارضي قرار ميدهد كه گاهي ميتواند كشنده هم باشد، غير از اين مصرف آنتيبيوتيكها طول مدت درمان را طولانيتر ميكند.
او ميگويد: مساله ديگر مقاومت ميكروبها در برابر آنتيبيوتيكهاست كه به علت مصرف بيرويه به وجود ميآيد به همين علت بعداً كه فرد واقعاً نيازمند آنتيبيوتيك ميشود دچار اين مشكل ميشود كه ميكروبي كه ميشد با يك آنتيبيوتيك ارزان قيمت آن را كنترل كرد حتي با آنتيبيوتيك گران قيمت هم قابل كنترل نباشد.
به گفته وزير بهداشت اين دو ضرر در كشور ما به قدري سنگين است كه اصلاً قابل محاسبه نيست و حتي ميتوان گفت ضرر مصرف آنتيبيوتيك در ايران از نفع آن بيشتر است، به دليل همين مسائل كمكم با موج مقاومت ميكروبها به آنتيبيوتيكهاي در دسترس مردم در كشور مواجه ميشويم به نحوي كه مجبوريم براي جبران اين مساله آنتيبيوتيكهاي گران قيمت را به سختي در كشور تامين كنيم تا مقاومت ميكروبها به آنتيبيوتيكهاي در دسترس مردم را جبران كنيم.
فرهنگسازي
اينكه چگونه آنتيبيوتيكها را مصرف كنيم تا از عوارض آنها در امان باشيم نيازمند فرهنگسازي و توجه است.
رئيس جامعه پزشكان متخصص داخلي معتقد است با آموزش و فرهنگسازي بايد مردم را مطلع كنيم و پزشكان نيز بايد از تجويز غير ضروري پرهيز كنند.
خسرو نيا به ارزان و در دسترس بودن آنتيبيوتيكها اشاره ميكند و ميگويد: اينكه اين دارو را در منزل داشته باشيم دليل درستي براي مصرف آن نيست.
وزير بهداشت هم معتقد است: براي جبران اين مساله بايد در دو سطح فرهنگ سازي كنيم اول اينكه مريض به پزشكش اعتماد كند و وقتي پزشك گفت آنتيبيوتيك لازم نيست، اصرار نكند، متاسفانه تحقيقي در كشور انجام شده است كه نشان ميدهد حداقل 50 درصد مردمي كه دچار سرماخوردگي ميشوند توقع دارند كه حتماً پزشكشان به آنها آنتيبيوتيك بدهد.
به گفته لنكراني راهحل ديگر اين است كه در بازآموزيها و برنامههاي آموزش مداوم، پزشكان را در اين مورد آگاه كنيم و البته نظارتها هم بايد تشديد شود.
سه شنبه 7 خرداد 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: جام جم آنلاین]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 245]