تور لحظه آخری
امروز : دوشنبه ، 28 آبان 1403    احادیث و روایات:  امام علی (ع):هر كس نصيحت را بپذيرد، از رسوايى به سلامت مى ماند.
سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون شرکت ها

تبلیغات

تبلیغات متنی

صرافی ارکی چنج

صرافی rkchange

سایبان ماشین

دزدگیر منزل

تشریفات روناک

اجاره سند در شیراز

قیمت فنس

armanekasbokar

armanetejarat

صندوق تضمین

Future Innovate Tech

پی جو مشاغل برتر شیراز

لوله بازکنی تهران

آراد برندینگ

خرید یخچال خارجی

موسسه خیریه

واردات از چین

حمية السكري النوع الثاني

ناب مووی

دانلود فیلم

بانک کتاب

دریافت دیه موتورسیکلت از بیمه

طراحی سایت تهران سایت

irspeedy

درج اگهی ویژه

تعمیرات مک بوک

دانلود فیلم هندی

قیمت فرش

درب فریم لس

زانوبند زاپیامکس

روغن بهران بردبار ۳۲۰

قیمت سرور اچ پی

خرید بلیط هواپیما

بلیط اتوبوس پایانه

قیمت سرور dl380 g10

تعمیرات پکیج کرج

لیست قیمت گوشی شیائومی

خرید فالوور

بهترین وکیل کرج

بهترین وکیل تهران

خرید اکانت تریدینگ ویو

خرید از چین

خرید از چین

تجهیزات کافی شاپ

نگهداری از سالمند شبانه روزی در منزل

بی متال زیمنس

ساختمان پزشکان

ویزای چک

محصولات فوراور

خرید سرور اچ پی ماهان شبکه

دوربین سیمکارتی چرخشی

همکاری آی نو و گزینه دو

کاشت ابرو طبیعی و‌ سریع

الک آزمایشگاهی

الک آزمایشگاهی

خرید سرور مجازی

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

لوله و اتصالات آذین

قرص گلوریا

نمایندگی دوو در کرج

خرید نهال سیب

 






آمار وبسایت

 تعداد کل بازدیدها : 1830846090




هواشناسی

نرخ طلا سکه و  ارز

قیمت خودرو

فال حافظ

تعبیر خواب

فال انبیاء

متن قرآن



اضافه به علاقمنديها ارسال اين مطلب به دوستان آرشيو تمام مطالب
archive  refresh

مفاهيم مهندسي نفت/‌٨ آشنايي با مباني چاه‌نگاري/‌١ تعريف چاه‌نگاري و بررسي كاربرد آن در اكتشاف و مطالعات مخازن نفت و گاز


واضح آرشیو وب فارسی:ايسنا: مفاهيم مهندسي نفت/‌٨ آشنايي با مباني چاه‌نگاري/‌١ تعريف چاه‌نگاري و بررسي كاربرد آن در اكتشاف و مطالعات مخازن نفت و گاز


خبرگزاري دانشجويان ايران - تهران
سرويس: مسائل راهبردي ايران

اشاره:
آن چه كه در پي مي‌آيد، ويرايش نخست اولين بخش از مقاله‌ي «آشنايي با مفاهيم چاه‌نگاري» است؛ از مجموعه‌ي متون آموزشي آشنايي با مفاهيم مهندسي نفت، ويژه‌ي خبرنگاران سياستي و سياست‌پژوهان بخش بالادستي نفت و اقتصاد انرژي كه در سرويس مسائل راهبردي دفتر مطالعات خبرگزاري دانشجويان ايران، تدوين شده است.
اين مقاله سعي مي‌كند ضمن آشنايي خوانندگان با تعريف چاه‌نگاري (well logging) به توضيح چگونگي كاربرد تحليل‌هاي حاصل از اين عمليات‌ها در زمينه‌هاي اكتشاف، تخمين نفت درجا، تشخيص خواص مخزن و به طور كلي مطالعه‌ و شبيه‌سازي مخزن بپردازد.
در بخش‌هاي بعدي اين مقاله انواع دستگاه‌هاي چاه‌نگاري و كاربرد‌هاي آن‌ها معرفي خواهد شد. در مجموعه اين مقالات تلاش شده است پيشرفته ترين فناوري‌هايي كه تاكنون در سطح دنيا در اين زمينه بكارگرفته شده است معرفي شوند.
خواننده با مطالعه‌ي مجموعه اين مقالات تا حدودي مي‌توانند درك كند كه در مراحل مختلف مديريت يك مخزن به چه فناوري‌هايي در چاه‌نگاري نياز است. در واقع اين مقاله با ادبياتي غيرفني مفاهيمي فني را براي خواننده توضيح مي‌دهد كه با استفاده از آن تا حدودي مي‌توان به ارزيابي عملكرد مديريت مخزن در انجام عمليات‌هاي چاه‌نگاري پرداخت. پديد آمدن اين امكان براي خبرنگار يا سياست‌پژوه توانايي امكان ارزيابي و پرسش‌گري بالاتري و دقيق‌تري در بررسي كلي سياست‌ها و ظرفيت‌هاي شركت‌هاي نفتي در انجام عمليات‌ چاه‌نگاري پديد مي‌آيد.
توصيه مي‌شود خوانندگان گرامي قبل از مطالعه اين مقاله شماره‌هاي پيشين مجموعه مقالات آشنايي با مفاهيم مهندسي نفت را مطالعه كنند.

