واضح آرشیو وب فارسی:ايرنا: از: جمشيد رضائي پديده سالمندي و خانههاي سالمندان در ژاپن
ژاپن از جمله كشورهاي بزرگ صنعتي در جهان است كه امروزه با روند رو به رشد پديده سالمندي در اين كشور روبرو است.
براساس آمار وزارت بهداشت، رفاه و كار ژاپن اين كشور براي بيست و هفتمين سال متوالي با كاهش جمعيت كودكان مواجه شده و در مقابل بر ميزان افراد سالمند آن افزوده شده است.
روند روبه رشد جمعيت سالمندان به گونهاي است كه مسايل و مشكلاتي را براي ژاپن به دنبال خواهد داشت كه از جمله آنها كاهش نيروي كار در اين كشور و افزايش نيازهاي مراقبتي افراد سالمند و هزينههاي مربوط به اين بخش است.
با اين روند ، نياز به افزايش خانههاي سالمندان و افزايش تعداد پرستاران ويژه مراقبت از اين قشر جامعه ژاپن همچنان روبه افزايش رفته است به گونهاي كه دولت اين كشور ، طرح دعوت به كار از پرستاران خارجي را در دستور كار خود قرار داده است و در همين راستا نيز بزودي يك هزار پرستار از كشور اندونزي وارد ژاپن خواهند شد.
لازم به ذكر است كه روند روبه افزايش جمعيت سالمندي در ژاپن موجب شده است تا برخي مراكز سالمندان دراين كشور در اعزام پرستاران به خانههاي سالمندان و مراقبت از اين قشر از شهروندان ژاپني تجديدنظر كرده و يا به طور كلي اين روند ارايه خدمات را متوقف كنند.
براساس يك گزارش سالانه دولت ژاپن كه توسط موسسه ملي جمعيت و تامين اجتماعي اين كشور تهيه شده ، حدود ۱۰درصد از جمعيت ۱۲۷ميليون نفري ژاپن را افراد ۷۵ساله به بالا تشكيل ميدهند.
گزارش سال ۲۰۰۸ژاپن در مورد جامعه سالمند اين كشور ميگويد ، شمار افراد سالمند ۷۵سال به بالا با افزايش ۵۴۰هزار نفري نسبت به مدت مشابه سال قبل از آن تا اول اكتبر سال ۲۰۰۷ميلادي در مجموع به ۱۲ميليون و ۷۰۰ هزار نفر رسيده است.
اين رقم نشاندهنده ۹/۹درصد از جمعيت ژاپن است كه در مقايسه با مدت مشابه سال قبل ۴/۰)چهاردهم ) درصد بيشتر است.
براساس اين گزارش جمعيت افراد ۶۵سال به بالا نيز با افزايش ۸۶۰هزار نفري و ۲۱/۵)بيست و يك و نيم) درصد افزايش در مقايسه با سال قبل از آن به ۲۷ميليون و ۴۶۰هزار نفر رسيده كه ۰/۷)هفت دهم ) درصد بيشتر است.
موسسه ملي جمعيت و تامين اجتماعي ژاپن پيش بيني كرده است كه جمعيت اين كشور در سال ۲۰۵۵ميلادي به ۸۹ميليون و ۹۳۰هزار نفر خواهد رسيد و جمعيت افراد سالمند اين كشور در آن زمان نيز به ۴۰/۵)چهل مميز پنج ) درصد افزايش خواهد يافت.
امروزه در جامعه ژاپن با افزايش جمعيت سالمندان كه آمار گوياي اين روند است ، نياز به مراكز نگهداري از سالمندان روبه افزايش است.
كازوئو هيده كيتاكاوا در توكيو كه يكي از صدها خانه سالمندان ژاپن است ، در گفت و گو با خبرنگار ايرنا گفت: امروزه همانند گذشته نگهداري از افراد سالمند به عهده فرزند بزرگ خانواده پسر و يا دختر است اما اين سنت در مناطق شهري كمتر از مناطق روستايي شده است.
كيتاگاوا افزود: نگهداري از سالمندان از سوي دولت به بخش خصوصي واگذار شده است و فردي كه اقدام به ايجاد چنين مراكزي ميكند بايد شرايط ويژه اي را دارا باشد كه از جمله پزشك و يا متخصص بودن در اين بخش است.
به گفته كيتاگاوا در مراكز نگهداري از سالمندان در ژاپن از جمله مركزي كه وي اداره آن را بر عهده دارد، سالمندان به چند صورت حضور دارند كه از جمله حضور ثابت ، موقت و روزانه است و بر اساس اين نوع حضور براي آنها برنامه - ريزيهاي خاصي انجام ميگيرد.
وي گفت: براي افراد سالمندي كه در اين مركز حضور دارند، برنامههاي آموزشي متفاوت و جذابي از جمله خطاطي ، نقاشي ، صنايع دستي ، موسيقي ، ورزشهاي ويژه سالمندان ، گل آرايي درنظر گرفته شده است و تلاش ميشود تا سالمندان مشاركت خوبي در اين كلاسها داشته باشند.
