واضح آرشیو وب فارسی:جام جم آنلاین: كشتار بيمحاكمه شهروندان افغانستان
جام جم آنلاين: فيليپ آلستون، از بازجويان سازمان ملل متحد اخيرا تحقيقات خود پيرامون علل مرگ شهروندان غيرنظامي افغانستان را در قالب گزارشي منتشر كرد كه از نقش واحدهاي تحت امر سازمان اطلاعات مركزي ايالاتمتحده (CIA) و ساير آژانسهاي اطلاعاتي غرب در كشتار افغانها پرده برداشت.
آلستون از اساتيد دانشگاه نيويورك است كه به عنوان گزارشگر ويژه شوراي حقوق بشر سازمان ملل متحد در زمينه اعدامهاي بدون محاكمه و فوري فعاليت ميكند. گزارش او دريچهاي كوچك به اقدامات غيرقانوني آژانسهاي اطلاعاتي خارجي فعال در خاك افغانستان و پليس اين كشور ميگشايد كه با قدرت تمام هر اعتراضي به ادامه اشغال افغانستان از سوي نيروهاي اشغالگر تحت امر ايالاتمتحده را در نطفه خفه ميكنند.
قرار است نسخه كاملتر اين گزارش اواخر سالجاري ميلادي منتشر شود. آلستون در گزارش خود روي كشتار غيرنظاميان افغان توسط نيروهاي امريكايي و واحدهاي نظامي ساير كشورها متمركز شده است.
تنها طي 4 ماه اول سال جاري ميلادي 200 شهروند غيرنظامي افغان در حملات نيروهاي خارجي مستقر در افغانستان جان باختند، اگر چه سازمان ملل و ساير نهادهاي بينالمللي بر اين باور هستند كه آمار واقعي قربانيان نيروهاي خارجي در اين كشور به مراتب بيش از اين رقم است.
علاوه بر قتل شهروندان افغان در حملات هوايي، آلستون در گزارش خود به مواردي اشاره ميكند كه نيروهاي دولتي افغانستان و ارتشهاي خارجي مستقر در اين كشور حاضر به قبول مسووليت در قبال آنها نيستند.
آلستون در كنفرانسي خبري كه پنجشنبه گذشته در نيويورك برگزار شد به صراحت از فعاليت واحدهاي سازمانهاي اطلاعاتي خارجي در افغانستان و نقش آنها در كشتار غيرنظاميان افغان گفت كه براساس اظهارات او اين فعاليتها به ظاهر با برخورداري از نوعي مصونيت قضايي انجام ميشود.
در گزارش آلستون به مواردي از كشتار اشاره شده است كه نمونههايي از اعدامهاي بدون محاكمه هستند. در ژانويه سالجاري ميلادي دو برادر در ايالت قندهار در حملهاي از سوي نيروهاي بينالمللي به قتل رسيدند. اين دو برادر هيچ رابطهاي با طالبان يا القاعده نداشتند و نحوه قتل آنها هم مشكوك است.
نكته عجيب اينكه هيچ يك از نيروهاي خارجي مستقر در افغانستان مسووليت انجام اين عمليات را برعهده نگرفته و سابقهاي در مورد اين عمليات در هيچ كجا ثبت نشده است.
شواهدي از دست داشتن نيروهاي امنيتي افغانستان به فرماندهي افسران خارجي در پارهاي حملات در ايالتهاي قندهار و ننگرهار در دست است. در گزارش تصريح شده افغانها از عمليات نيروهاي تا دندان مسلح خارجي به همراه نيروهاي كماندوي افغان كه در اكثر موارد به قتل شهروندان غيرنظامي منجر ميشود، ميگويند در حالي كه هيچ نيروي خارجياي در افغانستان حاضر به قبول مسووليت اين حملات نيست.
