واضح آرشیو وب فارسی:ايسنا: انتقال بار روي مونوريل نانولولهيي!
خبرگزاري دانشجويان ايران - تهران
سرويس: فناوري استراتژيك
محققان در اروپا از نانولولههاي كربني، مونوريلي ساختهاند كه ميتواند يك تكه از فلز را حدود 80 نانومتر جابهجا كند.
به گزارش سرويس فنآوري خبرگزاري دانشجويان ايران(ايسنا)، اين محموله فلزي روي يك آستين نانولوله كربني به طول پنج نانومتر قرار ميگيرد.
اين آستين نانولولهيي خودرو ريلي از جنس نانولوله كربني خيلي طولانيتر ـ كه در عرض يك شيار در يك تراشه سيليكوني كشيده شده است ـ قرار دارد.
به عقيدة اين گروه، اين آستين به طور حيرتآوري به وسيله نوسانات شبكهاي به نام فونونها رانده ميشود.
آندريان باچتولد و همكارانش در دانشگاه آوتونومس بارسلونا با همكاري محققان دانشگاه وينا و مؤسسة فنآوري فدرال سوئيس در لاوسان، اين افرازه را با استفاده از نانولوله كربني چند ديواره ـ كه از چندين نانولوله هم مركز تشكيل شده است ـ ساختهاند.
آنها ابتدا با الكترودهاي فلزي، يك نانولوله چند ديواره به طول هزار و 500 نانومتر را همانند يك پل در عرض اين شيار قرار داده، متصل كردند. آنها سپس براي حذف چندين لاية خارجي از قسمت عمدة اين نانولوله، از يك روش تخريب – الكتريكي استفاده كردند و در نهايت يك آستين كوتاه(در قسمتي كه لايههاي خارجي آن حذف نشده بودند) باقي ماند كه ميتوانست آزادانه بچرخد و در طول ريل داخلي به عقب و جلو حركت كند.
اين گروه تحقيقاتي با عبور دادن يك جريان الكتريكي در سرتاسر اين ريل(كه باعث گرم شدن آن ميشد)، اين موتور را به راه انداختند.
به دليل اينكه الكترودها بهعنوان چاههاي حرارتي عمل ميكنند، قسمتي از ريل ـ كه در وسط شيار قرار دارد ـ بيشتر از دو انتها گرم ميشود. اگر اين آستين و محمولهاش ـ كه قطعه ريزي از طلاست ـ در وسط شيار قرار داده شوند، آنها با سرعت بيش از يك ميكرومتر بر ثانيه بهسمت يك طرف شيار حركت ميكنند.
باچتولد گفت كه اين گروه اصولاً اميدوار بود كه بتواند براي ايجاد برهمكنشهاي اتمي بين ريل و آستين، يك ولتاژ بين الكترودها اعمال كند تا اين برهمكنشها سبب شوند كه اين آستين در روشي حلزوني يا مارپيچي(helical) در يك جهت حركت و با معكوس شدن ولتاژ در جهت ديگر حركت كند.
به گفته باچتولد، اين حركت مورد انتظار بود، زيرا اتمها روي نانولولههاي كربني خارجي و داخلي، در پيكربندي حلزوني نسبتاً متفاوتي مرتب شدهاند.
در عوض آنها متوجه شدند كه حركت اين آستين طوري است كه هميشه از مركز شيار دور ميشود. اين كه ذرة محمولة طلا با ذوب شدن جزئي تغيير شكل داد، اولين سرنخي بود كه نشان ميداد گرما دليل اين حركت است. اين محققان با انجام شبيهسازيهاي رايانهيي از اين سيستم، نقش گرمكردن را تأييد كردند.
به گزارش ايسنا از ستاد ويژه توسعه فنآوري نانو، گرما در سرتاسر نانولولههاي كربني به شكل نوسانات شبكه كوانتيزه شده (معروف به فونونها) انتقال مييابد. اين فونونها خيلي شبيه ذرات رفتار ميكنند.
تعداد بسيار زيادي از فونونها در مركز گرم ريل ايجاد ميشوند و به سمت هر دو الكترود حركت ميكنند كه با برخورد به اين آستين بيروني، آن را با خود ميكشند.
رامين گلستانيان از دانشگاه شفيلد انگلستان اين كار را بهعنوان يك نتيجة جالب آزمايشگاهي توصيف ميكند، به عقيدة او ـ كه فيزيك افزارههاي نانومكانيكي و نانوذرات متحرك را مطالعه ميكند ـ ميگويد كه براي فهم سازوكار حركت و نقش فونونها در آن، مطالعه خيلي بيشتري لازم است.
باچتولد و همكارانش اكنون به دنبال ساخت موتورهاي عمليتر مبتني بر اين اثر، هستند. آنها مشغول كار روي افزارههاي برگشتپذيري هستند كه در آنها فقط يك انتهاي ريل گرم ميشود و اين بايد سبب حركت آستين از انتهاي گرم به انتهاي سرد شود.
در اين حالت، جهت حركت ميتواند بهسادگي و با جابهجا كردن انتهاي گرم و سرد، معكوس شود.
انتهاي پيام
دوشنبه 6 خرداد 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ايسنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 794]