واضح آرشیو وب فارسی:همشهری: در پي انفجارهاي مهيب دو كارخانه؛21 كشته و 44 مجروح در اراك
اعتماد ملي: وقوع چهار انفجار مهيب و پيدرپي در كارخانه توليدكننده مواد اوليه شيميايي در شهر صنعتي شهيد بابايي شازند اراك بيش از 21 كشته و 44 مجروح بر جاي گذاشت. اين در حالي است كه بر اثر وقوع اين حادثه كه به گفته مسوولان استان در ده سال اخير بيسابقه بوده است، كارخانه بهطور كامل تخريب شده و كارخانه مجاور به نام دچار خسارتهاي فراواني شده است.
اين حادثه ساعت 55/15 دقيقه پنجم خردادماه زماني به سازمان آتشنشاني اراك اعلام شد كه شعلههاي وسيع آتشسوزي از فاصله چند كيلومتري مشاهده ميشد. امدادگران چندين ايستگاه آتشنشاني 12 دقيقه پس از اعلام وقوع حادثه همراه 5 دستگاه خودروي سنگين و سبك و 15 امدادگر به محل اعزام شدند. در اين ميان 8 خودروي آتشنشاني نيز از شهر شازند، پالايشگاه اراك، خمينيشهر و... در محل حادثه در 20 كيلومتري شمال شرقي شازند حاضر شده و خاموش كردن آتش را آغاز كردند. عمليات آتشنشاني در حالي انجام ميشد كه به دليل نبود امكانات اوليه، خودروها براي آبگيري ناچار در چندين مرحله از منطقه خارج و بازميگشتند. شدت حادثه به اندازهاي بود كه دقايقي پس از اولين انفجار به خاطر وجود مواد اوليه شيميايي، سه انفجار ديگر نيز منطقه را لرزاند و باعث شد تا شعاع 300 متري از كارخانه كيمياگستر كه توليدكننده مواد شيميايي براي شوينده و نرمكننده و... است تحت تاثير شعلههاي آتش و انفجار قرار گيرد به طوري كه با پرتاب شدن مخزنها به اطراف، شعلهوري علفها را نيز بهدنبال داشت. اين در حالي بود كه كارخانه كيمياگران امروز با توليداتي مشابه كه در فاصله 10 متري از محل وقوع حادثه قرار داشت به دليل موج انفجارهاي پيدرپي دچار تخريب جدي شد و پس از آتش گرفتن ورودي اين كارخانه، بخش نگهباني كه دو كارمند در آن مستقر بودند منفجر و سبب مرگ اين دونفر شد. در اين ميان ساختمان اداري پست برق و بخشهاي ديگر اين كارخانه نيز تحت تاثير انفجار تخريب شد. حدود 10 دستگاه خودروي شخصي كاركنان اين دو كارخانه هم كه در نزديكي محل انفجار قرار داشتند همراه يك خودروي سنگين براي جابهجايي مواد نيز بهطور كامل سوخت و از بين رفتند.
جوشكاري علت وقوع حادثه
مهدي آقازيارتي مدير روابط عمومي سازمان آتشنشاني اراك درباره اين حادثه به اعتماد ملي گفت: با توجه به خسارتهاي وارد شده ميتوان گفت بيش از 90 درصد كارخانه كيمياگستر تخريب شده و نياز به بازسازي كامل دارد.
وي با بيان اينكه هماكنون چندين تيم از كارشناسان ايمني در حال بررسي علت نهايي وقوع حادثه هستند. ادامه داد: با توجه به اينكه لحظاتي قبل از وقوع حادثه كارگران زير ستون تقطير مشغول جوشكاري بودند از اين رو احتمال داده ميشود حادثه به دليل اتصالات برقي ناشي از جوشكاري در نزديكي مخازن گاز رخ داده باشد اما منتظر نظر نهايي كارشناسان هستيم. به گفته زيارتي، نزديكترين ايستگاه آتشنشاني به محل وقوع حادثه در شهر شازند قرار داشت و به دليل اينكه اين كارخانه خارج از شهر و در فاصله 30 كيلومتري از اراك قرار داشت در مدت زماني نسبتا طولاني نيروها در محل حاضر شدند. مدير روابط عمومي آتشنشاني اراك اضافه كرد: حادثه اوليه از ستون تقطير آغاز شده و سپس به بخشهاي ديگر سرايت كرده است. انفجارهاي ناشي از مواد شيميايي به شدت و گستردگي آن اضافه كرد. وي تصريح كرد: نيروهاي آتشنشاني در ساعت 10/20 دقيقه يكشنبه پنجم خردادماه با مهار كردن كامل آتش محل را ترك كردند.
