واضح آرشیو وب فارسی:ايرنا: ميشل سليمان، رييس جمهوري با مسووليتهايي دشوار
خارجي.
ميشل سليمان فرمانده كنوني ارتش لبنان كه قرار است تا ساعاتي ديگر به عنوان دوازدهمين رييس جمهوري لبنان انتخاب شود با مسووليتهايي به مراتب دشوارتر از روساي جمهوري پيش از خود روبرو است .
لبنان امروز حتي با لبنان چند ماه پيش نيز قابل قياس نيست و اين كشور كوچك اما با مسايل بزرگ با تحولات بيسابقهاي چه در سطح داخلي و چه در بخش منطقهاي و بينالمللي روبرو است .
رييس جمهوري بعدي لبنان در بخش داخلي با موارد و موضوعات مهمي روبرو است كه مهمترين آنها عبارتند از :
- ۱حمايت از مقاومت :
طي سالهاي گذشته تحولات روي داده در لبنان و منطقه به ويژه در بخش رژيم صهيونيستي اهميت بيبديل و حياتي مقاومت در دفاع از كيان لبنان و لبنانيها و آرمانهاي ملتهاي عرب و مسلمان را ثابت كرد.
پيروزيهاي چشمگير مقاومت در كنار ملت لبنان در سالهاي گذشته از جمله بيرون راندن اسراييل غاصب از بخشهايي از جنوب لبنان و بزرگترين پيروزي ضد اسراييلي در جنگ اخير ( سال ( ۲۰۰۵منجر به بيآبرويي صهيونيستها و سرافرازي ملت لبنان ، مقاومت و ملتهاي عرب شد و كمك به پاسداري و تقويت اين سرمايه عظيم عربي - لبناني - اسلامي وظيفهاي بس بزرگ بر دوش رييس جمهوري آتي اين كشور است .
حمايت قاطعانه از مقاومت باعث خواهد شد از سويي زمينه آزادي اراضي باقيمانده در اشغال صهيونيستها فراهم شود و از سوي ديگر صهيونيستها هيچگاه جرات تجاوز و حمله نظامي مجدد به لبنان را نداشته باشند.
- ۲كمك به تقويت ارتش و آرمانهاي ثابت ملي آن :
ارتش لبنان طي سالهاي گذشته ثابت كرد در دفاع از آرمانهاي ثابت ملي و حمايت از لبنانيها حاضر به هر گونه فداكاري است .
بيترديد يكي از ويژگيهاي بارز ارتش لبنان دشمن دانستن رژيم صهيونيستي است واين موضوع همواره مورد اعتراض اسراييل ، آمريكا و كشورهاي غربي بوده و تلاشهاي زيادي براي تغيير عقيده نظاميان لبناني از سوي حاميان اسراييلي به عمل آمده اما تاكنون موفق به اين توطئه نشده اند.
ارتش لبنان همچنين با ايستادگي و فداكاري در برابر گروههاي تندرو و تروريستي نظير گروه سلفي فتحالاسلام كه بخشي از خاك لبنان را آماج توطئه هاي خود قرار داده بود نشان داد در مبارزه با چنين عواملي ترديد به خود راه نخواهد داد.
از ديگر كارنامههاي درخشان ارتش لبنان حفظ بيطرفي و استقلال خود در برابر گروهها و احزاب سياسي لبنان است كه اين موضوع در جريان درگيريهاي اخير لبنان بين شبه نظاميان گروههاي مخالف و حاكم به خوبي نمايان شد.
بر همين اساس حفظ رابطه مناسب و ايده آل بين منصب رياست جمهوري و فرماندهي ارتش براي تقويت بنيه دفاعي كشور از اهم وظايف و مسووليتهايي است كه رييس جمهور آتي لبنان بايد به آن توجه ويژهاي داشته باشد.
- ۳كمك به بهبود روابط لبنان با سوريه :
لبنان بدون داشتن روابطي منطقي و مناسب با سوريه نميتواند بر مشكلات خود فائق آيد.
