واضح آرشیو وب فارسی:ايرنا: از: جمشيد رضائي نگاهي به آغاز حضور پرستاران خارجي در ژاپن
اجتماعي. ژاپن . سالمند . پرستاران
خبرگزاري جمهوري اسلامي (ايرنا): توكيو- پديده سالمندي از جمله پديدههايي است كه گريبانگير بسياري از جوامع و كشورهاي صنعتي شده و در اين ميان ژاپن از جمله كشورهاي بزرگ صنعتي نيز از اين موضوع مستثني نيست و با اين پديده روبرو شده است.
در ژاپن علاوه بر افزايش پديده سالمندي، اين كشور با پديده ديگر كاهش تولد نوزدان نيز روبرو شده است و بر اين اساس نيز خدمات ويژهاي از جمله ارايه كمك هزينههاي نگهداري از فرزندان ، افزايش ميزان تعطيلات كاركنان براي نگهداري فرزندان و فراهم كردن شرايط و بستر لازم براي فعاليت كاري زنان در منزل را در اين زمينه بكار گرفته است.
دولت ژاپن همزمان نيز وزارتخانهاي را با عنوان وزارت كنترل كاهش مواليد تشكيل داده است تا بدين ترتيب راهكارهايي را براي برخورد با اين پديده كه به افزايش سالمندي در اين كشور ۱۲۷ميليون نفري در شرق آسيا منجر شده است ، بكار گيرد.
هم اينك با گسترش روز افزون شمار جمعيت سالمندان درژاپن، نياز اين كشور به مراكز نگهداري از افراد سالمند و همچنين نياز به پزشكان و پرستاران متخصص براي اين قشر، در اين كشور بيش از پيش احساس ميشود.
براساس آخرين آمارهاي ارايه شده از سوي وزارت بهداشت، رفاه و كار ژاپن، اين كشور براي بيست و هفتمين سال متوالي با كاهش جمعيت كودكان مواجه شده و در مقابل بر ميزان افراد سالمند آن افزوده شده است.
افزايش سالمندي و روند رو به رشد جمعيت سالمندان به نوبه خود براي دولت ژاپن مسايل و مشكلات عمدهاي را به دنبال خواهد داشت كه از جمله آنها كاهش نيروي كار در اين كشور ، افزايش هزينهها را در بخشهاي مختلف درماني ، مراقبت و نگهداري از افراد سالمند و حقوق بازنشستگي سالمندان به دنبال دارد.
بدين ترتيب با اين روند ، نياز به افزايش خانههاي سالمندان و افزايش تعداد پرستاران و پزشكان ويژه مراقبت از اين قشر جامعه ژاپن همچنان روبه افزايش رفته است به گونهاي كه دولت اين كشور ، طرح دعوت به كار از پرستاران خارجي را در دستور كار خود قرار داد و در همين راستا نيز چندين گروه از پرستاران اندونزيايي وارد ژاپن شدهاند و اين روند همچنان ادامه دارد.
گزارش رسانههاي ژاپني حاكي از آن است كه روز يكشنبه سه گروه ديگر از پرستاران اندونزيايي و در قالب موافقتنامه تجارت آزاد كه پيش از اين ميان دولتهاي ژاپن و اندونزي به امضا رسيده است ، وارد توكيو شدند.
لازم به ذكر است كه روند روبه افزايش جمعيت سالمندي در ژاپن و كاهش پزشكان و پرستاران ويژه مراقبت از سالمندان ژاپني موجب شده است تا برخي مراكز سالمندان در اين كشور در اعزام پرستاران به خانههاي سالمندان و مراقبت از اين قشر از شهروندان ژاپني نيز تجديد نظر كرده و يا به طور كلي ارايه اين نوع خدمات خود را متوقف كنند.
به دنبال همين موضوع دولت ژاپن به فكر جذب پرستاران و پزشكان ديگر كشورهاي جهان براي افزايش ميزان مراقبتها از افراد سالمند در اين كشور اقدام كرده است.
براساس يك گزارش سالانه دولت ژاپن كه توسط موسسه ملي جمعيت و تامين اجتماعي اين كشور تهيه شده ، حدود ۱۰درصد از جمعيت ۱۲۷ميليون نفري ژاپن را افراد ۷۵ساله به بالا تشكيل ميدهند.