يك مقام غربي مستقر در كابل، پايتخت افغانستان در ضمن تحقيقات آلستون به او گفته بود ارتش ايالاتمتحده پس از سرنگوني حاكميت طالبان در سال 2001 ميلادي با شناسايي و به خدمت گرفتن شبهنظاميان افغان كارآزموده در نزديك به يك دهه جنگ داخلي اين كشور اقدام به بازآموزي و استفاده از آنها به عنوان نيروهاي ضربت كرده است.
به نظر ميرسد اقداماتي از اين دست به نيروهاي سايهوار محدود نميشود و پليس افغانستان هم در گزارش آلستون به اقدامات فراقانوني در كشتار بدون محاكمه شهروندان افغان متهم شده است. آلستون در اين بخش از گزارش خود به اقدامات فراقانوني پليس اشاره ميكند كه بيش از آن كه هدف برقراري نظم و قانون را دنبال كند بر تمايلات قبيلهاي استوار است.
شايد جالبترين بخش گزارش آلستون جايي است كه او به بيميلي مقامات ارتش امريكا در افغانستان و حتي مقامات دولتي افغانستان به پيگيري موارد مرگ مشكوك شهروندان غيرنظامي افغان ميپردازد. او در كنفرانس خبري خود به مواردي اشاره كرد كه از مقامات دولتي افغانستان آمار مجروحان غيرنظامي در حملات مسلحانه سال گذشته ميلادي را طلب ميكند كه در پاسخ به او گفته ميشود جمعآوري اين آمارها در افغانستان متداول نيست.
اين واقعيت كه سيا و ساير آژانسهاي اطلاعاتي غرب در افغانستان حضور فعالي دارند، موضوع جديدي نيست و نبايد آن را تعجبآور تلقي كرد. هنوز دهه 1970 ميلادي به پايان نرسيده بود كه سيا موفق به ايجاد شبكهاي جاسوسي در اين كشور براي برقراري ارتباط با برخي قبايل افغان شده بود.
اين شبكه در تمامي سالهاي جنگهاي داخلي افغانستان به حيات خود ادامه داد. پس از اشغال افغانستان اين شبكه و واحدهاي عملياتي سيا در افغانستان به نيرويي موازي در كنار يگانهاي نظامي مستقر در اين كشور تبديل شدند.
سال 2005 ميلادي بود كه رسانههاي امريكا از حمايت مخفيانه سيا از فعاليت جوخههاي مرگ در عراق پرده برداشتند. اين جوخهها دستاندركار كشتار فعالان سياسي مخالف اشغالگري بودند. جسد ياسر صالحه، از نمايندگان پايگاه خبري Knight Ridder كه در حال انجام تحقيقاتي پيرامون نحوه فعاليت جوخههاي اعدام بود، ژوئن همان سال در حالي كشف شد كه گلولهاي به سرش شليك شده بود.
در ادامه گزارشهايي پيرامون شباهتهاي چگونگي فعاليت جوخههاي اعدام عراق با جوخههاي اعدام امريكايلاتين در دهه 1980 ميلادي كه دستاندركار كشتار فعالان چپگراي مخالف سياستهاي امريكا بودند، انتشار يافت.
اگرچه فعاليتهاي سيا هميشه در نهايت مخفيكاري انجام ميشود ليكن محكوميت ديويد پاسارو، كارمند يكي از شركتهاي امنيتي مقاطعهكار سيا در سال 2003 ميلادي به جرم شكنجه تا سر حد مرگ يك شهروند افغان پرده از عملكرد غيرقانوني اين سازمان در افغانستان برداشت. پاسارو به قدري آن تبعه افغان كه عبدالوالي معرفي شده را شكنجه كرده بود كه او دو روز پس از بازجويي وحشيانه پاسارو چشم از جهان فروبست.
گزارش آلستون به رغم نكات مهمي كه در آن نهفته است با سانسور و سكوت خبري رسانههاي غربي مواجه و جز گزارشهايي كوتاه توجه خاصي به آن نشده است.
رضا سادات
يکشنبه 5 خرداد 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: جام جم آنلاین]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 228]