آخرين آمار
از سوي ديگر بر اساس اعلام اورژانس كشور هم وقوع حادثه ساعت 16 پنجم خرداد گزارش شده بود كه ابتدا دو دستگاه آمبولانس و سپس با درخواست اورژانس شازند، 5 آمبولانس ديگر به محل اعزام شدند.
دكتر سرور، معاون حوادث و عمليات اورژانس كشور در اين باره به ايسنا گفته است: مركز فوريتهاي پزشكي با اورژانس استانهاي همجوار براي اعزام آمبولانسها تماس گرفت و بر اين اساس تعدادي ديگر آمبولانس شامل 3 دستگاه از قم، يك دستگاه از همدان، دو دستگاه از خرمآباد و يك دستگاه از اورژانس ملاير به محل حادثه فرستاده شد. پس از اعلام بينيازي نيز اورژانس تهران، اصفهان و قم با ستاد هدايت دانشگاه علوم پزشكي اراك هماهنگ شده و اقدامات لازم براي بستري كردن بيماران را انجام دادند. بنابر اعلام اورژانس كشور تاكنون 44 نفر از كارگران حاضر در محل وقوع حادثه مجروح هستند و در بيما رستانهاي مطهري، يافتآباد، چمران تهران و چند بيمارستان اراك، قم و اصفهان بستري هستند. اين در حالي است كه بر اساس آخرين آمارها، شمار كشتههاي اين حادثه تاكنون 21 نفر اعلام شده است اما احتمال فوت تعدادي از مجروحان كه دچار سوختگي شديد شدهاند نيز به خاطر وخامت حالشان بسيار زياد است.
استفاده از آمبولانسهاي نظامي براي انتقال مصدومان
به گزارش ايسنا بر اساس گفتههاي شاهدان عيني، تعدادي از مصدومان اين حادثه از سوي آمبولانسهاي نظامي مورد استفاده در زمان جنگ به بيمارستانهاي تهران منتقل شدهاند كه اين موضوع نشاندهنده كمبود امكانات درماني براي بيماران در شهر اراك است بهطوري كه براي تامين 19 دستگاه آمبولانس در ساعتهاي اوليه وقوع حادثه بهرغم استفاده از خودروهاي شبكه بهداشت، هلالاحمر، بهداشت و درمان، صنعت نفت و كارخانجات، به تعداد كافي آمبولانس مجهز در دسترس قرار نداشت كه اين موضوع باعث شد از خودروهاي انتقال بيمار مورد استفاده در دوران جنگ تحميلي استفاده شود.
علت دقيق انفجار در دست بررسي است
سيدعلي آقازاده فرماندار شهرستان شازند نيز با اظهار تأسف از وقوع حادثه گفت: در اين سانحه 16 نفر در محل وقوع حادثه به دليل سوختگي شديد جان باختند و مابقي در بيمارستان جان خود را از دست دادند. هماكنون تيمهاي كارشناسي در محل حادثه حاضر و تحقيقات براي علت نهايي انفجار در حال بررسي است.
در حالي كه فرماندار شازند از مفقود شدن 4 نفر در اين حادثه دلخراش خبر ميدهد، مدير روابط عمومي سازمان آتشنشاني احتمال ميدهد اين مفقودان به دليل شدت انفجار جان باخته و اجسادشان از ميان رفته باشد. وجود تكههاي استخوان در محوطه محل انفجار بر اين موضوع صحه ميگذارد.
حضور 90 كارگر در هر دو شركت به دليل تعميرات اشتباه بود
مهندس حبيبي، مسوول واحد كارشناسي و ايمني آتشنشاني اراك به ايسنا گفت: جوشكاري نزديك مخازن دو اتيل اگزانول آتشسوزي اوليه را رقم زد كه به دنبال آن سه مخزن در واحدهاي كناري منفجر شدند و مواد اشتعالزا از جمله ضديخ، الكل، مواد پاككننده و شوينده آتشسوزي را تشديد كرد. وي افزود: شركت كيمياگران امروز داراي 60 كارگر و شركت داراي 30 كارگر بود. اين در حالي است كه با توجه به تعميرات در شركت نبايد اين تعداد افراد در آن مكان حاضر ميشدند. مسوول واحد كارشناسي آتشنشاني اراك خسارت وارده را ميلياردي عنوان كرد و تصريح كرد: متاسفانه شهر صنعتي شازند فاقد ايستگاه آتشنشاني است.
انتهاي خبر // روزنا - وب سايت اطلاع رساني اعتماد ملي//www.roozna.com
------------
------------
سه شنبه 7 خرداد 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: همشهری]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 333]