تور لحظه آخری
امروز : دوشنبه ، 1 بهمن 1403    احادیث و روایات:  امام موسی کاظم (ع):اداى امانت و راستگويى روزى را زياد مى‏كند و خيانت و دروغگويى باعث فقر و نفاق...
سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون شرکت ها

تبلیغات

تبلیغات متنی

سایبان ماشین

دزدگیر منزل

اجاره سند در شیراز

armanekasbokar

armanetejarat

Future Innovate Tech

پی جو مشاغل برتر شیراز

خرید یخچال خارجی

واردات از چین

حمية السكري النوع الثاني

ناب مووی

دانلود فیلم

بانک کتاب

دریافت دیه موتورسیکلت از بیمه

طراحی سایت تهران سایت

irspeedy

درج اگهی ویژه

تعمیرات مک بوک

دانلود فیلم هندی

قیمت فرش

درب فریم لس

خرید بلیط هواپیما

بلیط اتوبوس پایانه

تعمیرات پکیج کرج

خرید از چین

خرید از چین

تجهیزات کافی شاپ

خرید سرور اچ پی ماهان شبکه

کاشت ابرو طبیعی و‌ سریع

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

لوله و اتصالات آذین

قرص گلوریا

نمایندگی دوو در کرج

دوره آموزش باریستا

مهاجرت به آلمان

بورس کارتریج پرینتر در تهران

تشریفات روناک

نوار اخطار زرد رنگ

ثبت شرکت فوری

خودارزیابی چیست

فروشگاه مخازن پلی اتیلن

کلینیک زخم تهران

کاشت ابرو طبیعی

پارتیشن شیشه ای اداری

رزرو هتل خارجی

تولید کننده تخت زیبایی

مشاوره تخصصی تولید محتوا

سی پی کالاف

دوره باریستا فنی حرفه ای

چاکرا

استند تسلیت

تور بالی نوروز 1404

سوالات لو رفته آیین نامه اصلی

کلینیک دندانپزشکی سعادت آباد

پی ال سی زیمنس

دکتر علی پرند فوق تخصص جراحی پلاستیک

تجهیزات و دستگاه های کلینیک زیبایی

تعمیر سرووموتور

تحصیل پزشکی در چین

مجله سلامت و پزشکی

تریلی چادری

خرید یوسی

ساندویچ پانل

ویزای ایتالیا

مهاجرت به استرالیا

میز کنفرانس

تعمیرگاه هیوندای

تعمیرگاه هیوندای

تعمیرگاه هیوندای

اوزمپیک چیست

قیمت ورق سیاه

چاپ جزوه ارزان قیمت

 






آمار وبسایت

 تعداد کل بازدیدها : 1855152875




هواشناسی

نرخ طلا سکه و  ارز

قیمت خودرو

فال حافظ

تعبیر خواب

فال انبیاء

متن قرآن



اضافه به علاقمنديها ارسال اين مطلب به دوستان آرشيو تمام مطالب
archive  refresh

توهمات خان قزاق


واضح آرشیو وب فارسی:راسخون:
توهمات خان قزاق
توهمات خان قزاق   نويسنده:ناهيد رحيمي   حتماً تا به حال اين عبارت را زياد شنيده ايد: کشف حجاب. شايد درباره آن چيزهايي بدانيد. به خصوص اگر تقويم را نگاه کنيد: هفدهم دي ماه، سالروز صدور فرمان کشف حجاب. بد نيست باهم درباره کشف حجاب و سابقه آن در کشورمان ايران بيشتر بدانيم.

کشف حجاب در ايران پديده اي ناشي از آشنايي با غروب و روشنفکري افرادي است که افکار و زندگي غربي را تجربه کرده بودند. اين در حالي است که نخستين نشانه هاي کشف حجاب را مي توان در دربار ناصر الدين شاه قاجار مشاهده کرد، اما رسميت يافتن کشف حجاب به زمان رضاخان بر مي گردد. رضاخان پيش از رسيدن به پادشاهي، خود را فردي ديندار و پاي بند به اصول مذهب نشان داد و پس از به قدرت رسيدن، به تدريج چهره اصلي خود را آشکار، و طي اقداماتي، مخالفت عملي خود را با اسلامي آغاز کرد.رضا شاه در دوره حکومت هفده ساله اش، تنها يک بار به خارج از کشور (ترکيه ) سفر کرد. او پس از سفر به ترکيه، در سال 1312، بيش از اندازه تحت تأثير رفتارهاي غرب گرايانه آتاتورک، پادشاه ترکيه قرار گرفت. سفري که ثمره آن ابتذال زن ايراني بود. او به ترکيه سفر کرد و مجذوب ظواهر ترکيه و مردم آن شد. براي همين بعد از برگشتن به ايران، عزم خود را براي غربي شدن جامعه ايراني جزم کرد و مدعي شد اگر مردم لباس يک شکل بپوشند، کلاه پهلوي به سر بگذارند و نسبت به تقيدات ديني، سستي نشان دهند، متمدن خواهند شد.