چاه‌نگاري

1-لاگ(نگار):
نگار ابزاري است كه اطلاعاتي درباره‌ي تغييرات خواص فيزيكي سازندهايي كه چاه‌ آن‌ها را قطع كرده و همچنين سيال (همچون نفت، گاز و آب) موجود در آن‌ها را در اختيار مهندسين نفت قرار مي‌دهد. هر لاگ شعاع بررسي مشخصي دارد.

2- لوازم و وسائل مورد نياز در چاه‌نگاري:
مجموعه تجهيزات چاه‌نگاري از يك سوند(sound) و كاميون يا اتاقكي كه تجهيزات الكترونيكي مرتبط با سوندها در درون آن جاي مي‌گيرد، تشكيل مي‌شود.
پارامتر‌هاي فيزيكي مورد بررسي در هرنوع عمليات چاه‌پيمايي، از طريق سوند‌ها به سطح زمين انتقال داده مي‌شود. سوند‌ محفظه‌ي استوانه‌اي شكلي است كه فرستنده و در بعضي موارد گيرنده‌ امواج نيز درون آن قرار مي‌گيرند. سوند به كمك كابل هاي ويژه‌اي به درون چاه فرستاده مي شود. كابل‌ روي قرقره‌اي مي‌چرخد كه همراه لوزام ديگر كنترل كننده و تجهيزات الكترونيكي مورد نياز در هر نوع عمليات چا‌هنگاري در كاميون آزمايشگاهي يا اطاقك ثابتي جاي مي‌گيرد.

كاربرد چاه نگاري و اهميت آن در اكتشاف و مطالعه مخازن نفت و گاز
اطلاعات يك مخزن نفتي يا گازي از شيوه‌ههاي مختلفي به دست مي‌آيد. يكي از اين شيوه‌ها نمونه گيري يا مغزه گيري از سنگ مخزن است. نمونه‌گيري از يك سازند ابتدا از برون زد (out crops) آن سازند (قسمتي از سازند كه در سطح زمين قابل رويت است و از زير زمين بيرون آمده است) آغاز مي‌شود، اما در زير سطح زمين يعني در چاه‌هاي نفت، نمونه‌گيري با گرفتن مغزه (Coring) (دستگاهي را به درون چاه مي‌فرستند و يك مغزه استوانه‌اي شكل از آن سازند مورد نظر كنده و به سطح مي‌آورند) و يا با استفاده از كنده‌هاي حاصل از حفاري (Cutting) انجام مي شود.
اهميت گرفتن لاگ از اين جهت قابل توجه است كه مي‌تواند اطلاعات حاصل از نمونه گيري و مغزه گيري را تكميل كند. لاگ يك فناوري مهم بررسي تكميلي براي تكميل اطلاعات حاصل از چاه محسوب مي‌شود كه بدون آن هرگز مطالعاتي كه تحت عنوان مطالعات جامع مخزني براي شبيه‌سازي مخزن انجام مي‌گيرد نمي‌تواند ضريب اطمينان قابل قبولي داشته باشد.
البته ممكن است اين پرسش مطرح شود كه اگر مي‌توان به طور پيوسته از تمام سازندهاي موجود يك چاه مغزه گيري شود، در اين صورت اطلاعات چاه نگاري، چه نقشي مي‌تواند در مطالعات اكتشافي داشته باشد؛ چرا كه در اين صورت زمين شناس و مهندس مخزن مي‌تواند تمام اطلاعات مورد نياز خود را از راه آزمايش مغزه به‌دست آورد. اما مسائل و مشكلاتي در اين زمينه وجود دارد كه انجام عمليات چاه‌نگاري را گريزناپذير مي‌كند:

1) بدست آوردن اطلاعات مشكل از طريق مغزه‌گيري مشكل تر و بسيار پرهزينه‌تر است.
2) كافي نبودن حجم مغزه براي انجام آزمايش‌هاي مختلف روي آن.
3) مطالعه كمي به وسيله كامپيوتر آن‌گونه كه روي دادهاي چاه‌نگاري ميسر است، به 2 دليل از طريق مغزه‌ گيري امكانپذير نيست.
الف) پيوستگي اطلاعات چاه نگاري: به وسيله عمليات چاه نگاري مي‌توان به صورت پيوسته از سازند‌ها اطلاعات گرفت، در حالي كه مغزه از تمام سازند‌هاي چاه گرفته نمي‌شود، بلكه تنها از برخي از نقاط چاه مغزه گرفته مي‌شود.
ب) داده‌هاي لاگ به طور مستقيم براي نرم افزار تحليل اطلاعات لاگ قابل استفاده است، در حالي كه مغزه گيري به خودي خود اطلاعاتي به دست نمي‌دهد، بلكه ابتدا بايد روي مغزه‌ها آزمايشاتي صورت گيرد، پس از آن اطلاعات به دست آمده براي تحليل به نرم افزار وارد شود.