لبنان از يك سو محصور و محدود به مرزهاي زمينياش با سوريه ( به استثناي مرزهاي اين كشور با فلسطين اشغالي ) است و از سوي ديگر پيوندهاي عميق و تاريخي با مردم و دولت آن كشور دارد و با وجود تيرگي روابط سياسي بيروت و دمشق پس از ترور رفيق حريري نخست وزير فقيد لبنان ، روابط اقتصادي ، فرهنگي و رفت و آمدهاي مردمي و مسوولان دو كشور هيچگاه قطع نشده است .
چند بار سختگيري مقامهاي سوريه و لبنان در مرزهاي مشترك باعث شد تا صفهاي طولاني از كاميونها و خودروهاي عبوري در دو طرف مرزها ايجاد شود و صاحبان آنها روزهاي متوالي سرگردان شوند و بسياري از محصولات غذايي و كشاورزي نابود شد.
از سوي ديگر لزوم برقراري همكاريهاي سياسي - امنيتي ، نظامي بين دو كشور ايجاب ميكند روابط سياسي تخريب شده دو كشور ابتدا ترميم و سپس تقويت شود.
به احتمال بسيار زياد پس از انتخاب رييس جمهوري و آغاز بكار دولت جديد در لبنان ، لزوم سفر رييس جمهوري و نخست وزير آتي به دمشق و ديدار و تلاش براي بهبود روابط دو جانبه يكي از مهمترين ماموريتها و مسووليتهاي تيم جديد سياسي در لبنان خواهد بود.
- ۴جلوگيري از اسكان دايم پناهندگان فلسطيني :
طي سالهاي اخير تلاشهاي زيادي از سوي آمريكا و حاميان رژيم صهيونيستي براي اسكان دايم پناهندگان فلسطيني در لبنان صورت گرفته است .
بنابر اعلام محافل مطبوعاتي و سياسي در لبنان ، از جمله اين تلاش ها ارايه پيشنهادها و مشوقهاي مالي نظير بخشش بدهيهاي لبنان و ايجاد صندوقي براي حمايت از فلسطينيهاي ساكن لبنان است .
اما همانگونه كه پناهندگان فلسطيني ساكن در ۱۲اردوگاه لبنان كه شمار آنها به حدود ۴۰۰هزار نفر ميرسد هيچگاه زير بار اين موضوع نرفته اند و بسياري از مسوولان لبناني نيز تاكيد كردهاند حاضر به پذيرش چنين وضعي ( اسكان دايم پناهندگان ) نيستند، تلاش افزونتر رييس جمهوري و دولت آينده لبنان براي همصدا شدن با جامعه جهاني و فلسطينان براي تلاش به منظور بازگشت فلسطينان پناهنده به زادگاه خود ضروري تر ميشود.
- ۵ايجاد تفاهم و همدلي بين مسيحيان لبنان :
در پي تحولات سه سال اخير در لبنان شكافي عميق بين مسيحيان به ويژه مسيحيان ماروني اين كشور در بخش سياسي ايجاد شد.
بخشي از اين جامعه از جمله شاخصترين آنها امين جميل رييس حزب كتايب و سمير جعجع رييس حزب نيروهاي لبناني در اردوگاه گروه حاكم قرار گرفتند و ميشل عون شاخصترين چهره سياسي مسيحيان ماروني لبنان و جمعي ديگر از شخصيتهاي برجسته اين طايفه به گروه مخالفان دولت پيوستند.
در اين ميان نصرالله صفير رهبر مذهبي مسيحيان ماروني لبنان نيز كه هر چند تاكنون وانمود شده نقشي بيطرف داشته و به عنوان ريش سفيد اين طايفه عمل كرده است اما در واقع اين چهره مذهبي نيز در عمل با گروه حاكم همراهي كرده و همواره منتقد مخالفان بوده است .
اين شكاف سياسي بين مسيحيان ماروني همواره مورد نگراني نصرالله صفير بوده و تلاشهاي سه سال اخير وي نتوانسته آنان را به يكديگر نزديك سازد.
