واضح آرشیو وب فارسی:تابناک: آيتالله سبحاني: حوزه مظهر نوآوري و شكوفايي
مقصود از نوآوري اين نيست كه اصول را زير پا بگذاريم؛ بلكه مقصود آن است كه از همان فقه جواهري و اصول نوراني اسلام، انديشههاي نو را استنباط كرده و پاسخگوي مشكلات امروز باشيم.
آيتالله سبحاني در دومين نشست دورهاي اساتيد سطوح عالي و خارج حوزه علميه قم، به تبين راهبردهاي تحول و نوآوري در حوزههاي علميه پرداخت.
به گزارش رسا، آيتالله جعفر سبحاني، پنجم خرداد ماه، در دومين نشست دورهاي اساتيد سطوح عالي و خارج حوزه علميه قم با تأكيد برحفظ سنتهاي حوزه گفت: حوزه ما براي خود، سنتها و ويژگيهايي داشت و در طول چهارده قرن به نتايج خوبي دست يافته است كه ما بايد در حفظ آنها بكوشيم.
اين استاد سطح عالي حوزه علميه قم در ادامه افزود: حفظ سنتها مانع از پيشرفت حوزه نيست؛ پس با چشم و گوش باز، از تجارب ديگران نيز استفاده كنيم. يكي از سنتهاي حوزه، استاد انتخابي است، كوشش كنيم اين اصل در غير از دو سال اول تحصيل، حاكم بر حوزه شود.
آيتالله سبحاني مطالعه قبل و پس از درس را از سنتهاي سودمند حوزه دانست و بر ادامه آن تأكيد كرد و اظهار داشت: تبديل جلسات انس به جلسات بحث و طرح مسائل، كاستن مسائل كم اهميت كه براي انسان مفيد نيست، كم كردن مواد درسي كه سبب ميشود آموخته در ذهن جاي بگيرد و تدريس نشدن بيش از سه ماده درسي، از نكاتي است كه بايد بيشتر به آنها توجه شود.
وي با اشاره به نامگذاري سال نوآوري و شكوفايي، حوزه را مظهر نوآوري و شكوفايي در مسائل علمي و ديني دانست و تصريح كرد: مقصود از نوآوري اين نيست كه اصول را زير پا بگذاريم؛ بلكه مقصود آن است كه از همان فقه جواهري و اصول نوراني اسلام، انديشههاي نو را استنباط كرده و پاسخگوي مشكلات امروز باشيم.
رئيس مؤسسه تحقيقاتي امام صادق(ع) در ادامه سخنانش افزود: بايد جمعي براي گردآوري نوآوريها در علوم انساني كه در حوزه مطرح است، انتخاب شوند تا حوزه نيز در اين كار، همگام با ديگر مراكز علمي پيشرفت كند.
اين استاد سطح عالي حوزه علميه قم ادامه داد: پايان نامهها ميتواند مظهر نوآوري و شكوفايي باشد؛ ولي بايد اين نوع نوشتهها تحت پوشش علماي حوزه قرار گيرد، مبادا به خاطر شعار نوآوري از اصول تجاوز شود.
وي تقويت مراكز تخصصي را ضروري خواند و افزود: خوشبختانه يكي از گامهايي كه برخي از شخصيتهاي علمي برداشته اند، تأسيس مدارس تخصصي فقهي است، اين مدارس اگر با حمايت همه جانبه پيش برود ميتواند در آينده فقيهان بزرگ و انديشمنداني را تحويل جامعه دهد.
آيتالله سبحاني خاطر نشان كرد: بشارت ميدهم، هم اكنون در حوزه ما نوجوان چهارده سالهاي وجود دارد كه در ده سالگي در كنكور دانشگاه شركت كرده و با نمره بالايي قبول شده و اكنون در درسهاي خارج شركت ميكند و با آزموني كه من انجام دادم به حق از استعداد بالايي برخوردار است، اين مواهب بايد حفظ شوند، قبل از آن كه ديگران آنها را از ما بربايند.
وي در بخش ديگري از سخنان خود گفت: حوزه علميه بايد از نظر بيان و قلم آن چنان توانايي پيدا كند كه با ادبيات روز و شرايط حاكم بر جامعه همسو باشد، خوشبختانه حوزه از نظر ادبيات فارسي در حد مطلوبي قرار دارد و نويسندگان قوي و نيرومند و نشريات متنوع در حوزه وجود دارند؛ اما از نظر بيان، كاستيهايي وجود دارد.
استاد درس خارج اصول حوزه علميه قم خاطر نشان كرد: اكنون منبريهاي ما به استثناي گروهي، توانايي سخنوري را ندارند و حوزه بايد براي جهاد بياني، تلاش بيشتري كند.
رئيس مؤسسه تحقيقاتي امام صادق(ع) به كاستيهاي حوزه در علوم پايه اشاره كرد و اظهار داشت: امروز نويسندگي كتابهاي عربي، نارسايي روشني دارد؛ زيرا آن متوني كه در گذشته تدريس ميشد، مورد بي مهري قرار گرفته و ما با احترامي كه به مؤلفان جديد ميگذاريم، ياد آور ميشويم، تجربه گذشته را نبايد از دست داد؛ چون ادبيات پيشين، از تجربه خوبي برخوردار بوده و بايد كاستيها و مشكلات را حل كرد.
دوشنبه 6 خرداد 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: تابناک]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 242]