به اين ترتيب مي‌توان به راحتي دريافت كه تنها تكيه بر اطلاعات حاصل از مغزه‌ها و ناديده‌ گرفتن اطلاعات چاه‌نگاري از نظر اقتصادي و دقت علمي، منطقي نيست. علاوه بر آن به دلايل تكنيكي، از آن‌جايي كه امكان شكستن، يا ريزش مغزه به داخل چاه وجود دارد، هميشه مغزه‌گيري از چاه در اندازه‌ي مورد نظر امكان‌پذير نيست.
آن‌چه كه گفته شد برخي از مهمترين دلايلي بودند كه باعث شدند در 50 سال گذشته تكنيك‌هاي بررسي تكميلي براي رفع تنگناهاي موجود گسترش پيدا كنند.
بررسي‌هاي چاه‌نگاري يكي ازمهمترين اين تكنيك‌هاست. در سال‌هاي گذشته انواع نگارها با كارايي‌هاي مختلف و نيز روش‌هاي جديد تفسير به طور روز افزوني گسترش يافته‌اند. نگارها به تعبيري نقش چشم‌ زمين شناس را پيدا كردند. چشمي كه كامل نيست، اما نابينا هم نيست. اين دستگاه‌ها براي مهندسين مخزن جايگاه ويژه‌اي احراز كرده و نقش مهمي در تكميل اطلاعات حاصل از مخزن و كاهش هزينه‌هاي كسب اطلاعات ايفا مي‌كنند.
دسبراندز در سال 1986 طي بررسي‌هايي كه انجام داد، هزينه ثبت چاه‌نگاري را در يك چاه باز برابر 2 درصد هزينه‌ي كل چاه برآورد كرده است‌، اين در حالي‌ست كه اطلاعات حاصل از اين داده‌ها هزينه‌اي در حدود پنجاه تا شصت برابر كمتر را در مقايسه با مغزه گيري نشان مي‌دهد. اين تفاوت اهميت اقتصادي چاه‌نگاري را به‌خوبي نشان مي‌دهد.
اولين مطالعات چاه‌نگاري منسوب به مارسل و كنواد شلومبوژه است كه براي اولين بار در محلي بنام «شل برن» فرانسه، مقاومت ويژه طبقات را اندازه‌گيري و تحت عنوان «مغزه‌گيري الكتريكي» ارائه دادند، به دنبال آن، پيشرفت‌هاي علمي و تكنيكي باعث شد ثبت پارامترهاي مختلف با دستگاه‌هايي كه هر روز پيشرفته‌تر مي‌شد امكان پذير شود، استفاده كنندگان عمده اين تكنيك‌هاي ژئوفيزيكي، مهندسين نفت هستند كه از اين اطلاعات براي بدست آوردن تخلخل و درجه اشباع نفت... سود مي‌برند.
با اين توضيحات به شرح ابزارهاي مورد نياز و انواع لاگ‌هايي مي‌پردازيم و تا حدودي با آنها و كاربردهايي كه دارند آشنا مي‌شويم:

انواع نگار‌ها
1 نگارهاي الكتريكي
2 نگارهاي هسته‌اي
3 نگارهاي صوتي
4 نگارهاي الكترومغناطيسي

در بخش‌هاي بعدي اين مقاله آخرين تكنولوژي‌هاي بكارگرفته شده در هر يك از نگار‌هاي پيش گفته، معرفي مي‌شوند.
ادامه دارد...

تدوين: مهندس محسن اطمينان
دانشجوي كارشناسي ارشد مهندسي نفت دانشكده فني دانشگاه تهران
خبرنگار مهندسي نفت سرويس مسائل راهبردي دفتر مطالعات خبرگزاري دانشجويان ايران(ايسنا)
 دوشنبه 6 خرداد 1387     





این صفحه را در گوگل محبوب کنید

[ارسال شده از: ايسنا]
[مشاهده در: www.isna.ir]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 448]

bt

اضافه شدن مطلب/حذف مطلب







-


گوناگون

پربازدیدترینها
طراحی وب>


صفحه اول | تمام مطالب | RSS | ارتباط با ما
1390© تمامی حقوق این سایت متعلق به سایت واضح می باشد.
این سایت در ستاد ساماندهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ثبت شده است و پیرو قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد. لطفا در صورت برخورد با مطالب و صفحات خلاف قوانین در سایت آن را به ما اطلاع دهید
پایگاه خبری واضح کاری از شرکت طراحی سایت اینتن