اما اينك كه سران لبناني براي پايان دادن به بحران طولاني كشورشان به توافق رسيدهاند رييس جمهوري آتي لبنان كه خود جزوي از اين طايفه بوده و نمايانگر حضور مسيحيان ماروني در صحنه سياسي اين كشور است ميتواند نقشي تعيينكننده در ايجاد و تقويت همدلي مسيحيان ماروني براي كمك به كشورشان به منظور طي كردن راه تعالي ، استقلال و تداوم زندگي مسالمت آميز بين طوايف مختلف در اين كشور چند صدايي ايفا كند.
جلوگيري از بروز فتنههاي مذهبي ، سد كردن راه رشد گروههاي سلفي و تندرو ، كمك به بازسازي اقتصادي و سياسي لبنان و ايستادگي در برابر خواستههاي نامشروع آمريكا در منطقه و در لبنان از ديگر موضوعاتي مهمي است كه ميتواند فراروي رييس جمهوري آينده لبنان قرار داشته باشد.
سرانجام پس از ۱۸۴روز خلاء سياسي ناشي از انتخاب نشدن رييس جمهوري در لبنان ، اين كشور كوچك خاورميانه شاهد انتخاب دوازدهمين رييس جمهوري خواهد بود و ميشل سليمان فرمانده ارتش لبنان كه ديروز از مقام نظامي خود كنارهگيري كرد امروز رداي رياست جمهوري را برتن ميكند.
ميشل سليمان ، سومين فرمانده ارتش لبنان است كه منصب رياست جمهوري اين كشور را بر عهده ميگيرد.
پيش از وي فواد شهاب طي سالهاي ۱۹۵۸تا ۱۹۶۴واميل لحود در سالهاي ۱۹۹۸تا ۲۰۰۷اين مسووليت را عهده دار بودند.
آخرين رييس جمهوري لبنان اميل لحود بود كه سوم آذرماه سال ( ۱۳۷۷ بيست و چهارم نوامبر سال (۱۹۹۸به مدت شش سال به عنوان رييس جمهوري لبنان برگزيده شد و مجلس اين كشور سوم شهريور ماه سال ۱۳۸۳وي را به مدت سه سال ديگر در اين سمت ابقا كرد.
دوره رياست جمهوري لحود سوم آذرماه سال گذشته ( ۲۴نوامبر سال (۲۰۰۷به پايان رسيد.
لبنان درسال ۱۹۴۳پس از كسب استقلال خود در همان سال نخستين رييس جمهوري خود را انتخاب كرد.
رييسان جمهوري در لبنان بر اساس توافق نامه ي سال ۱۹۸۹طايف عربستان كه به جنگ خونين داخلي اين كشور پايان داد بايد از بين مسيحيان ماروني انتخاب شوند و به همين دليل همه آنان تاكنون از اين طايفه انتخاب شده اند انتخاب رييس جمهوري در لبنان ،معمولا بر اساس توافق گروههاي مختلف لبنان و از سوي ديگر با رعايت قانون اساسي كه حضور دو سوم اعضاي مجلس را شرط كرده تعيين ميشود و رييسان جمهوري پيشين از زمان استقلال لبنان تا دوره جاري نيز به همين شكل انتخاب شده اند.
بر اساس قانون اساسي لبنان ، دوره رياست جمهوري ، شش سال و غير قابل تمديد است مگر آنكه شش سال از دوره رياست جمهوري يك فرد گذشته باشد.
رييس جمهوري لبنان ميتواند نشست هيات وزيران را هر زمان كه بخواهد رياست كند اما حق مشاركت در رايگيري را ندارد و همچنين ميتواند در صورت لزوم ، با توافق نخست وزير، به تشكيل نشست فوقالعاده هيات وزيران دعوت كند.
بر پايه قانون اساسي لبنان ، انتخاب رياست جمهوري ، حداقل يك ماه و حداكثر دو ماه پيش از پايان دوره رياست جمهوري قبلي ، با دعوت رييس مجلس انجام ميشود و در صورت فوت و يا استعفاي رييس جمهوري ، مجلس نمايندگان بلافاصله تشكيل نشست ميدهد تا رييس جمهوري جديد را انتخاب كند.
---> از : حسن فتحعلي
يکشنبه 5 خرداد 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ايرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 466]