گزارش سال ۲۰۰۸ژاپن در مورد جامعه سالمند اين كشور ميگويد ، شمار افراد سالمند ۷۵سال به بالا با افزايش ۵۴۰هزار نفري نسبت به مدت مشابه سال قبل از آن تا اول اكتبر سال ۲۰۰۷ميلادي در مجموع به ۱۲ميليون و ۷۰۰هزار نفر رسيده است.
اين رقم نشاندهنده ۹/۹درصد از جمعيت ژاپن است كه در مقايسه با مدت مشابه سال قبل ۰/۴)چهاردهم ) درصد بيشتر است.
براساس اين گزارش جمعيت افراد ۶۵سال به بالا نيز با افزايش ۸۶۰هزار نفري و ۵/۲۱)بيست و يك و نيم) درصد افزايش در مقايسه با سال قبل از آن به ۲۷ميليون و ۴۶۰هزار نفر رسيده كه ۷/۰)هفت دهم ) درصد بيشتر است.
موسسه ملي جمعيت و تامين اجتماعي ژاپن پيش بيني كرده است كه جمعيت اين كشور در سال ۲۰۵۵ميلادي به ۸۹ميليون و ۹۳۰هزار نفر خواهد رسيد و جمعيت افراد سالمند اين كشور در آن زمان نيز به ۵/۴۰)چهل مميز پنج ) درصد افزايش خواهد يافت.
لازم به ذكر است ، مراكز نگهداري از سالمندان در ژاپن داراي دو معني متفاوت بوده كه يكي از معاني آن اين است كه افراد هنگامي كه به سن سالمندي ميرسند، خود خواستار زندگي در اين مراكز هستند و ديگر آن كه به دليل معلوليتهاي ويژه اين افراد ، توسط افراد خانواده به اين مراكز سپرده ميشوند.
شهروندان ژاپني نيز براي دريافت مراقبتهاي پرستاري ، از سن ۴۰سالگي شروع به پرداخت حق مراقبتهاي پرستاري ميكنند كه تا سن ۶۵سالگي اين پرداختها ادامه خواهد داشت .
كازوئو هيده كيتاكاوا مدير يكي از صدها خانه سالمندان ژاپن ميگويد:
افراد سالمندي كه خود خواستار زندگي در اين مراكز هستند مشمول بيمه مراقبتهاي پرستاري خواهند شد و شهرداريها نيز آنها را به رسميت مي شناسد.
كيتاكاوا در مورد خصوصيات افرادي كه در مراكز سالمندان كار ميكنند، گفت: اين گونه افراد بايد علاوه بر علاقه مندي براي حضور در اين مراكز، بتوانند با اين افراد انس بگيرند، با آنها دوست باشند و بتوانند خود را به جاي آنها بگذارند تا در اين حرفه موفق شوند.
مديرخانه سالمندان سان مه شوا با اشاره به اين كه در اين مراكز از افراد داوطلب زن و مردي كه خواستار كمك به سالمندان هستند درامور مختلف در كنار مربيان استفاده ميشود، گفت: اين افراد پس از مراجعه به مراكز ارايه خدمات داوطلبانه كه در تمام شهرهاي ژاپن وجود دارد و معرفي آنها به اين مراكز و پركردن پرسشنامه و تاييد نهايي ميتوانند درهفته يك يا دو روز به اين مركز مراجعه كنند.
دولت ژاپن هم اينك با ۹۸مركز از جمله بيمارستانها و مراكز نگهداري از سالمندان در ۳۴استان از ۴۷استان اين كشور قراردادهايي براي بكارگيري پرستاران و پزشكان ويژه نگهداري از سالمندان به امضا رسانده است.
پرستاران اندونزيايي كه هم اينك وارد ژاپن شدهاند و يا در حال ورود به اين كشور هستند ، پس از طي دوره كوتاه آموزشي در ماه ژانويه يا فوريه ۲۰۰۹ميلادي (دي و بهمن امسال) در اين مراكز بكارگرفته ميشوند.
با اين حال با توجه به روند رو به افزايش سالمندي در ژاپن و احترامي كه به افراد سالمند در ژاپن گذاشته ميشود ، پيش بيني ميشود نياز اين كشور بزرگ صنعتي به تعداد پرستاران و پزشكان ديگر كشورها بيش از پيش افزايش يابد.
يکشنبه 10 شهريور 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ايرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 179]