واضح آرشیو وب فارسی:ايرنا: با افزايش سن جمعيت در كشور/ آلزايمر را جدي بگيريم آلزايمر يا فراموشي ،بيماري در كمين كهنسالان
اجتماعي
آلزايمر يكي از پيچيدهترين بيماريهاي مغزي است كه اين بيماري بسيار آرام پيشرفت ميكند و البته افراد كهنسال بيشترين گروه هدف اين بيماري هستند.
متخصصان علوم اعصاب و روان ميگويند اين بيماري بدون اينكه خود فرد از آن اطلاعي داشته باشد، عارض ميشود،فراموشي اولين نشانه آلزايمر است و در سنين بالا اين عارضه بيشتر نمايان ميشود.
آمارهاي جهاني حاكي است تعداد مبتلايان آلزايمر ۲۶ميليون نفر در دنيا است و در سال ۲۰۵۰حدود چهار برابر خواهد شد و از اين تعداد ۶/۱۲ميليون نفر در آسيا زندگي ميكنند.
به نظر كارشناسان علوم پزشكي زندگي ماشيني ، تغذيه ، فعاليتهاي فيزيكي ، فعاليتهاي فكري و مغزي و تفاوتهاي فرهنگي ميتوانند تا حدودي بر ميزان ابتلا به اين بيماري تاثير گذارند.
بررسيها نشان ميدهد در كشورهاي پيشرفته اكثر بيماران مبتلا به آلزايمر در خانه سالمندان نگهداري شده و هزينه فوقالعادهاي بر گردن دولت و خانوادهها ميگذارند.
در كشورهاي در حال توسعه كه خانه سالمندان چندان مورد علاقه نبوده و سازمانهاي دولتي نيز چندان شركتي در نگهداري بيماران مسن مبتلا به آلزايمر را ندارند، خانوادهها به تنهايي مسئول عزيزان خود بوده و حفظ و نگهداري بيمار بر گردن فرزندان و نزديكان فرد مبتلا است .
براساس متون علمي دراين زمينه ،فراموشي،مشكلات تكلم و بيان،مشكل خواندن و نوشتن، اشكال در محاسبه ،ضعف تصميمگيري ، عدم اشراف به زمان و مكان، عدم تشخيص اطرافيان ، از دست دادن علاقه و لذت ، افكار هذياني ، مشكلات جنسي ، كاهش هماهنگي در حركات اندامها ،كاهش حس بويايي از علايم آلزايمر است .
دركشور ما نيز با توجه به روند افزايش سن جمعيت در كشور پرداختن به تدابير زيربنايي و اساسي براي سالمندان و جلوگيري و پيشگيري از اين بيماري امري كاملا ضروري به نظر ميرسد.
دكتر محمد تقي جغتايي متخصص علوم اعصاب و روان روز يكشنبه در گفت وگو با خبرنگار اجتماعي ايرنادر اين زمينه ميگويد:استرس در كنار شيوههاي زندگي جديد از جمله عوامل محيطي امر مهمي است كه احتمال ابتلا به آلزايمر را افزايش ميدهد.
دكتر جغتايي ،كم تحركي و تغذيه نامناسب را يكي ديگر از ويژگيهاي شيوه هاي زندگي امروزي دانست كه جزو عوامل محيطي زمينه ساز آلزايمر به به شمار ميروند.
وي با بيان اينكه اكنون درمان قطعي آلزايمر ميسر نيست و پيشگيري در آن بسيار اهميت دارد ،افزود: كاهش استرس و سعي براي داشتن يك زندگي آرام، فعاليتهاي بدني و ذهني همراه با تغذيه سالم اصول مهم پيشگيري از ابتلا به آلزايمر است .
به گفته جغتايي ،زمينه ژنتيكي نيز در ابتلا به آلزايمر موثر است ولي با اصلاح سبك زندگي و نوع تغذيه ميتوان مانع از بروز اين بيماري شد.
اين متخصص علوم اعصاب با بيان اينكه ورزش فاكتورهاي رشد مغز را افزايش مي دهد اظهار داشت : ورزش منجر به كاهش استرس و افزايش شادابي فرد ميشود كه اين عوامل در نهايت با تقويت سلولهاي مغز در كاهش ابتلا به آلزايمر موثرند.
جغتايي با اشاره به اينكه آلزايمر بيماري است كه با سن مرتبط است گفت: با افزايش جمعيت و افزايش شمار سالمندان بر ميزان مبتلايان به آلزايمر هم افزوده ميشود.
دكتر هما رسولي متخصص اعصاب نيز در خصوص عوامل خطرزا و عوامل مستعدكننده ابتلا به آلزايمربه ايرنا گفت :سابقه وارد آمدن ضربه به سر، ديابت، كم كاري تيروييد، فشار خون و كلسترول بالا و در معرض قرار گرفتن فلزاتي مثل آلومينيوم و روي از عواملي هستند كه احتمال ابتلا به آلزايمر را افزايش مي دهند.
وي افزود: يكي ديگر از عوامل موثر در ابتلا به آلزايمر آلودگيهاي محيطي و از جمله آلودگي هوا و همچنين آلودگي آب است.
رسولي اظهار داشت : سلولهاي مغزي نسبت به كمبود اكسيژن بسيار حساس هستند و آلودگي هوا باعث ميشود اكسيژن كمتري به مغز برسد و در نتيجه اين كمبود اكسيژن سلولهاي مغزي تخريب ميشوند.
وي به افراد توصيه كرد،در برخوردهاي خود انعطاف پذير و خلاق باشند، انتظار رفتارهاي غيرمنتظره را داشته و به حساسيتهاي بيمار توجه و صلح را برقرار كنند.
رسولي به اطرافيان بيماران آلزايمري گفت :محبت كنيد اما ترحم نكنيد، از خاطرات قديمي صحبت كنيد،گام به گام جلو برويد و از ساير افراد در نگهداري بيمارتان كمك بگيريد.
دوشنبه 6 خرداد 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ايرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 348]