سفر رضا شاه به ترکيه، تغييرات عميقي نيز در روحيات و سياست هاي وي، مخصوصاً درباره زنان و حجاب آنان به وجود آورد. مستشارالدوله، سفير کبير ايران در ترکيه، اثر پذيري رضا خان از بي حجابي زنان ترکيه را اين گونه توضيح داده است: « شبي پس از پايان ضيافت رسمي باشکوه آتاتورک، وقتي رضا شاه به عمارت محل اقامتش در آنکارا مراجعت کرد، تا پاسي از شب نخوابيد و در تالار بزرگ خانه ملت قدم مي زد و فکر مي کرد و گاه گاه بلند مي گفت: عجب عجب ! وقتي چشمان شاه متوجه من شد که در گوشه تالار ايستاده بودم، گفت: صادق، من تصور نمي کردم ترک ها تا اين اندازه ترقي کرده و در گرفتن تمدن اروپا جلو رفته باشند. حالا مي بينم ما خيلي عقب هستيم ، مخصوصاً در قسمت تربيت دختران و بانوان. فوراً بايد با تمام قوا به پيشرفت سريع مردم، مخصوصاً زنان اقدام کنيم ». از اين رو بخش نامه کشف حجاب براي تصويب رضا شاه در سال 1314 از طرف رئيس الوزرا به دربار فرستاده شد تا در اول دي همان سال، دستور اجراي رسمي قانون کشف حجاب، به تمام شهرهاي ايران ارسال شود.

تصويب و ابلاغ قانون کشف حجاب، بيش از قبل، جامعه روحانيت را با محدوديت مواجه کرده بود. اعتراضات علما و روحانيون و مخالفت هاي گسترده مردمي نيز در سراسر کشور و در شهرهايي نظير قم، اصفهان و شيراز به وجود آمده بود که مهم ترين نمونه آن قيام بزرگ مسجد گوهرشاد مشهد بود. قيام مسجد گوهرشاد در کنار حرم امام رضا (ع)و کشته شدن هزاران نفر از مردم و روحانيت و تبعيد و زنداني شدن جمع زيادي ازآن ها، نقطه اوج اين مبارزات بود و ازآن واقعه جانگداز تا سقوط پهلوي اول و دوم، هم چنان اين مبارزه ادامه داشت تا اين که خدا پاداش اين مبارزات را، پيروزي انقلاب اسلامي قرارداد که مقدمه اي براي ظهور مهدي موعود (عج)است. مهم ترين زمينه کشف حجاب، تغيير لباس مردان در سال هاي 1304، 1307، 1314 خورشيدي بود. غرب مي دانست که مردان به پوشش زنان خود اهميت مي دهند و يک باره به کشف حجاب تن نمي دهند و فشار به وضعيت ظاهري زنان، بدون مقدمه نتيجه اي نخواهد داشت. براي همين صلاح را در اين دانستند که از تغيير لباس مردان شروع تا از اين راه، ذهن جامعه را براي تغييرات بعدي آماده کنند ؛ چرا که مردان براي سر و وضع خود و نوع لباس و کلاه، کمتر حساسيت به خرج مي دهند و اين تغيير را بعد از کمي فشار مي پذيرند. براي همين اول تغيير لباس و کلاه، در ادارات، اجرا شد و بعد به صورت عمومي آن را اجباري کردند.

در 17 دي 1314 رضا شاه، در جشن فارغ التحصيلي دانش سراي مقدماتي، در حالي که ملکه ايران و دختر بزرگش بدون حجاب بودند و لباس هاي اروپايي پوشيده بودند، از کشف حجاب و پيشرفت زنان سخن مي گفت: «شما زن ها بايد اين روز را که روز سعادت و موفقيت شماست، روز بزرگي بدانيد و از فرصتي که به دست آورده ايد، براي خدمت به کشور خود استفاده کنيد. شما خواهران و دختران من حالا که داخل جامعه شده ايد اين قدم را برداشته ايد، بايد بفهميد که وظيفه شما اين است که براي کشور خودتان کار کنيد. سعادت آينده در دست شماست ». آن گاه رضا شاه علت شرکت خانواده خود را در جشن آن روز بيان کرد: « شرکت همسر و دختران من در جشن دانش سراي مقدماتي، بدون حجاب، بايد سرمشق همه زنان و دختران ايراني، مخصوصاً خانم هاي شما وزراي مملکت باشد ». ازآن پس، داشتن حجاب ممنوع شد و افسران ارتش، با زناني که حجاب داشتند، راه نمي رفتند و در اتوبوس، زنان با حجاب را راه نمي دادند و در معابر، پاسبان ها به اهانت وکتک زن هاي چادري رو مي آورند. حتي بعضي ماموران، به خصوص در شهرها و روستاها، زن هايي را که پارچه روي سر انداخته بودند، اگر چه چادر معمولي نبود، از سرآن ها مي کشيدند و پاره مي کردند. از آن روز فجايع اين اقدام ضد اسلامي و ملي، در شکل هاي مختلف آغاز شد و همه نيروهاي امنيتي و نظامي براي اجراي آن بسيج شدند. حالا 75 سال از آن روزهاي سياه مي گذرد، همان روزهاي ترس و اختناق که با نام آزادي، چادرها را از سرها مي کشيدند و کمتر بانويي در خيابان ها ديده مي شد ؛ چراکه ترس از برهنگي و اقدام شرم آور پهلوي ها، امنيتي براي آنان نگذاشته بود، اما چنين فشارهايي نتوانست اصالت و نجابت بانوي مسلمان ايراني را زير سوال ببرد.

منبع: نشریه انتظار نوجوان، شماره 66  





این صفحه را در گوگل محبوب کنید

[ارسال شده از: راسخون]
[مشاهده در: www.rasekhoon.net]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 410]

bt

اضافه شدن مطلب/حذف مطلب







-


گوناگون

پربازدیدترینها
طراحی وب>


صفحه اول | تمام مطالب | RSS | ارتباط با ما
1390© تمامی حقوق این سایت متعلق به سایت واضح می باشد.
این سایت در ستاد ساماندهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ثبت شده است و پیرو قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد. لطفا در صورت برخورد با مطالب و صفحات خلاف قوانین در سایت آن را به ما اطلاع دهید
پایگاه خبری واضح کاری از شرکت طراحی سایت اینتن