واضح آرشیو وب فارسی:فارس: نويسنده: عباس بشيري نوآوري و بايستههاي آن
خبرگزاري فارس: انتخاب عنوان «نوآوري و شكوفايي» براي سال 1387 شمسي در ايران را بايد نشانهاي از احساس نياز به انديشهها، رويكردها و حركتهاي پويا و نوآورانه دانست. نوآوري، نتيجه خلاقانه گام برداشتن در مسير حل مساله و عبارتست از ايجاد تحولات موثر در روشها.
انتخاب عنوان «نوآوري و شكوفايي» براي سال 1387 شمسي در ايران را بايد نشانهاي از احساس نياز به انديشهها، رويكردها و حركتهاي پويا و نوآورانه دانست. نوآوري، نتيجه خلاقانه گام برداشتن در مسير حل مساله و عبارتست از ايجاد تحولات موثر در روشها. نوآوري را پديدهاي چشمگير، جنجالي، عموما نادر و امري حياتي براي بقا در آينده دانستهاند كه بايد يك برتري رقابتي بلندمدت را ميسر كند.
نوآوران برخلاف محافظهكاران افرادي معمولا ماجراجو هستند. نوآوري به عنوان هر ايده جديدي است كه دربرگيرنده توسعه، خدمات يا فرآيند ميشود.
راههاي دستيابي به نوآوري
برقراري توازن بين عوامل مرتبط.
ايجاد فضاي خلاق، مناسب و وسيع براي بروز افكار بيشتر در محدودههاي مرتبط.
ايجاد تغييرات رفتاري، روندها، محيط اقتصادي، قوانين و مقررات و محيط سياسي براي خلق پيشرفت.
مستندسازي فرآيند و سيستم نوآوري به نحوي كه هر فرد آن را درك كند و نقش خود را نيز در اين فرآيند به روشني دريابد.
ايجاد تناسب سازماني و سازماندهي براي نوآوري.
اعطاي آزادي عمل كافي به كاركنان تا قادر باشند ايدهها و فرصتهاي جديد را مطرح كنند.
توسعه ارتباطات و جريان آزاد اطلاعات، عقايد و احساسات، به عنوان شريان حيات نوآوري.
توجه به معيارهاي مطلوب به جاي تاكيد بر ايدهآلها.
شناسايي فرصتها و قابليتهاي جديد.
پاسخگويي به انتظارات در كوتاه مدت و بلند مدت،
اتخاذ فرهنگ سازماني مشوق نوآوري.
حذف ديوانسالاري (ديوانسالاري دشمن نوآوري است. همانقدر كه ديوانسالاري ميتواند باعث حفظ نظم و افزايش كارآيي شود، ميتواند كاملا در مقابل نوآوري نيز قرار گيرد.)
اجراي طرحهاي توسعهاي، نو كردن فكر، پويايي انديشهها و تربيت تفكر خلاق.
دادن وقت براي بروز خلاقيت .
برقراري سيستم پيشنهادات.
ايجاد واحد مخصوص خلاقيت.
تحولپذيري و تغيير.
خلاقيت همچون مفاهيم سياسي عدالت، دموكراسي و آزادي براي افراد داراي معاني مختلف است. خلاقيت بيشتر يك فعاليت فكري و ذهني است و نوآوري بيشتر جنبه عملي دارد و محصول نهايي عمل به خلاقيت است. در خلاقيت اطلاعات به دست ميآيد و در نوآوري، اطلاعات به صورتهاي گوناگون عرضه ميشود.
فرآيند خلاقيت شامل سه مرحله بهوجود آوردن انديشه، پرورش انديشه و به كارگيري انديشه است.
تغيير هم ايجاد هر چيزي است كه با گذشته تفاوت داشته باشد، اما نوآوري ايجاد ايدههايي است كه براي سازمان جديد است. از اين رو، تمام نوآوريها ميتوانند منعكس كننده يك تغيير باشند، در حالي كه تمام تغييرها، نوآوري نيستند. تغيير نتيجهاي از فرآيند خلاقيت و نوآوري است.
اجزاي عملكننده نوآوري
چالش؛ هرچه يك چالش بزرگتر باشد و تعهد به انجام آن از عهده ما بالاتر باشد، تلاشهاي نوآوري، انرژي بيشتري ميطلبد. بسياري از فرصتها داراي عمر كوتاهي هستند. ما بايد بسيار سريع حركت كنيم و آنها را به كار گيريم قبل از آنكه از بين برود و ناپديد شوند.
تمركز بر مخاطب، نيروي هدايتكننده نوآوري است، تعامل با مخاطبان و فهم نيازهاي آنان يكي از بهترين راههاي كشف فرصتها و قابليتهاي جديد و انگيزه براي اجرايي كردن آنهاست.
خلاقيت به عنوان مغز نوآوري: همهچيز از يك انديشه آغاز ميشود، انديشهها ميتوانند از هر جايي برخيزند.
همكاري؛ كه از آن به عنوان قلب نوآوري ياد ميشود فرآيند گروهي است. غذاي اين فرآيند تعامل اطلاعات و قدرت گروهي است.
تكميل؛ به عنوان عضلات نوآوري: مدير برنامهريز به كاركنان كمك ميكند تا پيشنهادات خود را ارائه، براي آن برنامهريزي و آن را به صورت طرح اجرا كنند.
نظارت و بازنگري؛ نردبان فرآيند نوآوري است: ارزيابي اهداف، نتايج هزينه و منافع طرحهاي جديد، اقدامي ضروري است.
فرهنگ؛ محدوده ايفاي نقش نوآوري است كه انعكاس كننده مديريت، هنجارها و ارزشها و نمود عيني و قابل ديد چگونگي انجام كار و رفتار افراد سازمان با يكديگر است. فراهم كردن محيط منعطف افراد را توانمند ميكند، به ايدههاي كاركنان احترام ميگذارد، خطرپذيري را تحمل ميكند، براي موفقيتها جشن ميگيرد، احترام به كاركنان را سرلوحه كارهاي خود قرار ميدهد و تفريحات را تشويق ميكند.
بر اساس مطالب ذكر شده ما از تصميمگيري رهبران تبعيت ميكنيم، چرا كه باور داريم آنها موقعيت بهتر را در آينده تشخيص ميدهند و ميدانند چگونه ما را به آنجا هدايت كنند، اما بدون انسانها هيچچيز رخ نميدهد. اما بايد توجه داشت كه اعتماد، احترام، يادگيري، تعهد، جامعنگري، همكاري، توجه به تحولات درونسازماني، پيراموني، منطقهاي و جهاني و نيز توجه به آزادي عمل و بينش شهودي افراد ساختاري را براي تصميمگيري در همه سطوح فراهم ميكند.
تنها زماني استعدادها به نوآوري و نوآوري به شكوفايي منجر ميشود كه نخبگان، مديران و نوآوران در فضايي به دور از برخوردهاي دستوري و در سايه امنيت سياسي، اجتماعي، اقتصادي و فرهنگي بتوانند ديدگاههاي خود را مطرح كنند.
..........................................................................................
منبع: جام جم آنلاين
شنبه 4 خرداد 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: فارس]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 363]