وي با بيان اين كه هم اينك ۱۰۰نفر از سالمندان به طور ثابت، ۴۰نفر به طور روزانه و حدود ۱۰نفر نيز به طور موقت به اين مركز مراجعه ميكنند ،گفت: ميزان مشاركت آن گروه از سالمنداني كه به طور روزانه و از صبح تا بعدازظهر هر روز به اين مراكز مراجعه ميكنند ، در مقايسه با ديگر سالمندان بيشتر است.
مدير خانه سالمندان سان مه شوا در توكيو افزود : از جمله دلايلي كه سالمندان به طور موقت در اين مركز اسكان مييابند، سفر فرزندان و اعضاي خانواده و يا خروج روزانه كاري و با هدف آن كه آنها در خانه تنها نمانند، به اين مركز سپرده ميشوند.
كيتاكاوا گفت: پيش از اين خدمات مراقبت از سالمندان در خانه نيز ارايه ميشد، اما از زماني كه ميزان كاركنان متناسب با افزايش سالمندان در اين كشور رشد نكرده ، بسياري از مراكز نگهداري از سالمندان با كمبود نيرو و نيز بودجه روبرو شده و مجبور به متوقف كردن ارايه اين نوع خدمات خودبه سالمندان شده اند.
به گفته كيتاكاوا ، از سوي ديگر ارايه مراقبتهاي پرستاري در منزل براي افراد سالمند، صرفه اقتصادي نيز براي مراكز خصوصي به دنبال ندارد.
وي گفت: سالمنداني كه در اين مركز نگهداري ميشوند علاوه بر افراد عادي ، سالمنداني با حدود ۱۳بيماري از جمله معلوليت جسمي و ذهني چون پاركينسون و آلزايمر هستند.
وي توضيح داد: نگهداري از سالمندان ، از جمله وظايفي است كه دولت انجام آن را به بخش خصوصي واگذار كرده است و افراد سالمند پس از تاييد شهرداري هر محل ، آنها را به مراكز نگهداري از سالمندان معرفي ميكنند.
كيتاگاوا يادآور شد، اين نوع مراكز علاوه بر نگهداري از سالمندان ، خدمات مشاورهاي در مورد مراقبتهاي پرستاري ،مشكلات سالمندان ،روابط خانوادگي آنها، آزار و اذيتهايي كه از سوي اعضاي خانواده به آنها ميشود ، پيشگيري از بيماري سالمندان ، ارايه دستورالعملهاي پرستاري از سالمندان ، استفاده از امكانات ورزشي ويژه اين افراد را نيز ارايه مي دهند.
وي گفت: براي دريافت مراقبتهاي پرستاري ، شهروندان ژاپني از سن ۴۰ سالگي شروع به پرداخت حق مراقبتهاي پرستاري ميكنند كه تا سن ۶۵سالگي اين پرداختها ادامه خواهد داشت .
وي در ادامه اظهار داشت : مراكز نگهداري از سالمندان در ژاپن داراي دو معني متفاوت بوده كه يكي از معاني آن اين است كه افراد به سن سالمندي مي رسند و خود خواستار زندگي در اين مراكز هستند و ديگر آن كه به دليل معلوليتهاي ويژه اين افراد ، توسط افراد خانواده به اين مراكز سپرده مي شوند.
وي گفت: افراد سالمندي كه خود خواستار زندگي در اين مراكز هستند مشمول بيمه مراقبتهاي پرستاري خواهند شد و شهرداريها نيز آنها را به رسميت مي شناسد.
وي در مورد خصوصيات افرادي كه در مراكز سالمندان كار ميكنند، گفت:
اين گونه افراد بايد علاوه بر علاقه مندي براي حضور در اين مراكز، بتوانند با اين افراد انس بگيرند، با آنها دوست باشند و بتوانند خود را به جاي آنها بگذارند تا در اين حرفه موفق شوند.
مديرخانه سالمندان سان مه شوا با اشاره به اين كه در اين مراكز از افراد داوطلب زن و مردي كه خواستار كمك به سالمندان هستند درامور مختلف در كنار مربيان استفاده ميشود، گفت: اين افراد پس از مراجعه به مراكز ارايه خدمات داوطلبانه كه در تمام شهرهاي ژاپن وجود دارد و معرفي آنها به اين مراكز و پركردن پرسشنامه و تاييد نهايي ميتوانند درهفته يك يا دو روز به اين مركز مراجعه كنند.
كيتاگاوا افزود: فقط در سال گذشته ميلادي ( (۲۰۰۷پنج هزار و ۷۰۰نفر به طور داوطلبانه براي كمك به سالمندان به اين مركز مراجعه كرده اند.
يکشنبه 5 خرداد 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ايرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 234]